Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Οι αντιδιαβητικές ιδιότητες της ελιάς

Οι αντιδιαβητικές ιδιότητες της ελιάς

Τα οφέλη της ελιάς και των παράγωγων προϊόντων της όπως το ελαιόλαδο είναι ευρέως γνωστά εδώ και αιώνες, ιδίως για την καρδιαγγειακή υγεία. Φαίνεται όμως ότι η ελιά και το ελαιόλαδο έχουν και αντιδιαβητικές ιδιότητες, όπως δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη στην επιθεώρηση Biochemistry. Ερευνητές από το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο της Βιρτζίνια (Virginia Tech) ανακάλυψαν μάλιστα το συγκεκριμένο συστατικό που συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

Ονομάζεται ελαιοευρωπεΐνη (ή ελευρωπαΐνη) και είναι μια σύνθετη ουσία που προωθεί την απελευθέρωση ινσουλίνης ώστε να ρυθμίζονται αποτελεσματικά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Παράλληλα, η ελαιοευρωπεΐνη επιδρά στην αμυλίνη, η οποία απαντάται σε μεγάλες ποσότητες στον οργανισμό των διαβητικών και σχηματίζει βλαβερά συμπλέγματα. Μέσω αυτών των δύο μηχανισμών η ελιά μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά ενάντια στον διαβήτη τύπου 2, εκτιμούν οι ερευνητές.

«Η μελέτη μας όχι μόνο συμβάλλει στη βαθύτερη κατανόηση των βιοχημικών ιδιοτήτων της ελαιοευρωπεΐνης αλλά παράλληλα μπορεί να ενθαρρύνει το ευρύ κοινό να δώσει περισσότερη έμφαση στην ελιά και στα παράγωγα προϊόντα της, δεδομένης της “επιδημίας” διαβήτη που καταγράφεται παγκοσμίως» επισημαίνει ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης Μπιν Χου.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών θα είναι να αξιοποιήσουν την ελαιοευρωπεΐνη σε κλινικές μελέτες, δοκιμάζοντας την επίδρασή της σε πειραματόζωα με διαβήτη και εξερευνώντας πιθανές επιπρόσθετες επιδράσεις της στον μεταβολισμό και τη γήρανση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon