Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ο FDA βάζει stop στις χημικές ουσίες στα κουτιά πίτσας

Ο FDA βάζει stop στις χημικές ουσίες στα κουτιά πίτσας

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε την τελική ρύθμιση για την απαγόρευση τριών χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σε πολλά κουτιά πίτσας και άλλων ειδών συσκευασίας τροφίμων.

Οι τρεις συγκεκριμένοι τύποι PFAS (αναλυτικά ονομάζονται υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες και συνήθως αναφέρονται ως πολυφθοροαλκύλιο και υπερφθοροαλκύλιο) είναι ευρέως διαδεδομένες στον σύγχρονο κόσμο. Η χρήση τους είναι να απωθούν το νερό και το λάδι σε προϊόντα όπως τα κουτιά πίτσας, τις κερωμένες σακούλες ζαχαροπλαστικής, τα σακουλάκια ποπκόρν, τα κύπελλα ποτών και τις λαδόκολλες. Αυτές οι χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται επίσης, επειδή αυξάνουν την αντίσταση των προϊόντων σε υψηλές θερμοκρασίες.

Δυστυχώς οι ουσίες αυτές εύκολα μπορεί να μεταφερθούν σε τρόφιμα από τις συσκευασίες τους ή με τη μορφή αιωρούμενης σκόνης από τις βιομηχανικές εφαρμογές να καταλήξουν στο νερό και το έδαφος, πολλαπλασιάζοντας έτσι τις πηγές της έκθεσης. Οι χημικές ουσίες έχουν συνδεθεί με γενετικές ανωμαλίες και με τον καρκίνο.

Οργανισμοί για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και ανθρωπιστικές ενώσεις είχαν να πουν ένα καλό και ένα κακό για την απόφαση του FDA. «Οι βιομηχανικές χημικές ουσίες που μολύνουν το αίμα των ανθρώπων προφανώς δεν έχουν καμία θέση στις συσκευασίες τροφίμων. Αλλά δεν καταλαβαίνουμε γιατί πήρε περισσότερο από 10 χρόνια στον FDA για να προχωρήσει σε απαγορεύσεις» επεσήμαναν.

Οι τρεις χημικές ουσίες που πάνε προς απαγόρευση είναι τα άλατα διαιθανολαμίνης, το πεντανοϊκό οξύ και τα υπερφθορο αλκυλο-υποκατεστημένες φωσφορικα οξέα εστέρας. Να σημειωθεί πως η διαδικασία της απαγόρευσης περιλαμβάνει την υποβολή πιθανών ενστάσεων, καθώς και πρόσκληση για δημόσιες ακροάσεις.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τη νέα αυτή γενιά χημικών:

  • Να είστε επιφυλακτικοί με όλα τα υφάσματα που έχουν σήμανση ότι απωθούν τους λεκέδες ή το νερό.
  • Αποφύγετε τα αντικολλητικά τηγάνια και τα μαγειρικά σκεύη με αντικολλητική επίστρωση. Επιλέξτε τα από ανοξείδωτο χάλυβα ή χυτοσίδηρο.
  • Κάνετε την έρευνά σας, ειδικά όταν αγοράζετε εργαλεία και επιλέξετε ρούχα που δεν αναγράφουν στις ετικέτες τους Gore-Tex pizza ή Teflon.
  • Αποφύγετε τα έπιπλα που έχουν προεργασία για αποφυγή λεκέδων.
  • Φτιάξτε ποπ κόρν με τον απαρχαιωμένο τρόπο δηλαδή στην κατσαρόλα. Οι σακούλες ποπ κόρν για φούρνο μικροκυμάτων συχνά επικαλύπτονται με PFC στο εσωτερικό.
  • Όσο μπορείτε κάντε περικοπές σε φαστ φούντ, υπηρεσίες ντιλίβερι και συσκευασμένα τρόφιμα. Αυτά τα τρόφιμα συχνά περιέρχονται σε περιτυλίγματα με PFC ουσίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon