Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Νηστεία: Εύκολο νηστίσιμο και απολαυστικό χταπόδι στο φούρνο

Νηστεία: Εύκολο νηστίσιμο και απολαυστικό χταπόδι στο φούρνο

Νηστεία: Χωρίς ιδιαίτερο κόπο και με λίγα υλικά ετοιμάστε ένα νηστίσιμο, πρωτότυπο και κυρίως νόστιμο γεύμα με χταπόδι.



Το σημαντικό σε αυτή τη συνταγή είναι να βείτε ένα ωραίο μεγάλο χταπόδι, ιδανικά φρέσκο, αλλά γίνεται και με κατεψυγμένο (εφόσον πρώτα το αποψύξετε σωστά). Αν πάρετε φρέσκο χταπόδι, μπορείτε να ζητήσετε από τον ιχθυοπώλη να σας το καθαρίσει. Αν προτιμάτε, μπορείτε να του ζητήσετε να σας το κόψει σε πλοκάμια, όπως περιγράφεται παρακάτω στη συνταγή, αλλά σε κάθε περίπτωση το κόψιμο του χταποδιού δεν είναι δύσκολο. Να θυμάστε πάντα ότι το χταπόδι ειδικά το φρέσκο περιέχει πολύ νερό και αλάτι, οπότε δεν θέλει πολλά υγρά στο μαγείρεμα. Βγάζει τα δικά του, που είναι και αλατισμένα, γι’ αυτό προσέχουμε και πόσο αλάτι προσθέτουμε.


Υλικά για 4 μερίδες

  • 1 μεγάλο χταπόδι (περίπου 1,4-1,5 κιλό)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο στη μέση και σε λεπτές φέτες
  • 4 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση και στη συνέχεια το κάθε μισό στα 3 ή 4
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
  • 7-8 μικρά κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 2 φύλλα δάφνη
  • ½ κ.γ. κύμινο, τριμμένο
  • 1 κ.γ. σπόροι κόλιανδρου, σπασμένοι ή τριμμένοι
  • 50 ml ξηρό λευκό κρασί
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 60 ml χυμό λεμονιού
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε καλά το χταπόδι, χωρίζουμε τα πλοκάμια και κόβουμε το υπόλοιπο μέρος του σε μεγάλα σχετικά κομμάτια.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
  • Βάζουμε τις πατάτες, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μία γάστρα. Προσθέτουμε λίγο αλάτι (θυμηθείτε ό,τι είπαμε για το χταπόδι!) και πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τη δάφνη και τοποθετούμε το χταπόδι πάνω και ανάμεσα από τις πατάτες. Βάζουμε διάσπαρτα τα κλωναράκια από θυμάρι.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το κρασί, τον χυμό λεμονιού, το κόλιανδρο, το κύμινο και λίγο ακόμα πιπέρι. Περιχύνουμε το χταπόδι και τις πατάτες με το μείγμα.
  • Κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε για περίπου 45-50 λεπτά.
  • Ανοίγουμε τη γάστρα. Το χταπόδι και οι πατάτες πρέπει να έχουν μαλακώσει και η γάστρα να έχει υγρά.
  • Αφήνουμε ανοιχτή τη γάστρα και την επιστρέφουμε στο φούρνο για ακόμη 20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να καραμελώσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

7 Λόγοι που η σοκολάτα βελτιώνει την υγεία σας

Φτιάξτε μανιταρόπιτα για ένα καταπληκτικό brunch!

Πώς η διατροφή μπορεί να ωφελήσει την διάθεσή μας;

Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα!

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon