Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Υπερθέρμανση διατροφή: Οι επιλογές τροφίμων κλειδί για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Υπερθέρμανση διατροφή: Οι επιλογές τροφίμων κλειδί για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Υπερθέρμανση διατροφή: Η δράση για την προστασία του πλανήτη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα αποτύχει, εκτός εάν μειωθούν οι εκπομπές από το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων.


Η κατανάλωση τροφίμων στις πέντε χώρες με τις υψηλότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (GHG), συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, ήταν υπεύθυνη για περισσότερο από το 40% των παγκόσμιων εκπομπών της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων το 2019, σύμφωνα με μελέτη. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Food, διαπίστωσε ότι η δράση για την προστασία του πλανήτη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα αποτύχει, εκτός εάν μειωθούν οι εκπομπές από το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων, το οποίο αποτελεί πλέον το ένα τρίτο των ανθρωπογενών εκπομπών GHG.

Η μεγαλύτερη αύξηση εκπομπών στις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων προκαλείται από την κατανάλωση βοείου κρέατος και γαλακτοκομικών σε ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, ενώ οι κατά κεφαλήν εκπομπές στις ανεπτυγμένες χώρες με υψηλό ποσοστό ζωικής προέλευσης μειώθηκαν, δήλωσαν οι ερευνητές. Η ομάδα σημείωσε ότι η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και η αυξανόμενη ζήτηση για τρόφιμα υψηλής έντασης εκπομπών είναι πιθανό να ενισχύσουν περαιτέρω τις εκπομπές.

«Μια παγκόσμια αλλαγή στις δίαιτες, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της υπερβολικής πρόσληψης κόκκινου κρέατος και της βελτίωσης των πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης, όχι μόνο θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων, αλλά θα αποφύγει κινδύνους για την υγεία, όπως η παχυσαρκία και οι καρδιαγγειακές παθήσεις», δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Klaus Hubacek. Πανεπιστήμιο του Groningen στην Ολλανδία. Η Yuli Shan, από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημείωσε ότι το σύστημα αγροδιατροφής καθοδηγεί τη χρήση γης και τις γεωργικές δραστηριότητες παγκοσμίως—συμβάλλοντας περίπου στο ένα τρίτο των παγκόσμιων ανθρωπογενών αερίων θερμοκηπίου.

«Η αύξηση του πληθυσμού, η επέκταση της παραγωγής τροφίμων και η αύξηση της διατροφής με βάση τα ζώα είναι πιθανό να αυξήσουν περαιτέρω τις εκπομπές και να συμπιέσουν τον παγκόσμιο προϋπολογισμό άνθρακα», δήλωσε ο Σαν, αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης. Ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Yanxian Li, Ph.D. φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Groningen είπε ότι ο μετριασμός των εκπομπών σε κάθε στάδιο της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων από την παραγωγή έως την κατανάλωση είναι κρίσιμος εάν θέλουμε να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Ωστόσο, οι εκτεταμένες και μόνιμες αλλαγές στη διατροφή είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν γρήγορα, επομένως τα κίνητρα που ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να μειώσουν το κόκκινο κρέας ή να αγοράσουν προϊόντα με υψηλότερα περιβαλλοντικά μερίσματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση των εκπομπών τροφίμων», είπε ο Λι. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που συνδέουν τις εκπομπές με τους καταναλωτές μεταξύ 2000 και 2019, αποκαλύπτοντας ότι το 2019, η κατανάλωση τροφίμων στις πέντε χώρες με τις υψηλότερες εκπομπές:

  • Κίνα,
  • Ινδία,
  • Ινδονησία,
  • Βραζιλία,
  • και ΗΠΑ

Ήταν υπεύθυνη για περισσότερο από το 40% της παγκόσμιας προσφοράς τροφίμων αλυσιδωτές εκπομπές. Οι ετήσιες παγκόσμιες εκπομπές GHG που σχετίζονται με τα τρόφιμα αυξήθηκαν κατά 14 τοις εκατό κατά την περίοδο των 20 ετών. Η σημαντική αύξηση στην κατανάλωση προϊόντων με βάση τα ζώα συνέβαλε στο 95% περίπου της παγκόσμιας αύξησης των εκπομπών, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ήμισυ των συνολικών εκπομπών τροφίμων, είπαν οι ερευνητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η καλλιέργεια φυκιών ενισχύει την επισιτιστική ασφάλεια & επιβραδύνει την κλιματική αλλαγή

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία από τον καπνό της πυρκαγιάς;

Η κατάθλιψη είναι πιο συχνή στα προάστια παρά στα κέντρα των πόλεων

Ο καύσωνας στην Ασία είναι 30 φορές πιο πιθανός λόγω της κλιματικής αλλαγής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon