Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Οι αντιδιαβητικές ιδιότητες της ελιάς

Οι αντιδιαβητικές ιδιότητες της ελιάς

Τα οφέλη της ελιάς και των παράγωγων προϊόντων της όπως το ελαιόλαδο είναι ευρέως γνωστά εδώ και αιώνες, ιδίως για την καρδιαγγειακή υγεία. Φαίνεται όμως ότι η ελιά και το ελαιόλαδο έχουν και αντιδιαβητικές ιδιότητες, όπως δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη στην επιθεώρηση Biochemistry. Ερευνητές από το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο της Βιρτζίνια (Virginia Tech) ανακάλυψαν μάλιστα το συγκεκριμένο συστατικό που συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

Ονομάζεται ελαιοευρωπεΐνη (ή ελευρωπαΐνη) και είναι μια σύνθετη ουσία που προωθεί την απελευθέρωση ινσουλίνης ώστε να ρυθμίζονται αποτελεσματικά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Παράλληλα, η ελαιοευρωπεΐνη επιδρά στην αμυλίνη, η οποία απαντάται σε μεγάλες ποσότητες στον οργανισμό των διαβητικών και σχηματίζει βλαβερά συμπλέγματα. Μέσω αυτών των δύο μηχανισμών η ελιά μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά ενάντια στον διαβήτη τύπου 2, εκτιμούν οι ερευνητές.

«Η μελέτη μας όχι μόνο συμβάλλει στη βαθύτερη κατανόηση των βιοχημικών ιδιοτήτων της ελαιοευρωπεΐνης αλλά παράλληλα μπορεί να ενθαρρύνει το ευρύ κοινό να δώσει περισσότερη έμφαση στην ελιά και στα παράγωγα προϊόντα της, δεδομένης της “επιδημίας” διαβήτη που καταγράφεται παγκοσμίως» επισημαίνει ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης Μπιν Χου.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών θα είναι να αξιοποιήσουν την ελαιοευρωπεΐνη σε κλινικές μελέτες, δοκιμάζοντας την επίδρασή της σε πειραματόζωα με διαβήτη και εξερευνώντας πιθανές επιπρόσθετες επιδράσεις της στον μεταβολισμό και τη γήρανση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ένας φυσικός σύμμαχος για την καρδιαγγειακή υγεία

Πότε βάφουμε τα αυγά κόκκινα και γιατί 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πλιγούρι για την ανακούφιση από μυϊκούς σπασμούς και κράμπες

Πλιγούρι: Χάρη στην περιεκτικότητά του σε μαγνήσιο, κάλιο και φυτικές ίνες. Συμπεριλαμβάνοντας το πλιγούρι στη διατροφή μας, μπορούμε να βελτιώσουμε τη μυϊκή λειτουργία και να μειώσουμε την ενόχληση που προκαλείται από τις μυϊκές κράμπες.

Ακτινίδιο και υγεία του αναπνευστικού

Ακτινίδιο :Η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και νερό ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν τους αεραγωγούς.

Ένας φυσικός σύμμαχος για την καλή λειτουργία του εντέρου

Σιμιγδάλι: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες και την ικανότητά του να συνδυάζεται με άλλα θρεπτικά τρόφιμα, μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχο για την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Τα οφέλη του γάλακτος με τζίντζερ τον χειμώνα

Γάλα τζίντζερ: Η κατανάλωση γάλακτος τζίντζερ το χειμώνα είναι ένας φυσικός και αποτελεσματικός τρόπος για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να βελτιώσουμε την πέψη και να χαρίσουμε στο σώμα μας ζεστασιά και χαλάρωση.

Συνταγή για λαχταριστό χταποδάκι με τσίπουρο 

Παραδοσιακή συνταγή: Το χταπόδι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα θαλασσινά της ελληνικής κουζίνας και η παρασκευή του με τσίπουρο προσθέτει μια ιδιαίτερη γεύση και άρωμα στο πιάτο.

Σιμιγδάλι - Οφέλη για την καρδιά και την υγεία

Σιμιγδάλι: Η κατανάλωσή του με μέτρο, ως μέρος μιας ποικίλης και θρεπτικής διατροφής, μπορεί να είναι ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος για τη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας και της συνολικής ευεξίας.

Close Icon