Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ συνιστούν κολοκύθα: γιατί;

Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ συνιστούν κολοκύθα: γιατί;


Οι επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ τονίζουν πως η κολοκύθα δεν πρέπει να λείπει από κανένα τραπέζι. Μπορεί να γίνει πρώτη ύλη για πολλά νόστιμα πιάτα, ενώ ταυτόχρονα θεωρείται εξαιρετικά θρεπτική, αφού είναι πλούσια σε καροτενοειδή (ανάμεσά τους και το β-καροτένιο, γνωστό για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες), βιταμίνες C και B6, μαγνήσιο, κάλιο και φυτικές ίνες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Χάρβαρντ, η κολοκύθα θεωρείται καλή επιλογή για τους διαβητικούς, αφού ανήκει στα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ενώ περιέχει πολυσακχαρίτες οι οποίοι εμποδίζουν την μεταγευματική αύξηση της γλυκόζης στο αίμα.


Επιπλέον, η κολοκύθα μπορεί να χαρακτηριστεί αντικαρκινική τροφή, αφού τα φλαβονοειδή που περιέχει δρουν προστατευτικά ενάντια στις κυτταρικές αλλοιώσεις.

Την ίδια ώρα, μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι τα συστατικά της κολοκύθας μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης του αίματος.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μαγειρέψουμε την κολοκύθα, εκτός από τη γλυκιά ή αλμυρή κολοκυθόπιτα που είναι αρκετά γνωστές και δημοφιλείς συνταγές στη χώρα μας. Μπορεί να γίνει σούπα βελουτέ ή πουρές με εντυπωσιακό χρώμα και γεύση που θα ποικίλλει ανάλογα με τα μπαχαρικά που θα επιλέξουμε να προσθέσουμε.

Μπορούμε να τη γεμίσουμε με ρύζι, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, μπορούμε να φτιάξουμε κολοκυθοκεφτέδες όπως κάνουμε με τα μικρά κολοκυθάκια ή να φτιάξουμε ακόμη και χορτοφαγικά μπέργκερ.

Και ένα tip: Η κολοκύθα μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη για αρκετό διάστημα είτε ωμή είτε βρασμένη, ώστε να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικές συνταγές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι απαραίτητες τροφές σε περιόδους νηστείας 

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon