Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Υπερθέρμανση διατροφή: Οι επιλογές τροφίμων κλειδί για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Υπερθέρμανση διατροφή: Οι επιλογές τροφίμων κλειδί για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Υπερθέρμανση διατροφή: Η δράση για την προστασία του πλανήτη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα αποτύχει, εκτός εάν μειωθούν οι εκπομπές από το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων.


Η κατανάλωση τροφίμων στις πέντε χώρες με τις υψηλότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (GHG), συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, ήταν υπεύθυνη για περισσότερο από το 40% των παγκόσμιων εκπομπών της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων το 2019, σύμφωνα με μελέτη. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Food, διαπίστωσε ότι η δράση για την προστασία του πλανήτη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα αποτύχει, εκτός εάν μειωθούν οι εκπομπές από το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων, το οποίο αποτελεί πλέον το ένα τρίτο των ανθρωπογενών εκπομπών GHG.

Η μεγαλύτερη αύξηση εκπομπών στις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων προκαλείται από την κατανάλωση βοείου κρέατος και γαλακτοκομικών σε ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, ενώ οι κατά κεφαλήν εκπομπές στις ανεπτυγμένες χώρες με υψηλό ποσοστό ζωικής προέλευσης μειώθηκαν, δήλωσαν οι ερευνητές. Η ομάδα σημείωσε ότι η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και η αυξανόμενη ζήτηση για τρόφιμα υψηλής έντασης εκπομπών είναι πιθανό να ενισχύσουν περαιτέρω τις εκπομπές.

«Μια παγκόσμια αλλαγή στις δίαιτες, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της υπερβολικής πρόσληψης κόκκινου κρέατος και της βελτίωσης των πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης, όχι μόνο θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων, αλλά θα αποφύγει κινδύνους για την υγεία, όπως η παχυσαρκία και οι καρδιαγγειακές παθήσεις», δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Klaus Hubacek. Πανεπιστήμιο του Groningen στην Ολλανδία. Η Yuli Shan, από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημείωσε ότι το σύστημα αγροδιατροφής καθοδηγεί τη χρήση γης και τις γεωργικές δραστηριότητες παγκοσμίως—συμβάλλοντας περίπου στο ένα τρίτο των παγκόσμιων ανθρωπογενών αερίων θερμοκηπίου.

«Η αύξηση του πληθυσμού, η επέκταση της παραγωγής τροφίμων και η αύξηση της διατροφής με βάση τα ζώα είναι πιθανό να αυξήσουν περαιτέρω τις εκπομπές και να συμπιέσουν τον παγκόσμιο προϋπολογισμό άνθρακα», δήλωσε ο Σαν, αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης. Ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Yanxian Li, Ph.D. φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Groningen είπε ότι ο μετριασμός των εκπομπών σε κάθε στάδιο της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων από την παραγωγή έως την κατανάλωση είναι κρίσιμος εάν θέλουμε να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Ωστόσο, οι εκτεταμένες και μόνιμες αλλαγές στη διατροφή είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν γρήγορα, επομένως τα κίνητρα που ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να μειώσουν το κόκκινο κρέας ή να αγοράσουν προϊόντα με υψηλότερα περιβαλλοντικά μερίσματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση των εκπομπών τροφίμων», είπε ο Λι. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που συνδέουν τις εκπομπές με τους καταναλωτές μεταξύ 2000 και 2019, αποκαλύπτοντας ότι το 2019, η κατανάλωση τροφίμων στις πέντε χώρες με τις υψηλότερες εκπομπές:

  • Κίνα,
  • Ινδία,
  • Ινδονησία,
  • Βραζιλία,
  • και ΗΠΑ

Ήταν υπεύθυνη για περισσότερο από το 40% της παγκόσμιας προσφοράς τροφίμων αλυσιδωτές εκπομπές. Οι ετήσιες παγκόσμιες εκπομπές GHG που σχετίζονται με τα τρόφιμα αυξήθηκαν κατά 14 τοις εκατό κατά την περίοδο των 20 ετών. Η σημαντική αύξηση στην κατανάλωση προϊόντων με βάση τα ζώα συνέβαλε στο 95% περίπου της παγκόσμιας αύξησης των εκπομπών, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ήμισυ των συνολικών εκπομπών τροφίμων, είπαν οι ερευνητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η καλλιέργεια φυκιών ενισχύει την επισιτιστική ασφάλεια & επιβραδύνει την κλιματική αλλαγή

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία από τον καπνό της πυρκαγιάς;

Η κατάθλιψη είναι πιο συχνή στα προάστια παρά στα κέντρα των πόλεων

Ο καύσωνας στην Ασία είναι 30 φορές πιο πιθανός λόγω της κλιματικής αλλαγής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Διατροφή και θηλασμός

Διατροφή Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι μια περίοδος γεμάτη τρυφερότητα αλλά και αυξημένες ανάγκες — όχι μόνο για το μωρό, αλλά και για τη μητέρα. Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του γάλακτος, στην ενέργεια της μητέρας

Ατομικό cheesecake με 4 υλικά

Cheesecake φράουλα: Θες κάτι γλυκό, δροσερό και γρήγορο χωρίς περίπλοκες συνταγές και πολλά υλικά; Αυτό το ατομικό cheesecake φράουλας χρειάζεται μόνο 4 απλά υλικά και ετοιμάζεται μέσα σε λίγα λεπτά,

Close Icon