Ω3 συνταγή: Αυτός ο λεμονάτος σολομός με κριθαράκι είναι ένα δείπνο γεμάτο με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και μπορεί να βοηθήσει στην εξομάλυνση της φλεγμονής, αλλά και να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Αυτός ο λεμονάτος σολομός με κριθαράκι είναι ένα δείπνο γεμάτο με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα – ένα πολυακόρεστο λίπος στον σολομό που μπορεί να βοηθήσει στην εξομάλυνση της φλεγμονής και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Εδώ, ο πλούσιος σε ωμέγα-3 σολομός κάθεται πάνω από ένα μείγμα με κριθαράκι που ψήνεται στο φούρνο, αντί να βράζει στην εστία, απορροφώντας όλες τις λεμονάτες γεύσεις ενώ ψήνεται.
Συστατικά
- 1 μικρό λεμόνι
- 250 γρ. ντοματίνια
- 2 μέτρια πράσα, μόνο τα ανοιχτά πράσινα και λευκά μέρη, κομμένα σε λεπτές φέτες (περίπου 1 1/4 φλιτζάνι)
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 6 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, χωρισμένες
- 2 κουταλιές της σούπας κάπαρη, ξεπλυμένη, χωρισμένη
- 4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών με χαμηλότερο νάτριο
- 2 φλιτζάνια κριθαράκι ολικής αλέσεως
- 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι, χωρισμένα
- 1 ½ κιλό φιλέτο σολομού χωρίς πέτσα, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
- 1 κιλό φρέσκα σπαράγγια, κομμένα (3 φλιτζάνια)
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο πιπέρι
- 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο συν 1/4 φλιτζάνι, χωρισμένο
Οδηγίες παρασκευής
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 220°C. Κόβουμε το λεμόνι στη μέση σταυρωτά. Κόβουμε σε λεπτές φέτες 1 μισό λεμόνι. αφαιρέστε και πετάξτε τους σπόρους και την άκρη του λεμονιού. Αφαιρέστε το υπόλοιπο μισό λεμόνι για να βγάλετε 1 κουταλιά της σούπας χυμό. Τοποθετήστε τις φέτες λεμονιού, τις ντομάτες, τα πράσα, το σκόρδο, 2 κουταλιές της σούπας λάδι και 1 κουταλιά της σούπας κάπαρη σε ένα ταψί.
- Ψήνετε, ακάλυπτα, μέχρι να αρχίσουν να σκάνε οι ντομάτες και να μαλακώσει το λεμόνι, για 15 με 18 λεπτά. Αφαιρέστε από το φούρνο. Ανακατεύουμε απαλά με το ζωμό, το κριθαράκι και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε μέχρι να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά και να γίνει al dente το orzo, 20 με 26 λεπτά.
- Εν τω μεταξύ, αλατοπιπερώστε το σολομό και τα σπαράγγια και το υπόλοιπο 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Περιχύνουμε με 2 κουταλιές της σούπας λάδι.
- Μόλις το κριθαράκι γίνει al dente, αφαιρέστε το ταψί από το φούρνο. ανακατεύουμε μέσα τα σπαράγγια και 2 κουταλιές της σούπας άνηθο. Βάζουμε τον σολομό μέσα στο μείγμα με το κριθαράκι. Ψήνετε, ακάλυπτα, μέχρι να ψηθεί ο σολομός και να ξεφλουδίσει εύκολα όταν δοκιμάζεται με ένα πιρούνι, περίπου 10 λεπτά.
- Εν τω μεταξύ, συνδυάστε την κρατημένη 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού και τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας λάδι, 1 κουταλιά της σούπας κάπαρη και 1/4 φλιτζάνι άνηθο σε ένα μικρό μπολ.
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube