Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Οι 4 πιο συχνές ανεπάρκειες βιταμινών

Οι 4 πιο συχνές ανεπάρκειες βιταμινών

Η βιταμίνη Β12 είναι μια σημαντική θρεπτική ουσία που απαιτείται για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και για τη διατήρηση της υγείας των νευρικών κυττάρων.


Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά. Αυτό οφείλεται κυρίως στην τυπική δυτική διατροφή , η οποία αποτελείται από συσκευασμένα ή επεξεργασμένα τρόφιμα, κόκκινο κρέας, τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και αλμυρά σνακ. Επιπλέον, η διατροφή είναι χαμηλή σε φρούτα και λαχανικά. Αυτές είναι οι 4 πιο συχνές ανεπάρκειες  σημαντικών βιταμινών για την υγεία μας.

 

 

Βιταμίνη D

Η  βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στην ενδυνάμωση των οστών και των μυών. Λειτουργεί επίσης ως προστατευτικός παράγοντας κατά του καρκίνου και του διαβήτη . Υπάρχουν δύο τρόποι για να πάρετε βιταμίνη D: Το φως του ήλιου και τα τρόφιμα. Οι διατροφικές πηγές της βιταμίνης D είναι λίγες και περιλαμβάνουν έλαια από συκώτι ψαριών , λιπαρά ψάρια, κρόκους αυγών, συκώτι και μανιτάρια. Επίσης πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και άλλα τρόφιμα ( γάλα σόγιας ) είναι συνήθως εμπλουτισμένα με βιταμίνη D.

Το φυλλικό οξύ  είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της βρεφικής ηλικίας. Ο FDA επιβάλλει την προσθήκη φυλλικού οξέος σε όλα τα προϊόντα δημητριακών για την πρόληψη ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα στα παιδιά.

Οι διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν ότι κάθε γυναίκα πρέπει να καταναλώνει 400 mg φυλλικού οξέος ημερησίως. Το φυλλικό οξύ μπορεί να βρεθεί σε καλές ποσότητες σε τρόφιμα, όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα μπιζέλια, τα ρεβίθια και τα φασόλια. Ορισμένα δημητριακά πρωινού είναι επίσης εμπλουτισμένα με φυλλικό οξύ.

 

Βιταμίνη Β6 ή πυριδοξίνη

Η βιταμίνη Β6 είναι ένα θρεπτικό συστατικό που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου σε ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο και στα παιδιά, ειδικά στα νήπια. Άτομα με νεφρική νόσο ή εντερική νόσο που επηρεάζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ανεπάρκεια αυτού του θρεπτικού συστατικού. Οι πηγές τροφής της βιταμίνης Β6 περιλαμβάνουν το κοτόπουλο, το ψάρι, τα ρεβίθια και τις μπανάνες. Αρκετές τροφές είναι επίσης εμπλουτισμένες με το θρεπτικό συστατικό.

 

Βιταμίνη Β12 ή κυανοκοβαλαμίνη

Η βιταμίνη Β12 είναι μια σημαντική θρεπτική ουσία που απαιτείται για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και για τη διατήρηση της υγείας των νευρικών κυττάρων. Η ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία , πόνο στη γλώσσα , κατάθλιψη και αίσθημα μυρμηκίασης στα άκρα. Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται σε αφθονία σε τροφές ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, το ψάρι, το γάλα και τα πουλερικά. Τα άτομα που είναι vegans ή όσοι υποφέρουν από εντερικά προβλήματα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπάρκειας Β12.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο καθημερινά καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για λήψη βιταμινών;

Ποια είναι τα πιο νόστιμα φαγητά της Αργεντινής;

Τα πιο νόστιμα φαγητά που μπορείτε να δοκιμάσετε στη Λαμία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon