Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ω3 συνταγή: Λεμονάτος σολομός με κριθαράκι στο φούρνο

Ω3 συνταγή: Λεμονάτος σολομός με κριθαράκι στο φούρνο

Ω3 συνταγή: Αυτός ο λεμονάτος σολομός με κριθαράκι είναι ένα δείπνο γεμάτο με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και μπορεί να βοηθήσει στην εξομάλυνση της φλεγμονής, αλλά και να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.


Αυτός ο λεμονάτος σολομός με κριθαράκι είναι ένα δείπνο γεμάτο με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα – ένα πολυακόρεστο λίπος στον σολομό που μπορεί να βοηθήσει στην εξομάλυνση της φλεγμονής και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Εδώ, ο πλούσιος σε ωμέγα-3 σολομός κάθεται πάνω από ένα μείγμα με κριθαράκι που ψήνεται στο φούρνο, αντί να βράζει στην εστία, απορροφώντας όλες τις λεμονάτες γεύσεις ενώ ψήνεται.

Συστατικά

  • 1 μικρό λεμόνι
  • 250 γρ. ντοματίνια
  • 2 μέτρια πράσα, μόνο τα ανοιχτά πράσινα και λευκά μέρη, κομμένα σε λεπτές φέτες (περίπου 1 1/4 φλιτζάνι)
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 6 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, χωρισμένες
  • 2 κουταλιές της σούπας κάπαρη, ξεπλυμένη, χωρισμένη
  • 4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών με χαμηλότερο νάτριο
  • 2 φλιτζάνια κριθαράκι ολικής αλέσεως
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι, χωρισμένα
  • 1 ½ κιλό φιλέτο σολομού χωρίς πέτσα, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 κιλό φρέσκα σπαράγγια, κομμένα (3 φλιτζάνια)
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο πιπέρι
  • 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο συν 1/4 φλιτζάνι, χωρισμένο

 

Οδηγίες παρασκευής

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 220°C. Κόβουμε το λεμόνι στη μέση σταυρωτά. Κόβουμε σε λεπτές φέτες 1 μισό λεμόνι. αφαιρέστε και πετάξτε τους σπόρους και την άκρη του λεμονιού. Αφαιρέστε το υπόλοιπο μισό λεμόνι για να βγάλετε 1 κουταλιά της σούπας χυμό. Τοποθετήστε τις φέτες λεμονιού, τις ντομάτες, τα πράσα, το σκόρδο, 2 κουταλιές της σούπας λάδι και 1 κουταλιά της σούπας κάπαρη σε ένα ταψί.
  • Ψήνετε, ακάλυπτα, μέχρι να αρχίσουν να σκάνε οι ντομάτες και να μαλακώσει το λεμόνι, για 15 με 18 λεπτά. Αφαιρέστε από το φούρνο. Ανακατεύουμε απαλά με το ζωμό, το κριθαράκι και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε μέχρι να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά και να γίνει al dente το orzo, 20 με 26 λεπτά.

  • Εν τω μεταξύ, αλατοπιπερώστε το σολομό και τα σπαράγγια και το υπόλοιπο 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Περιχύνουμε με 2 κουταλιές της σούπας λάδι.
  • Μόλις το κριθαράκι γίνει al dente, αφαιρέστε το ταψί από το φούρνο. ανακατεύουμε μέσα τα σπαράγγια και 2 κουταλιές της σούπας άνηθο. Βάζουμε τον σολομό μέσα στο μείγμα με το κριθαράκι. Ψήνετε, ακάλυπτα, μέχρι να ψηθεί ο σολομός και να ξεφλουδίσει εύκολα όταν δοκιμάζεται με ένα πιρούνι, περίπου 10 λεπτά.
  • Εν τω μεταξύ, συνδυάστε την κρατημένη 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού και τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας λάδι, 1 κουταλιά της σούπας κάπαρη και 1/4 φλιτζάνι άνηθο σε ένα μικρό μπολ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ζήστε περισσότερο επιλέγοντας τα κατάλληλα τρόφιμα

Ποιες βιταμίνες είναι απαραίτητες για την λειτουργία του οργανισμού;

Αν έχετε ανεπάρκεια σε Ωμέγα-3 θα πρέπει να προσθέσετε κάποιες υπερτροφές στη διατροφή σας

Πώς να ενισχύσετε τις ορμόνες της ευτυχίας φυσικά μέσω της διατροφής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon