Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Νηστεία σπανακόπιτα: Η σπανακόπιτα όπως την έφτιαχνε η γιαγιά

Νηστεία σπανακόπιτα: Η σπανακόπιτα όπως την έφτιαχνε η γιαγιά

Νηστεία σπανακόπιτα: Απολαύστε μια παραδοσιακή συνταγή με σπανάκι ακριβώς με τον τρόπου που την έφτιαχνε η γιαγιά. Μια υπέροχη γευστική επιλογή που θα σας ενθουσιάσει.



Αν είστε vegan ή θέλετε να νηστέψετε λόγω των ημερών, σας έχουμε τη λύση! Η σπανακόπιτα αποτελεί ένα ιδανικό γεύμα, το οποίο μπορείτε να γευτείτε κάθε στιγμή της ημέρας σας. Είναι θρεπτικό φαγητό και θα σας δώσει τις βιταμίνες που χρειάζεστε για την ημέρα σας. Μη ξεχνάτε ότι το σπανάκι και τα μυρωδικά που θα προσθέσετε στην πίτα σας, είναι πλούσια σε βιταμίνες και σίδηρο! Δημιουργήστε και απολαύστε!


Η σπανακόπιτα όπως την έφτιαχνε η γιαγιά

Υλικά συνταγής:

Για τη γέμιση:

  • 2 ½ κιλό φρέσκο ή κατεψυγμένο σπανάκι, ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 4 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε κόφτι
  • 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα
  • 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
  • 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι, για γεύση
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, για γεύση
  • 1/2 κιλό φέτα, θρυμματισμένη
  • 4 μεγάλα αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • 1/2 κιλό τυρί ρικότα, ή τυρί cottage

Για το Φύλλο:

  • 4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
  • 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κιλό φύλλα

Παρασκευή σπανακόπιτας:

Για τη γέμιση:

  • Πλένουμε και στραγγίζουμε πολύ καλά το ψιλοκομμένο σπανάκι. Εάν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένο σπανάκι, ξεπαγώστε εντελώς. Το σπανάκι πρέπει να είναι στεγνό πριν αρχίσετε να μαγειρεύετε.
  • Ζεσταίνετε το 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι. Σοτάρετε τα κρεμμύδια και τα πράσινα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν.
  • Προσθέστε το σπανάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο και μαγειρέψτε για 5 με 10 λεπτά μέχρι να μαραθεί και να θερμανθεί το σπανάκι.
  • Προσθέστε το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώστε. Το μείγμα σπανακιού πρέπει να είναι στην ξηρή πλευρά. Αν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένο σπανάκι, θα πρέπει να το μαγειρέψετε μέχρι να εξατμιστεί η υπερβολική υγρασία. Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε το μείγμα του σπανακιού στην άκρη να κρυώσει.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεψτε τη φέτα, τα αυγά και το τυρί ρικότα.
  • Προσθέστε το παγωμένο μείγμα σπανακιού και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Για το φύλλο:

  • Σε ένα μπολ ανακατέψτε το λιωμένο βούτυρο με το ελαιόλαδο. Χρησιμοποιώντας μια βούρτσα ζαχαροπλαστικής, λιπάνετε ελαφρά 2 ορθογώνια ταψιά.
  • Αφαιρέστε προσεκτικά το ρολό φύλλου από το πλαστικό κάλυμμα. Οι περισσότερες συσκευασίες διατίθενται σε φύλλα 12 x 18 ιντσών όταν ανοίγουν πλήρως.
  • Χρησιμοποιώντας ψαλίδι κουζίνας ή ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε τα φύλλα στη μέση για να φτιάξετε 2 στοίβες φύλλων που να ταιριάζουν στα ταψιά. Για να αποφύγετε το στέγνωμα, καλύψτε με μια υγρή πετσέτα ενώ εργάζεστε με την άλλο ταψί.

Σπανακόπιτα:

  • Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 C. Στρώνουμε περίπου 10 φύλλα στον πάτο κάθε ταψιού, φροντίζοντας να αλείψετε κάθε φύλλο με το μείγμα βουτύρου-ελαιολάδου πριν στρώσει το επόμενο.
  • Βάλτε το μισό μείγμα σπανακιού σε κάθε ταψί σε μια ομοιόμορφη στρώση και πιέστε με μια σπάτουλα να ισιώσει.
  • Στρώστε άλλα 10 φύλλα πάνω από το μείγμα σπανακιού σε κάθε ταψί, φροντίζοντας να αλείψετε καλά κάθε φύλλο με το μείγμα βουτύρου-ελαιολάδου.
  • Πριν από το ψήσιμο, χαράξτε την επάνω στρώση του φύλλου (φροντίζοντας να μην τρυπήσετε τη γέμιση) για να διευκολύνετε την κοπή των κομματιών αργότερα.
  • Ψήστε μέχρι η πίτα να πάρει ένα βαθύ χρυσαφένιο χρώμα, 20 με 25 λεπτά.
  • Αφήστε να κρυώσει για λίγα λεπτά και στη συνέχεια κόψτε σε φέτες, σερβίρετε και απολαύστε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πεντανόστιμες και αρωματικές γαρίδες με σκόρδο και βούτυρο

Πώς το γάλα πατάτας ανταγωνίζεται άλλα εναλλακτικά γάλατα φυτικής προέλευσης

Πώς μας επηρέασε διατροφικά το lockdown;

Όταν η σεροτονίνη δρα ως ρυθμιστής στα συναισθήματα και στη διάθεσή μας,

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon