Ντολμαδάκια συνταγή: Τα χορτοφαγικά ντολμαδάκια είναι μια δημοφιλής συνταγή της Μέσης Ανατολής που παρασκευάζεται με ρύζι και λαχανικά τυλιγμένα σε αμπελόφυλλα.
Τα χορτοφαγικά ντολμαδάκια είναι μια δημοφιλής συνταγή της Μέσης Ανατολής που παρασκευάζεται με ρύζι και λαχανικά τυλιγμένα σε αμπελόφυλλα. Ακόμη, μπορεί να δημιουργηθεί με κιμά και ρύζι. Και οι δύο συνταγές είναι πραγματικά ένα έργο αγάπης, αλλά τα νηστίσιμα ντολμαδάκια έχουν την τιμητική τους, λόγω των ημερών. Η αλήθεια είναι ότι αποτελεί ένα δύσκολο φαγητό ως προς την παρασκευή του, αλλά αν έχετε την όρεξη να δημιουργήσετε, η διαδικασία θα γίνει παιχνιδάκι!
Νηστίσιμα ντολμαδάκια για όλη την οικογένεια
Υλικά συνταγής:
- 1 βάζο φύλλα περίπου 60-70 σε άλμη
- 2 φλιτζάνια ρύζι
- 1 μεγάλη ντομάτα ψιλοκομμένη
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι πράσινα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1/4 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
- 1 κ.σ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 κουταλάκια του γλυκού θρυμματισμένο κόκκινο πιπέρι για γεύση
- Αλάτι και πιπέρι για γεύση
- 3/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο χωρισμένο
- 1 μεγάλη ντομάτα κομμένη σε φέτες
- 3/4 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
Παρασκευή συνταγής:
Προετοιμασία αμπελόφυλλων και γέμισης
- Αφαιρέστε τα αμπελόφυλλα από το βάζο και μουλιάστε τα σε ένα μεγάλο μπολ με ζεστό νερό που βράζει για λίγα λεπτά. Στραγγίξτε τα σε ένα σουρωτήρι και βάλτε τα σε ένα πιάτο.
- Συνδυάστε το ρύζι, τις ντομάτες, τον μαϊντανό, τα πράσινα κρεμμύδια, τις πράσινες πιπεριές, το σκόρδο και το θρυμματισμένο κόκκινο πιπέρι. Αλατοπιπερώστε και ραντίστε με 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο πάνω από το μείγμα.
Τύλιγμα αμπελόφυλλων
- Για να γεμίσετε τα αμπελόφυλλα, τοποθετήστε ένα φύλλο επίπεδα σε μια σανίδα κοπής και βγάλτε ένα κουταλάκι του γλυκού από το μείγμα ρυζιού στο κέντρο του φύλλου.
- Διπλώστε προσεκτικά στα πλάγια και κυλήστε το όπως θα κάνατε όταν κάνετε ένα περιτύλιγμα. Επαναλάβετε μέχρι να χρησιμοποιηθεί όλη η γέμιση και τοποθετήστε τα τυλιγμένα φύλλα σε ένα δίσκο ενώ τυλίγετε. Θα κάνει περίπου 60 ρολά.
Μαγειρέψτε τα ντολμαδάκια σας
- Στρώστε τον πάτο μιας μεγάλης κατσαρόλας με ντομάτες και αλατοπιπερώστε.
- Τακτοποιήστε ντολμαδάκια σε σειρές, εναλλασσόμενες κατευθύνσεις, για να καλύψετε πλήρως την περιφέρεια της κατσαρόλας. Φροντίστε να τα τοποθετήσετε σφιχτά στην κατσαρόλα για να μην επιπλέουν και ξετυλίγονται κατά το μαγείρεμα.
- Πασπαλίστε κάθε στρώση με λίγο από το υπόλοιπο 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο και αλατοπιπερώστε.
- Βάλτε ένα πιάτο ανάποδα πάνω από τα αμπελόφυλλα στην κατσαρόλα. Στη συνέχεια χρησιμοποιήστε κάτι για να το ζυγίσετε (ένα δεύτερο πιάτο λειτουργεί καλά ή ένα μπολ γεμάτο νερό). Αυτό θα κρατήσει τα φύλλα στη θέση τους και θα αποτρέψει την πλεύση ενώ μαγειρεύονται.
- Προσθέστε αρκετό νερό (περίπου 5-6 φλιτζάνια) για να καλύψετε πλήρως τα φύλλα σταφυλιού και το πιάτο. Στη συνέχεια, καλύψτε την κατσαρόλα και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος του νερού και να μαγειρευτεί το ρύζι.
- Προσθέστε το χυμό λεμονιού πάνω από τα ντολμαδάκια και στη συνέχεια μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για επιπλέον 45 λεπτά.
- Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Μεταφέρετέ τα σε ένα πιάτο και απολαύστε τα ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Καλή σας απόλαυση!!!
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube