Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Οι Έλληνες επιλέγουν τη μεσογειακή διατροφή;

Οι Έλληνες επιλέγουν τη μεσογειακή διατροφή;

 

Η ελληνική διατροφή χαρακτηρίζεται κατά κύριο λόγο ως Μεσογειακή και άρα υγιεινή, φιλοσοφία που στηρίζεται τόσο στον τύπο ελαίων που χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα όσο και στη ποσότητα των φρούτων, των λαχανικών και των δημητριακών ολικής άλεσης που καταναλώνονται (Trichopoulou et al., 2005).

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr. η Ελισάβετ Παρλαπάνη- Πτυχιούχος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος- Απόφοιτη του Τμήματος Διατροφής &amp-Διαιτολογίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης.  Επιστημονικός συνεργάτης Medidiatrofi. 

Αν λοιπόν είναι όντως έτσι τότε γιατί, το 46% των ανδρών και το 40% των γυναικών έχουν χοληστερίνη περισσότερη του φυσιολογικού ορίου (200 mg/dl), γιατί το 28% των ανδρών και 13% των γυναικών εμφανίζουν υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων πάνω από 150 mg/dl και ακόμη χειρότερα γιατί 7 στους 10 από αυτούς δε γνωρίζουν ότι έχουν τις διαταραχές αυτές των λιπιδίων στο αίμα τους (Pitsavos et al., 2003);

Γιατί πολύ απλά, η σημερινή ελληνική εκδοχή της Μεσογειακής κουζίνας απέχει πολύ από τον παραδοσιακό τρόπο διατροφής της εποχής του 1960. Τότε δηλαδή που οι Έλληνες και συγκεκριμένα οι Κρητικοί αποτελούσαν τους μακροβιότερους και πιο υγιείς ανθρώπους παγκοσμίως (Μελέτη 7 χωρών, Κeys 1990). Από τότε μέχρι σήμερα έχει αλλάξει τόσο ο τρόπος μαγειρέματος και όσο ο τρόπος ζωής. Οι έλληνες καταναλώνουμε έως και 4 φορές τη εβδομάδα φαγητό απ’ έξω. Η εποχή των αγροτικών δραστηριοτήτων και της καθημερινής ενασχόλησης με τη φύση αντικαταστάθηκε από την εποχή του υπολογιστή. Δυσκολευόμαστε να κάνουμε λίγη άσκηση, ακόμη και αν αυτό σημαίνει δεκάλεπτο περπάτημα. Προτιμάμε να χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο ακόμη και για κοντινές αποστάσεις και επιπλέον θεωρούμε την καθιέρωση μιας καθημερινής δραστηριότητας πιο δύσκολη από την υιοθέτηση μιας δίαιτας (Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, 2007).

Εξακολουθούμε να μαγειρεύουμε με ελαιόλαδο, ευτυχώς, αλλά έχουμε αυξήσει την ημερήσια κατανάλωση ζωικών προϊόντων σε ποσοστό 40-45% τη στιγμή που οι επίσημες διατροφικές οδηγίες δε συστήνουν κατανάλωση λίπους σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30-35% (Codrington et al., 2007).

Τελικά, πόσο έμπρακτα «υποστηρίζουμε» το παραδοσιακό μοντέλο διατροφής που ακόμα και σήμερα «καυχόμαστε» ότι έχουμε, όταν μόλις 33% των ανδρών και 43% των γυναικών είναι πιστοί στη Μεσογειακή Διατροφή (Pitsavos et al., 2003); Όταν το σύνολο της καθημερινής διατροφής μοιάζει να έχει μετατοπιστεί με μια «δυτικού τύπου διατροφή» όπου κυριαρχεί το κρέας και το προϊόντα ζωικής προέλευσης; Όταν τα τρόφιμα που θεωρούνται κατ’ εξοχήν «μεσογειακά» (φρούτα, χυμοί, δημητριακά ολικής άλεσης και ψάρια) καταναλώνονται λιγότερο απ’ όσο θα έπρεπε για να θεωρούμαστε υγιής; Όταν η παχυσαρκία των παιδιών και των εφήβων στη χώρα μας αποτελεί ένα επιδημικό, εξελισσόμενο πρόβλημα, που φαίνεται να είναι σοβαρότερο σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως του βορρά και ευθύνεται σημαντικά για την εκδήλωση μεταβολικών και άλλων επιπλοκών σε πρώιμη ηλικία (Παρλαπάνη και Τζώτζας, 2010) .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon