Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη και θεραπεία της ακμής

Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη και θεραπεία της ακμής

 

Η ακμή αποτελεί δερματολογική πάθηση, η οποία δεν εξαρτάται από την εθνικότητα, το φύλο ή την ηλικία. Οι διατροφικές συνήθειες είχαν συνδεθεί στο παρελθόν με την εμφάνιση και έξαρση της ακμής. Ποιός είναι ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη και θεραπεία της ακμής;

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Γεωργία Καπώλη, MSc-Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος-Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας-Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας .

Συχνότερα εμφανίζεται στις ηλικιακές ομάδες 12- 24 ετών και οφείλεται συνήθως στη επίδραση της τεστοστερόνης, η οποία παρεμποδίζει την κανονική λειτουργία των σμηματογόνων αδένων. Συνεπώς, η παραγωγή του σμήγματος αυξάνεται, γίνεται πιο παχύρρευστο και δεν απελευθερώνεται από τους πόρους των σμηματογόνων αδένων. Η αδυναμία απελευθέρωσης του σμήγματος οδηγεί με τη σειρά της στο πολλαπλασιασμό των βακτηριδίων, που φυσιολογικά υπάρχουν στο δέρμα, προκαλώντας φλεγμονή, μόλυνση και την κλινική εικόνα της ακμής.

Οι διατροφικές συνήθειες είχαν συνδεθεί στο παρελθόν με την εμφάνιση και έξαρση της ακμής. Ωστόσο, νεότερα επιστημονικά δεδομένα έρχονται να αντικρίσουν τις παλαιότερες απόψεις, με αποτέλεσμα συχνά να δημιουργείται διχογνωμία για το τι πραγματικά ισχύει.

Πρώτα από όλα, η βιταμίνη Α είναι η πλέον συνηθισμένη βιταμίνη, που προστίθεται σχεδόν σε όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της ακμής. Η θεραπευτική δράση της βιταμίνης Α οφείλεται στην ιδιότητά της να μειώνει την παραγωγή του σμήγματος. Ωστόσο, αν και η βιταμίνη Α είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη θεραπεία της ακμής, θα πρέπει να χορηγείται σε αυστηρά ελεγχόμενες ποσότητες, εφόσον προκαλεί αύξηση των τριγλυκεριδίων του ορού, της ολικής χοληστερόλης και τερατογενέσεις. Η ρύθμιση των επιπέδων της βιταμίνης Α, υποβοηθάτε από τη βιταμίνη Ε. Συνεπώς, μία ισόρροπη πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη Α (π.χ. γάλα, καρότα, συκώτι) και Ε (π.χ. τόνος, σολομός, πέστροφα, αμύγδαλα, φουντούκια, ηλιόσποροι) μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και θεραπεία της ακμής.

Επιπρόσθετα, σε έρευνα που διεξήχθη από το Michaelson και τους συνεργάτες του, βρέθηκε ότι τα άτομα με ακμή είχαν χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου στο ορό. Ο βοηθητικός ρόλος του ψευδαργύρου στην πρόληψη της ακμής πιθανότατα οφείλεται στην ικανότητά του να αυξάνει την απελευθέρωση των ελεύθερων λιπαρών οξέων από τους σμηματογόνους αδένες. Τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο είναι τα οστρακοειδή, το μοσχάρι και οι σαρδέλες.

Επιπλέον, η σοκολάτα απενεχοποιήθηκε από την πεποίθηση ότι προκαλεί ακμή, μιας και η κατανάλωσή της δεν βρέθηκε να συμβάλλει στην ανάπτυξη του βακτηρίου acne vulgaris, που προκαλεί την ακμή.

Τέλος, στην πρόληψη της ακμής μπορεί να βοηθήσει και η αποφυγή των τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά (αλλαντικά, γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη περιεκτικότητα σε λιπαρά, γλυκίσματα, κέικ, επιδόρπια, βούτυρο), εφόσον αυξάνουν την παραγωγή του σμήγματος και δυσχεραίνουν την απελευθέρωσή του από τους σμηματογόνους αδένες. Αντίθετη δράση έχει η αυξημένη πρόσληψη νερού, η οποία οδηγεί στην αποβολή τοξινών.

Λαμβάνοντας υπ΄όψιν τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι η διατροφή μπορεί να έχει προληπτικό ή θεραπευτικό ρόλο στην ακμή. Ωστόσο, χρειάζονται περαιτέρω κλινικές μελέτες προκειμένου να τεκμηριωθεί πλήρως η σχέση της διατροφής με την ακμή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon