Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ντολμαδάκια συνταγή: Παραδοσιακή συνταγή για νηστίσιμα ντολμαδάκια

Ντολμαδάκια συνταγή: Παραδοσιακή συνταγή για νηστίσιμα ντολμαδάκια

Ντολμαδάκια συνταγή: Τα χορτοφαγικά ντολμαδάκια είναι μια δημοφιλής συνταγή της Μέσης Ανατολής που παρασκευάζεται με ρύζι και λαχανικά τυλιγμένα σε αμπελόφυλλα.



Τα χορτοφαγικά ντολμαδάκια είναι μια δημοφιλής συνταγή της Μέσης Ανατολής που παρασκευάζεται με ρύζι και λαχανικά τυλιγμένα σε αμπελόφυλλα. Ακόμη, μπορεί να δημιουργηθεί με κιμά και ρύζι. Και οι δύο συνταγές είναι πραγματικά ένα έργο αγάπης, αλλά τα νηστίσιμα ντολμαδάκια έχουν την τιμητική τους, λόγω των ημερών. Η αλήθεια είναι ότι αποτελεί ένα δύσκολο φαγητό ως προς την παρασκευή του, αλλά αν έχετε την όρεξη να δημιουργήσετε, η διαδικασία θα γίνει παιχνιδάκι!


Νηστίσιμα ντολμαδάκια για όλη την οικογένεια

Υλικά συνταγής:

  • 1 βάζο φύλλα περίπου 60-70 σε άλμη
  • 2 φλιτζάνια ρύζι
  • 1 μεγάλη ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι πράσινα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1/4 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 κ.σ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού θρυμματισμένο κόκκινο πιπέρι για γεύση
  • Αλάτι και πιπέρι για γεύση
  • 3/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο χωρισμένο
  • 1 μεγάλη ντομάτα κομμένη σε φέτες
  • 3/4 φλιτζάνι χυμό λεμονιού

Παρασκευή συνταγής:

Προετοιμασία αμπελόφυλλων και γέμισης

  • Αφαιρέστε τα αμπελόφυλλα από το βάζο και μουλιάστε τα σε ένα μεγάλο μπολ με ζεστό νερό που βράζει για λίγα λεπτά. Στραγγίξτε τα σε ένα σουρωτήρι και βάλτε τα σε ένα πιάτο.
  • Συνδυάστε το ρύζι, τις ντομάτες, τον μαϊντανό, τα πράσινα κρεμμύδια, τις πράσινες πιπεριές, το σκόρδο και το θρυμματισμένο κόκκινο πιπέρι. Αλατοπιπερώστε και ραντίστε με 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο πάνω από το μείγμα.

Τύλιγμα αμπελόφυλλων

  • Για να γεμίσετε τα αμπελόφυλλα, τοποθετήστε ένα φύλλο επίπεδα σε μια σανίδα κοπής και βγάλτε ένα κουταλάκι του γλυκού από το μείγμα ρυζιού στο κέντρο του φύλλου.
  • Διπλώστε προσεκτικά στα πλάγια και κυλήστε το όπως θα κάνατε όταν κάνετε ένα περιτύλιγμα. Επαναλάβετε μέχρι να χρησιμοποιηθεί όλη η γέμιση και τοποθετήστε τα τυλιγμένα φύλλα σε ένα δίσκο ενώ τυλίγετε. Θα κάνει περίπου 60 ρολά.

Μαγειρέψτε τα ντολμαδάκια σας

  • Στρώστε τον πάτο μιας μεγάλης κατσαρόλας με ντομάτες και αλατοπιπερώστε.
  • Τακτοποιήστε ντολμαδάκια σε σειρές, εναλλασσόμενες κατευθύνσεις, για να καλύψετε πλήρως την περιφέρεια της κατσαρόλας. Φροντίστε να τα τοποθετήσετε σφιχτά στην κατσαρόλα για να μην επιπλέουν και ξετυλίγονται κατά το μαγείρεμα.
  • Πασπαλίστε κάθε στρώση με λίγο από το υπόλοιπο 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο και αλατοπιπερώστε.
  • Βάλτε ένα πιάτο ανάποδα πάνω από τα αμπελόφυλλα στην κατσαρόλα. Στη συνέχεια χρησιμοποιήστε κάτι για να το ζυγίσετε (ένα δεύτερο πιάτο λειτουργεί καλά ή ένα μπολ γεμάτο νερό). Αυτό θα κρατήσει τα φύλλα στη θέση τους και θα αποτρέψει την πλεύση ενώ μαγειρεύονται.

  • Προσθέστε αρκετό νερό (περίπου 5-6 φλιτζάνια) για να καλύψετε πλήρως τα φύλλα σταφυλιού και το πιάτο. Στη συνέχεια, καλύψτε την κατσαρόλα και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος του νερού και να μαγειρευτεί το ρύζι.
  • Προσθέστε το χυμό λεμονιού πάνω από τα ντολμαδάκια και στη συνέχεια μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για επιπλέον 45 λεπτά.
  • Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Μεταφέρετέ τα σε ένα πιάτο και απολαύστε τα ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Καλή σας απόλαυση!!!

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Εφαρμόστε τα 5 στοιχεία του Feng shui στη διατροφή σας

Κοτόπουλο με μοτσαρέλα και μπρουσκέτα

Πώς μας επηρέασε διατροφικά το lockdown;

Όταν η σεροτονίνη δρα ως ρυθμιστής στα συναισθήματα και στη διάθεσή μας,

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Οι απαραίτητες τροφές σε περιόδους νηστείας 

Νηστεία διατροφή: Κατά τη διάρκεια της νηστείας, αποφεύγονται συγκεκριμένες τροφές, γεγονός που καθιστά απαραίτητο το σχεδιασμό μιας ισορροπημένης διατροφής για να διασφαλιστεί τόσο η υγεία όσο και η ευεξία.

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

Βραδινά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερου από 45% των ημερήσιων θερμίδων μετά τις 5 το απόγευμα μπορεί να διαταράξει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Close Icon