Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Νηστίσιμη τάρτα μανιταριών: Μια υγιεινή επιλογή για πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης

Νηστίσιμη τάρτα μανιταριών: Μια υγιεινή επιλογή για πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης

Νηστίσιμη τάρτα μανιταριών: Τα μανιτάρια είναι το απόλυτο νηστίσιμο φαγητό και πολύ υγιεινό. Για τους αρχαίους Αιγύπτιους θεωρούνταν το ελιξίριο της αθανασίας. Θεωρούνται εξαιρετική τροφή, καθώς περιέχουν αμελητέες ποσότητες λίπους και σακχάρων, αλλά σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών και πρωτεΐνης.



Πολλοί είναι εκείνοι που την περίοδο πριν τα Χριστούγεννα αποφασίζουν να νηστέψουν. Ωστόσο, είναι βαρετό να φτιάχνεις συνέχεια τις ίδιες συνταγές…λαδερά… μακαρόνια…Θέλεις να φτιάξεις κάτι που θα κάνει τη διαφορά και θα είναι και νόστιμο. Μία τέτοια επιλογή αποτελεί η τάρτα μανιταριών. Τα μανιτάρια είναι το απόλυτο νηστίσιμο φαγητό και πολύ υγιεινό. Για τους αρχαίους Αιγύπτιους θεωρούνταν το ελιξίριο της αθανασίας. Τα μανιτάρια δεν είναι λαχανικά, αλλά μύκητες. Αποτελούν ένα είδος καρπού χωρίς χλωροφύλλη και άνθη, ο οποίος αναπτύσσεται σε σκιερό και υγρό περιβάλλον, πάνω σε κάποια θρεπτική βάση, όπως είναι το ξύλο (κορμοί δένδρων), το φυτόχωμα και πολλά άλλα. Θεωρούνται εξαιρετική τροφή, καθώς περιέχουν αμελητέες ποσότητες λίπους και σακχάρων, αλλά σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών. Οι πρωτεΐνες των μανιταριών, λόγω της παρουσίας όλων των απαραίτητων αμινοξέων, είναι υψηλής βιολογικής αξίας και συναγωνίζονται στην ποιότητα τις ζωικές πρωτεΐνες, χωρίς όμως τις τοξίνες, τα λίπη και τη χοληστερόλη που βρίσκονται σε αυτό, επομένως θεωρούνται ιδανικά για τους χορτοφάγους και για όσους νηστεύουν.


Υλικά ζύμης:

  • 200 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 1 κ. γ. αλάτι
  • 45 ml ελαιόλαδο
  • 90 ml νερό

Υλικά για τη γέμιση της τάρτας:

  • 4 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 3 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 200 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα σε φέτες
  • Πιπέρι, αλάτι
  • 1 κ. γ. θυμάρι
  • 1 κ. σ. μουστάρδα

Οδηγίες παρασκευής

Ζύμη:

  • Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
  • Προσθέτουμε το νερό σταδιακά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ζύμη εύπλαστη.
  • Την τυλίγουμε σε λαδόκολλα και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Γέμιση:

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  • Προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλάτι, πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5-6 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.
  • Προσθέτουμε θυμάρι και μουστάρδα, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει για 10 λεπτά.
  • Σε λαδόκολλα ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη και τη μεταφέρουμε σε ταψί φούρνου.
  • Απλώνουμε τη γέμιση στην επιφάνεια της, αφήνοντας περιθώριο στις άκρες.
  • Διπλώνουμε τη ζύμη γύρω από τη γέμιση.
  • Αλείφουμε με ελαιόλαδο τις διπλωμένες άκρες και ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190°C για 35-40 λεπτά.
  • Η τάρτα μας θα είναι έτοιμη, όταν το χρώμα της αρχίζει να χρυσίζει. Καλή απόλαυση!!!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Φτιάξτε μοσχάρι κοκκινιστό και διεκδικήστε συγχαρητήρια από όλους

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες των μανιταριών

Πώς να φτιάξετε αυθεντικά Sloppy joes με μοσχαρίσιο κιμά και λαχταριστή σάλτσα

Κάθε μαθητής στο Ηνωμένο Βασίλειο λατρεύει το Salisbury Steak

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon