Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ συνιστούν κολοκύθα: γιατί;

Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ συνιστούν κολοκύθα: γιατί;

Οι επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ τονίζουν πως η κολοκύθα δεν πρέπει να λείπει από κανένα τραπέζι. Μπορεί να γίνει πρώτη ύλη για πολλά νόστιμα πιάτα, ενώ ταυτόχρονα θεωρείται εξαιρετικά θρεπτική, αφού είναι πλούσια σε καροτενοειδή (ανάμεσά τους και το β-καροτένιο, γνωστό για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες), βιταμίνες C και B6, μαγνήσιο, κάλιο και φυτικές ίνες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Χάρβαρντ, η κολοκύθα θεωρείται καλή επιλογή για τους διαβητικούς, αφού ανήκει στα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ενώ περιέχει πολυσακχαρίτες οι οποίοι εμποδίζουν την μεταγευματική αύξηση της γλυκόζης στο αίμα.

Επιπλέον, η κολοκύθα μπορεί να χαρακτηριστεί αντικαρκινική τροφή, αφού τα φλαβονοειδή που περιέχει δρουν προστατευτικά ενάντια στις κυτταρικές αλλοιώσεις.

Την ίδια ώρα, μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι τα συστατικά της κολοκύθας μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης του αίματος.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μαγειρέψουμε την κολοκύθα, εκτός από τη γλυκιά ή αλμυρή κολοκυθόπιτα που είναι αρκετά γνωστές και δημοφιλείς συνταγές στη χώρα μας. Μπορεί να γίνει σούπα βελουτέ ή πουρές με εντυπωσιακό χρώμα και γεύση που θα ποικίλλει ανάλογα με τα μπαχαρικά που θα επιλέξουμε να προσθέσουμε.

Μπορούμε να τη γεμίσουμε με ρύζι, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, μπορούμε να φτιάξουμε κολοκυθοκεφτέδες όπως κάνουμε με τα μικρά κολοκυθάκια ή να φτιάξουμε ακόμη και χορτοφαγικά μπέργκερ.

Και ένα tip: Η κολοκύθα μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη για αρκετό διάστημα είτε ωμή είτε βρασμένη, ώστε να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικές συνταγές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon