Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Οδηγίες για τη σωστή συντήρηση φρούτων και λαχανικών

Οδηγίες για τη σωστή συντήρηση φρούτων και λαχανικών

Τις περισσότερες φορές στην κουζίνα μας έχουμε φρούτα και λαχανικά τα οποία δεν προορίζονται για άμεση κατανάλωση. Αυτό βέβαια συμβαίνει γιατί δυστυχώς δεν έχουμε ένα μποστάνι στα πόδια μας ώστε να μπορούμε να κόβουμε φρέσκο αυτό που χρειαζόμαστε να καταναλώσουμε ή να χρησιμοποιήσουμε σε μια συνταγή.

Καλούμαστε λοιπόν να αποθηκεύσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να τρόφιμά μας, ώστε αυτά να διατηρηθούν για το μεγαλύτερο δυνατό διάστημα και να κρατήσουν όσο το δυνατόν αναλλοίωτη τη γεύση και την υφή τους.

Οδηγίες για τη σωστή συντήρηση φρούτων και λαχανικών στο ψυγείο και εκτός ψυγείου

Κρεμμύδια, μελιτζάνες και αγγούρια όχι στο ψυγείο αλλά πάνω στον πάγκο σε θερμοκρασία δωματίου. Τα κομμένα κρεμμύδια αποθηκεύονται στο ψυγείο. Επίσης, τα κρεμμύδια αν τα αποθηκεύετε μαζί με τις πατάτες, τις κάνουν να φυτρώνουν, οπότε χωρίστε τα.

Οι πατάτες όταν αποθηκευτούν μαζί με μήλα διατηρούνται και τα δύο για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Στα σπαράγγια, κόψτε τις άκρες στο κάτω μέρος από τα κοτσάνια και βάλτε τα όπως τα λουλούδια σε ένα ποτήρι με λίγο νερό. Όχι όμως στο ψυγείο.

Ο βασιλικός θέλει ζέστη, γι’ αυτό φτιάξτε τον κομμένο βασιλικό σε μπουκετάκι, βάλτε τον σε ένα ποτήρι με λίγο νερό και σκεπάστε τον με μία πλαστική διάφανη σακούλα. Όχι φυσικά στο ψυγείο.

Οι ντομάτες θέλουν «αέρα», γι’ αυτό καλό θα είναι να μην τις κολλάτε μεταξύ τους. Βάλτε τες στον πάγκο της κουζίνας ή στο τραπέζι, όχι όμως στο ψυγείο.

Τις μπανάνες, βάλτε τες κάπου μόνες τους, γιατί κάνουν όλα τα υπόλοιπα να ωριμάζουν πιο γρήγορα. Διατηρήστε τες εκτός ψυγείου και τυλίξτε τη βάση του κοτσανιού τους με πλαστική μεμβράνη για να διατηρηθούν περισσότερο.

Μήλα, λεμόνια, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ και ρόδια παραδοσιακά στη φρουτιέρα μας μέχρι μία εβδομάδα. Για να διατηρηθούν για παραπάνω χρονικά διαστήματα τα βάζουμε στο ψυγείο.

Κατευθείαν στο ψυγείο μετά την αγορά τους βάζουμε φράουλες, κεράσια και όλων των ειδών μούρων και βατόμουρων.

Τα μανιτάρια και αυτά κατευθείαν στο ψυγείο στην αρχική τους συσκευασία ή τυλιγμένα με πλαστική μεμβράνη.

Νεκταρίνια, ροδάκινα, μάνγκο, ανανά, βερίκοκα, αχλάδια τα διατηρούμε στη φρουτιέρα μέχρι να ωριμάσουν. Αφού ωριμάσουν, μεταφέρουμε στο ψυγείο.

Σε σκοτεινά σημεία αποθηκεύστε τις πατάτες και τα σκόρδα. Καλύτερα φυλάξτε τα στις σκούρες καφέ χαρτοσακούλες του μανάβη ή σε ένα ντουλάπι.

Το μαϊντανό και τον κόλιανδρο, βάλτε τους σε μπουκετάκια σε ποτήρι με λίγο νερό και σκεπάστε τους με σακουλάκι αλλά αποθηκεύστε τους μέσα στο ψυγείο και όχι έξω όπως το βασιλικό.

Τα καρότα τυλίξτε τα καλά με πλαστική σακούλα και αποθηκεύστε τα στο ψυγείο.

Σέλινο, σέλερι, μαρούλι, λάχανο, κουνουπίδι και μπρόκολο, τυλίξτε τα με αλουμινόχαρτο ή με χαρτί κουζίνας και μέσα σε πλαστική σακούλα, πριν τα βάλετε στο ψυγείο.

Ποιές είναι οι κατάλληλες συνθήκες διατήρησης των φρούτων και των λαχανικών;

Να ξέρετε γενικότερα ότι τα λαχανικά που αποθηκεύετε μέσα στο ψυγείο θέλουν και μεγάλη υγρασία, ενώ τα φρούτα ελάχιστη. Γι’ αυτό αν το ψυγείο σας έχει ρύθμιση υγρασίας προσαρμόστε την ανάλογα.

Επίσης φρούτα και λαχανικά εντός ή εκτός ψυγείου διαχωρίζονται και αποθηκεύονται ξεχωριστά, γιατί τα φρούτα προκαλούν γρηγορότερο μαρασμό στα λαχανικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon