Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ω-3 λιπαρά κατά της υπέρτασης

Ω-3 λιπαρά κατά της υπέρτασης


Νέα δεδομένα για τα Ω-3 λιπαρά φανερώνουν, για μία ακόμη φορά, την μεγάλη τους διατροφική αξία.


Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα νέας μελέτης, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, φαίνεται ότι η κατανάλωση δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της υπέρτασης σε υγιείς ενήλικες.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 2.036 νέους, υγιείς ενήλικες. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε προσδιορισμός των επιπέδων ω-3 λιπαρών οξέων στο αίμα και μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης. Στη συνέχεια, οι εθελοντές χωρίστηκαν σε 4 ομάδες, με βάση τα επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων στο αίμα.

Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι ενήλικες με τα υψηλότερα επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων είχαν χαμηλότερη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση, με τη διαφορά να κυμαίνεται στα 4 mm Hg και 2 mm Hg, αντίστοιχα, σε σχέση με εκείνους που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων στο αίμα.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν πως ο εμπλουτισμός της δίαιτας με ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία περιέχονται κυρίως σε λιπαρά ψάρια και ορισμένα είδη φυτικών ελαίων, θα μπορούσε να αποτελέσει μια στρατηγική πρόληψης της υπέρτασης.

Η ταυτότητά τους
Τα ω-3 είναι λιπαρά οξέα που ανήκουν στα «καλά» πολυακόρεστα λιπαρά και χωρίζονται σε 2 κατηγορίες:

  •  Στο α-λινολενικό οξύ (ALA), που το βρίσκουμε σε φυτικά τρόφιμα, όπως ο λιναρόσπορος και το μπρόκολο.
  •  Στο εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), που περιέχονται σε ψάρια και θαλασσινά.

Η διαφορά μεταξύ τους είναι ότι τα EPA και DHA ο οργανισμός μας τα προσλαμβάνει έτοιμα από τις τροφές που τα περιέχουν, ενώ το α-λινολενικό οξύ (ALA) μετατρέπεται σε EPA και DHA μέσα στο σώμα μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon