Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Νηστεία: Εύκολο νηστίσιμο και απολαυστικό χταπόδι στο φούρνο

Νηστεία: Εύκολο νηστίσιμο και απολαυστικό χταπόδι στο φούρνο

Νηστεία: Χωρίς ιδιαίτερο κόπο και με λίγα υλικά ετοιμάστε ένα νηστίσιμο, πρωτότυπο και κυρίως νόστιμο γεύμα με χταπόδι.


Το σημαντικό σε αυτή τη συνταγή είναι να βείτε ένα ωραίο μεγάλο χταπόδι, ιδανικά φρέσκο, αλλά γίνεται και με κατεψυγμένο (εφόσον πρώτα το αποψύξετε σωστά). Αν πάρετε φρέσκο χταπόδι, μπορείτε να ζητήσετε από τον ιχθυοπώλη να σας το καθαρίσει. Αν προτιμάτε, μπορείτε να του ζητήσετε να σας το κόψει σε πλοκάμια, όπως περιγράφεται παρακάτω στη συνταγή, αλλά σε κάθε περίπτωση το κόψιμο του χταποδιού δεν είναι δύσκολο. Να θυμάστε πάντα ότι το χταπόδι ειδικά το φρέσκο περιέχει πολύ νερό και αλάτι, οπότε δεν θέλει πολλά υγρά στο μαγείρεμα. Βγάζει τα δικά του, που είναι και αλατισμένα, γι’ αυτό προσέχουμε και πόσο αλάτι προσθέτουμε.

Υλικά για 4 μερίδες

  • 1 μεγάλο χταπόδι (περίπου 1,4-1,5 κιλό)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο στη μέση και σε λεπτές φέτες
  • 4 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση και στη συνέχεια το κάθε μισό στα 3 ή 4
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
  • 7-8 μικρά κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 2 φύλλα δάφνη
  • ½ κ.γ. κύμινο, τριμμένο
  • 1 κ.γ. σπόροι κόλιανδρου, σπασμένοι ή τριμμένοι
  • 50 ml ξηρό λευκό κρασί
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 60 ml χυμό λεμονιού
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε καλά το χταπόδι, χωρίζουμε τα πλοκάμια και κόβουμε το υπόλοιπο μέρος του σε μεγάλα σχετικά κομμάτια.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
  • Βάζουμε τις πατάτες, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μία γάστρα. Προσθέτουμε λίγο αλάτι (θυμηθείτε ό,τι είπαμε για το χταπόδι!) και πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τη δάφνη και τοποθετούμε το χταπόδι πάνω και ανάμεσα από τις πατάτες. Βάζουμε διάσπαρτα τα κλωναράκια από θυμάρι.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το κρασί, τον χυμό λεμονιού, το κόλιανδρο, το κύμινο και λίγο ακόμα πιπέρι. Περιχύνουμε το χταπόδι και τις πατάτες με το μείγμα.
  • Κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε για περίπου 45-50 λεπτά.
  • Ανοίγουμε τη γάστρα. Το χταπόδι και οι πατάτες πρέπει να έχουν μαλακώσει και η γάστρα να έχει υγρά.
  • Αφήνουμε ανοιχτή τη γάστρα και την επιστρέφουμε στο φούρνο για ακόμη 20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να καραμελώσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

7 Λόγοι που η σοκολάτα βελτιώνει την υγεία σας

Φτιάξτε μανιταρόπιτα για ένα καταπληκτικό brunch!

Πώς η διατροφή μπορεί να ωφελήσει την διάθεσή μας;

Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Close Icon