Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Οφέλη με πιθανές παρενέργειες από το σπανάκι

Οφέλη με πιθανές παρενέργειες από το σπανάκι

Το σπανάκι (Spinacia oleracea) είναι ένα φυλλώδες πράσινο λαχανικό που προέρχεται από την Περσία. Ανήκει στην τάξη «Καρυοφυλλώδη» και στην οικογένεια των Χηνοποδιοειδών. Σχετίζεται με το κινόα και τα παντζάρια. Είναι μια εξαιρετικά σημαντική τροφή για τον οργανισμό μας, αφού είναι γεμάτη θρεπτικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να καταναλώσουμε το σπανάκι. Μπορούμε να το αγοράσουμε φρέσκο ή κατεψυγμένο και να το φάμε ωμό, σε σαλάτες κυρίως, αλλά και βρασμένο, όπως σε πίτες. Είναι νόστιμο ακόμα και χωρίς αλάτι και μπαχαρικά (αν και το πιπέρι σε συνδυασμό με λίγο ελαιόλαδο απογειώνει τη γεύση του). 100 γραμμάρια ωμού σπανακιού περιέχουν:

– 23 θερμίδες

– 91% νερό

– 2.9 γραμμάρια πρωτεΐνη

– 3.6 γραμμάρια υδατάνθρακες

– 0.4 γραμμάρια φυσικά σάκχαρα

– 2.2 γραμμάρια φυτικές ίνες

– 0.4 γραμμάρια λιπαρά

Τα οφέλη του σπανακιού στην υγεία μας

Οξειδωτικό στρες

Το οξειδωτικό στρες προκαλείται κυρίως από τις ελεύθερες ρίζες και επιταχύνει τη γήρανση, αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και διαβήτη. Ωστόσο, στο σπανάκι περιέχει αρκετά αντιοξειδωτικά για να καταπολεμήσει το οξειδωτικό στρες και να βοηθήσει στην αντιστροφή της βλάβης που εκείνο έχει προκαλέσει.

Υγεία των ματιών

Καθώς είναι πλούσιο σε ζεαξανθίνη και λουτεΐνη, καροτενοειδείς ουσίες δηλαδή, το σπανάκι προστατεύσει τα μάτια μας από τις βλάβες που προκαλεί το ηλιακό φως και συγκεκριμένα η βλαβερή ακτινοβολία του.

Πρόληψη κατά του καρκίνου

Το σπανάκι περιέχει δύο συστατικά, το MGDG και το SQDG, που πιθανότατα επιβραδύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου. Σε μια έρευνα, αυτές οι ουσίες συνεισέφεραν στην επιβράδυνση της ανάπτυξης όγκων στον τράχηλο της μήτρας. Μείωσαν επίσης το μέγεθος του όγκου. Υπάρχουν αρκετές ακόμα έρευνες που συνδέουν την κατανάλωση σπανακιού με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Πίεση του αίματος

Το σπανάκι περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες νιτρικού οξέος, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων της πίεσης του αίματος και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών.

Πιθανές παρενέργειες

Το σπανάκι θεωρείται γενικά μια πολύ υγιεινή διατροφή και πράγματι είναι. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει ορισμένες παρενέργειες σε πολύ μεγάλες ποσότητες σε ορισμένα άτομα. Η μία είναι πέτρα στους νεφρούς: καθώς το σπανάκι περιέχει αρκετό ασβέστιο και οξαλικό οξύ, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στους νεφρούς σε όσους έχουν ήδη όμως κάποια ευαισθησία.

Το σπανάκι έχει επίσης υψηλά επίπεδα βιταμίνης κ1, η οποία εξυπηρετεί διάφορες λειτουργίες στο σώμα, μία εκ των οποίων είναι και η πήξη του αίματος. Έτσι, θα μπορούσε να αλληλεπιδράσει αρνητικά σε περιπτώσεις όπου το άτομο λαμβάνει αντιπηκτικά φάρμακα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon