Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ντομάτα ελαιόλαδο: Μπορεί ο συνδυασμός ντομάτα ελαιόλαδου να αποτρέψει την εμφάνιση καρκίνου;

Ντομάτα ελαιόλαδο: Μπορεί ο συνδυασμός ντομάτα ελαιόλαδου να αποτρέψει την εμφάνιση καρκίνου;

Ντομάτα ελαιόλαδο: Οι ντομάτες και το ελαιόλαδο φημίζονται για τα πιθανά οφέλη τους στην υγεία, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της πρόληψης του καρκίνου. Έρευνες δείχνουν ότι η ενσωμάτωση



Οι ντομάτες και το ελαιόλαδο φημίζονται για τα πιθανά οφέλη τους στην υγεία, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της πρόληψης του καρκίνου. Έρευνες δείχνουν ότι η ενσωμάτωση αυτών των τροφών στη διατροφή σας μπορεί να προσφέρει προστατευτικά αποτελέσματα κατά του καρκίνου.


 

Ντομάτες: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο αρκετών τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του προστάτη, του πνεύμονα και του στομάχου. Το λυκοπένιο βοηθά στην εξουδετέρωση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών στο σώμα, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και να οδηγήσουν στην ανάπτυξη καρκίνου. Μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε τροφές πλούσιες σε λυκοπένιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου. Το μαγείρεμα της ντομάτας μπορεί πραγματικά να αυξήσει τη βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπενίου, καθιστώντας ευκολότερο για τον οργανισμό να απορροφήσει αυτή την ευεργετική ένωση.

Ελαιόλαδο: Το ελαιόλαδο, ιδιαίτερα το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, είναι βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και είναι γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λίπη και αντιοξειδωτικά, όπως οι πολυφαινόλες. Αυτές οι ενώσεις έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, τα οποία και τα δύο σχετίζονται με την ανάπτυξη καρκίνου. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ελαιολάδου μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, καρκίνου του παχέος εντέρου και άλλων μορφών καρκίνου.

Όταν συνδυάζονται, οι ντομάτες και το ελαιόλαδο μπορούν να ενισχύσουν η μία τα ευεργετικά αποτελέσματα της άλλης. Για παράδειγμα, η χρήση ελαιολάδου σε πιάτα με βάση την ντομάτα όχι μόνο προσθέτει γεύση, αλλά βοηθά επίσης στην απορρόφηση του λυκοπενίου, μεγιστοποιώντας τα πιθανά αντικαρκινικά οφέλη του.

Εναλλακτικές πηγές και ηθικοί προβληματισμοί

Η ενσωμάτωση της ντομάτας και του ελαιολάδου σε μια ισορροπημένη διατροφή είναι ένας γευστικός τρόπος για να συμβάλετε στη συνολική υγεία και δυνητικά να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου. Ωστόσο, ενώ αυτά τα τρόφιμα προσφέρουν πολλά υποσχόμενα οφέλη, θα πρέπει να αποτελούν μέρος μιας ποικίλης διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες για βέλτιστη υγεία και πρόληψη του καρκίνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χυμός ντομάτας: Το ιδανικό ρόφημα για θρέψη και δροσιά το καλοκαίρι

Ντοματόσουπα: Μια απλή και γευστική επιλογή για τη ζέστη

Τα μαγευτικά οφέλη ομορφιάς που προσφέρει η ντομάτα

Ντομάτες: Φιλικές προς τα νεφρά και το συκώτι

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon