Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ντομάτες με ελαιόλαδο κατά των χρόνιων παθήσεων

Ντομάτες με ελαιόλαδο κατά των χρόνιων παθήσεων

 

Οι μαγειρεμένες με ελαιόλαδο ντομάτες προστατεύουν των ανθρώπινο οργανισμό από τις χρόνιες παθήσεις, όπως είναι η στεφανιαία νόσος και διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του μαστού, του στομάχου, της ουροδόχου κύστης, του προστάτη, του παχέος εντέρου, της στοματικής κοιλότητας, του λάρυγγα και του οισοφάγο, σύμφωνα με αναφορές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τα λιπίδια ορού καθώς και η οξείδωση των LDL λιποπρωτεϊνών μειώνονται σημαντικά μετά την κατανάλωση παραγώγων ντομάτας που περιέχουν λυκοπένιο. Οι συστάσεις για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας προτείνουν αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και ιδιαίτερα μαγειρεμένων με ελαιόλαδο ντοματών.

Το λυκοπένιο, όπως και το β-καροτένιο, είναι περισσότερο βιοδιαθέσιμο όταν συνδυάζεται με διατροφικό λίπος, π.χ. ελαιόλαδο (Levy et al 1995). Απορροφάται επίσης καλύτερα όταν έχει ζεσταθεί, ώστε να απελευθερώνεται ευκολότερα από τα κύτταρα της ντομάτας. Για το λόγο αυτόν, η καλύτερη πηγή λυκοπενίου είναι η μαγειρεμένη ντομάτα και φυσικά η σάλτσα ντομάτας με ελαιόλαδο. Παράλληλα, ο συνδυασμός των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του λυκοπενίου και του ελαιολάδου αποδίδει ένα πραματικό κοκτέιλ ευεξίας, αντιγήρανσης και μακροβιότητας.

«Σύντροφοι» της ντομάτας

Η ντομάτα ασκεί ευεργετική δράση στο ανοσοποιητικό σύστημα και η πρόσληψή της συνιστάται με τον κατάλληλο συνδυασμό μπαχαρικών, όπως είναι το κύμινο, ο κουρκουμάς και οι κόκκοι της μουστάρδας, τα οποία θα εξουδετερώσουν τις πιθανές βλαπτικές της επιδράσεις. Επιπρόσθετα, η προσθήκη ελαιολάδου στην ντομάτα κατά το μαγείρεμα ή τη σαλάτα πολλαπλασιάζει την αντιοξειδωτική της δράση. Το ίδιο ισχύει και με την προσθήκη ελιάς ή κάπαρης, συνηθισμένης πρακτικής κατά την παρασκευή της χωριάτικης σαλάτας.

Πώς να προφυλάξουμε την ντομάτα από οξείδωση

Είναι σημαντικό να κόβουμε τη ντομάτα σε μεγάλα τεμάχια, ώστε να προφυλάσσουμε τη βιταμίνη C από την οξείδωση, καθώς και να αποφεύγουμε τη χρήση μαχαιριού (κόψιμο της ντομάτας με το χέρι, όπου αυτό είναι δυνατόν), διότι το μέταλλο μπορεί να οξειδώσει τις βιταμίνες που περιέχει. Το μαγείρεμα της ντομάτας στον ατμό είναι προτιμότερο, καθώς διατηρεί τις περισσότερες βιταμίνες από κάθε άλλο είδος μαγειρέματος.

Με την συνεργασία του Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.gr.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Mac and Cheese: Η τέλεια συνταγή για το απόλυτο comfort food

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon