Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ συνιστούν κολοκύθα: γιατί;

Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ συνιστούν κολοκύθα: γιατί;

Οι επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ τονίζουν πως η κολοκύθα δεν πρέπει να λείπει από κανένα τραπέζι. Μπορεί να γίνει πρώτη ύλη για πολλά νόστιμα πιάτα, ενώ ταυτόχρονα θεωρείται εξαιρετικά θρεπτική, αφού είναι πλούσια σε καροτενοειδή (ανάμεσά τους και το β-καροτένιο, γνωστό για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες), βιταμίνες C και B6, μαγνήσιο, κάλιο και φυτικές ίνες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Χάρβαρντ, η κολοκύθα θεωρείται καλή επιλογή για τους διαβητικούς, αφού ανήκει στα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ενώ περιέχει πολυσακχαρίτες οι οποίοι εμποδίζουν την μεταγευματική αύξηση της γλυκόζης στο αίμα.

Επιπλέον, η κολοκύθα μπορεί να χαρακτηριστεί αντικαρκινική τροφή, αφού τα φλαβονοειδή που περιέχει δρουν προστατευτικά ενάντια στις κυτταρικές αλλοιώσεις.

Την ίδια ώρα, μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι τα συστατικά της κολοκύθας μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης του αίματος.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μαγειρέψουμε την κολοκύθα, εκτός από τη γλυκιά ή αλμυρή κολοκυθόπιτα που είναι αρκετά γνωστές και δημοφιλείς συνταγές στη χώρα μας. Μπορεί να γίνει σούπα βελουτέ ή πουρές με εντυπωσιακό χρώμα και γεύση που θα ποικίλλει ανάλογα με τα μπαχαρικά που θα επιλέξουμε να προσθέσουμε.

Μπορούμε να τη γεμίσουμε με ρύζι, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, μπορούμε να φτιάξουμε κολοκυθοκεφτέδες όπως κάνουμε με τα μικρά κολοκυθάκια ή να φτιάξουμε ακόμη και χορτοφαγικά μπέργκερ.

Και ένα tip: Η κολοκύθα μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη για αρκετό διάστημα είτε ωμή είτε βρασμένη, ώστε να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικές συνταγές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Απόλαυστικό σπιτικό burger με αγνά υλικά

Aυτά είναι τα πιο θρεπτικά πρωινά γεύματα για τα παιδιά σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Γευστική επιλογή: Υγιεινό ριζότο λαχανικών

Αυτό το λαχταριστό ριζότο λαχανικών είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Εύκολη στην παρασκευή, συνδυάζει θρεπτικά συστατικά με απλότητα, προσφέροντας μια υπέροχη γεύση.

Close Icon