Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Νηστεία: Εύκολο νηστίσιμο και απολαυστικό χταπόδι στο φούρνο

Νηστεία: Εύκολο νηστίσιμο και απολαυστικό χταπόδι στο φούρνο

Νηστεία: Χωρίς ιδιαίτερο κόπο και με λίγα υλικά ετοιμάστε ένα νηστίσιμο, πρωτότυπο και κυρίως νόστιμο γεύμα με χταπόδι.


Το σημαντικό σε αυτή τη συνταγή είναι να βείτε ένα ωραίο μεγάλο χταπόδι, ιδανικά φρέσκο, αλλά γίνεται και με κατεψυγμένο (εφόσον πρώτα το αποψύξετε σωστά). Αν πάρετε φρέσκο χταπόδι, μπορείτε να ζητήσετε από τον ιχθυοπώλη να σας το καθαρίσει. Αν προτιμάτε, μπορείτε να του ζητήσετε να σας το κόψει σε πλοκάμια, όπως περιγράφεται παρακάτω στη συνταγή, αλλά σε κάθε περίπτωση το κόψιμο του χταποδιού δεν είναι δύσκολο. Να θυμάστε πάντα ότι το χταπόδι ειδικά το φρέσκο περιέχει πολύ νερό και αλάτι, οπότε δεν θέλει πολλά υγρά στο μαγείρεμα. Βγάζει τα δικά του, που είναι και αλατισμένα, γι’ αυτό προσέχουμε και πόσο αλάτι προσθέτουμε.

Υλικά για 4 μερίδες

  • 1 μεγάλο χταπόδι (περίπου 1,4-1,5 κιλό)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο στη μέση και σε λεπτές φέτες
  • 4 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση και στη συνέχεια το κάθε μισό στα 3 ή 4
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
  • 7-8 μικρά κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 2 φύλλα δάφνη
  • ½ κ.γ. κύμινο, τριμμένο
  • 1 κ.γ. σπόροι κόλιανδρου, σπασμένοι ή τριμμένοι
  • 50 ml ξηρό λευκό κρασί
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 60 ml χυμό λεμονιού
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε καλά το χταπόδι, χωρίζουμε τα πλοκάμια και κόβουμε το υπόλοιπο μέρος του σε μεγάλα σχετικά κομμάτια.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
  • Βάζουμε τις πατάτες, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μία γάστρα. Προσθέτουμε λίγο αλάτι (θυμηθείτε ό,τι είπαμε για το χταπόδι!) και πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τη δάφνη και τοποθετούμε το χταπόδι πάνω και ανάμεσα από τις πατάτες. Βάζουμε διάσπαρτα τα κλωναράκια από θυμάρι.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το κρασί, τον χυμό λεμονιού, το κόλιανδρο, το κύμινο και λίγο ακόμα πιπέρι. Περιχύνουμε το χταπόδι και τις πατάτες με το μείγμα.
  • Κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε για περίπου 45-50 λεπτά.
  • Ανοίγουμε τη γάστρα. Το χταπόδι και οι πατάτες πρέπει να έχουν μαλακώσει και η γάστρα να έχει υγρά.
  • Αφήνουμε ανοιχτή τη γάστρα και την επιστρέφουμε στο φούρνο για ακόμη 20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να καραμελώσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

7 Λόγοι που η σοκολάτα βελτιώνει την υγεία σας

Φτιάξτε μανιταρόπιτα για ένα καταπληκτικό brunch!

Πώς η διατροφή μπορεί να ωφελήσει την διάθεσή μας;

Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon