Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Νηστίσιμη τάρτα μανιταριών: Μια υγιεινή επιλογή για πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης

Νηστίσιμη τάρτα μανιταριών: Μια υγιεινή επιλογή για πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης

Νηστίσιμη τάρτα μανιταριών: Τα μανιτάρια είναι το απόλυτο νηστίσιμο φαγητό και πολύ υγιεινό. Για τους αρχαίους Αιγύπτιους θεωρούνταν το ελιξίριο της αθανασίας. Θεωρούνται εξαιρετική τροφή, καθώς περιέχουν αμελητέες ποσότητες λίπους και σακχάρων, αλλά σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών και πρωτεΐνης.

Πολλοί είναι εκείνοι που την περίοδο πριν τα Χριστούγεννα αποφασίζουν να νηστέψουν. Ωστόσο, είναι βαρετό να φτιάχνεις συνέχεια τις ίδιες συνταγές…λαδερά… μακαρόνια…Θέλεις να φτιάξεις κάτι που θα κάνει τη διαφορά και θα είναι και νόστιμο. Μία τέτοια επιλογή αποτελεί η τάρτα μανιταριών. Τα μανιτάρια είναι το απόλυτο νηστίσιμο φαγητό και πολύ υγιεινό. Για τους αρχαίους Αιγύπτιους θεωρούνταν το ελιξίριο της αθανασίας. Τα μανιτάρια δεν είναι λαχανικά, αλλά μύκητες. Αποτελούν ένα είδος καρπού χωρίς χλωροφύλλη και άνθη, ο οποίος αναπτύσσεται σε σκιερό και υγρό περιβάλλον, πάνω σε κάποια θρεπτική βάση, όπως είναι το ξύλο (κορμοί δένδρων), το φυτόχωμα και πολλά άλλα. Θεωρούνται εξαιρετική τροφή, καθώς περιέχουν αμελητέες ποσότητες λίπους και σακχάρων, αλλά σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών. Οι πρωτεΐνες των μανιταριών, λόγω της παρουσίας όλων των απαραίτητων αμινοξέων, είναι υψηλής βιολογικής αξίας και συναγωνίζονται στην ποιότητα τις ζωικές πρωτεΐνες, χωρίς όμως τις τοξίνες, τα λίπη και τη χοληστερόλη που βρίσκονται σε αυτό, επομένως θεωρούνται ιδανικά για τους χορτοφάγους και για όσους νηστεύουν.

Υλικά ζύμης:

  • 200 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 1 κ. γ. αλάτι
  • 45 ml ελαιόλαδο
  • 90 ml νερό

Υλικά για τη γέμιση της τάρτας:

  • 4 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 3 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 200 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα σε φέτες
  • Πιπέρι, αλάτι
  • 1 κ. γ. θυμάρι
  • 1 κ. σ. μουστάρδα

Οδηγίες παρασκευής

Ζύμη:

  • Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
  • Προσθέτουμε το νερό σταδιακά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ζύμη εύπλαστη.
  • Την τυλίγουμε σε λαδόκολλα και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Γέμιση:

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  • Προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλάτι, πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5-6 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.
  • Προσθέτουμε θυμάρι και μουστάρδα, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει για 10 λεπτά.
  • Σε λαδόκολλα ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη και τη μεταφέρουμε σε ταψί φούρνου.
  • Απλώνουμε τη γέμιση στην επιφάνεια της, αφήνοντας περιθώριο στις άκρες.
  • Διπλώνουμε τη ζύμη γύρω από τη γέμιση.
  • Αλείφουμε με ελαιόλαδο τις διπλωμένες άκρες και ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190°C για 35-40 λεπτά.
  • Η τάρτα μας θα είναι έτοιμη, όταν το χρώμα της αρχίζει να χρυσίζει. Καλή απόλαυση!!!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Φτιάξτε μοσχάρι κοκκινιστό και διεκδικήστε συγχαρητήρια από όλους

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες των μανιταριών

Πώς να φτιάξετε αυθεντικά Sloppy joes με μοσχαρίσιο κιμά και λαχταριστή σάλτσα

Κάθε μαθητής στο Ηνωμένο Βασίλειο λατρεύει το Salisbury Steak

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Aυτά είναι τα πιο θρεπτικά πρωινά γεύματα για τα παιδιά σας

Πρωινό παιδιά: Ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρωινό είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και την ευεξία των παιδιών. Ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες επιλογές πρωινού για παιδιά που παρέχουν ενέργεια

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Γευστική επιλογή: Υγιεινό ριζότο λαχανικών

Αυτό το λαχταριστό ριζότο λαχανικών είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Εύκολη στην παρασκευή, συνδυάζει θρεπτικά συστατικά με απλότητα, προσφέροντας μια υπέροχη γεύση.

Close Icon