Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Νόσος Αλτσχάιμερ: Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν τον κίνδυνο

Νόσος Αλτσχάιμερ: Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν τον κίνδυνο

Νόσος Αλτσχάιμερ: Μια μελέτη δείχνει ότι τα υψηλότερα επίπεδα τριών αντιοξειδωτικών συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας και νευροεκφυλισμού. .



Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι ο πιο κοινός τύπος άνοιας. Τα συμπτώματα της πάθησης περιλαμβάνουν δυσκολία στη βραχυπρόθεσμη μνήμη, τη γλώσσα και τη λήψη αποφάσεων. Οι δοκιμές φαρμάκων για τη νόσο του Αλτσχάιμερ είχαν χαμηλά ποσοστά επιτυχίας, ενώ υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την εύρεση μη φαρμακολογικών μέσων μείωσης του κινδύνου για τη νόσο και τις σχετικές άνοιες, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στον τρόπο ζωής και της διατροφής. Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που μπορούν να αποτρέψουν ή να επιβραδύνουν τη βλάβη στα κύτταρα που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες.


Σε μια νέα μελέτη, ερευνητές στο Εργαστήριο Επιδημιολογίας και Επιστημών Πληθυσμού στο Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης, διερεύνησαν εάν τα αντιοξειδωτικά στο αίμα συσχετίζονται με την πιθανότητα εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων άνοιών. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Neurology.

Συγκεκριμένα, η μελέτη χρησιμοποίησε ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων που περιελάμβανε περισσότερα από 7.000 άτομα στις Η.Π.Α., ηλικίας 45-90 ετών και παρακολουθήθηκαν για κατά μέσο όρο 16-17 χρόνια. Οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα αρκετών αντιοξειδωτικών στο αίμα των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών A, C και E, και αρκετών καροτενοειδών, τα οποία είναι χρωστικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτά και μετατρέπονται από το σώμα σε βιταμίνη Α. Εξέτασαν τη σχέση μεταξύ των επιπέδων αυτών των αντιοξειδωτικών και των ποσοστών της νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων άνοιών.

Σύμφωνα με την Δρ. May Beydoun, επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, τα αντιοξειδωτικά μπορεί να προστατεύσουν τον εγκέφαλο από τη βλάβη που σχετίζεται με την άνοια. «Το οξειδωτικό στρες μπορεί να εμφανιστεί σε ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο στο σώμα μας, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου μας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η κατανάλωση αντιοξειδωτικών μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων μας από βλάβες, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών μας κυττάρων», δήλωσε ο Δρ Beydoun.

Τα καροτενοειδή μπορεί να προστατεύουν από την άνοια

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα των καροτενοειδών λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία βρίσκονται μαζί σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο και το σπανάκι, συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο άνοιας. Τα υψηλότερα επίπεδα β-κρυπτοξανθίνης, ενός καροτενοειδούς που βρίσκεται στα μούρα, τα μήλα και την παπάγια, συσχετίστηκαν επίσης με μειωμένο κίνδυνο άνοιας από όλες τις αιτίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

3 κύριοι παράγοντες που αυξάνουν τoν κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Νόσος Alzheimer: Οι μηχανισμοί του εγκεφάλου πίσω από την έλλειψη κινήτρων-Μελέτη

Αυξημένοι παράγοντες καρδιακού κινδύνου οδηγούν σε άνοια

Σύνδεση μεταξύ απώλειας κινήτρων και εξέλιξης της νόσου Αλτσχάιμερ

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon