Η έρευνα, που διεξήχθη από μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, παρακολούθησε μια ομάδα παιδιών από τη γέννηση έως την ηλικία των 13 ετών. Διαπίστωσαν ότι τα νήπια που κατανάλωναν τακτικά αναψυκτικά με ζάχαρη, όπως σόδα, αθλητικά ποτά και ποτά με γεύση φρούτων, είχαν υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας στην εφηβεία και την ενήλικη ζωή.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα νήπια που έπιναν χυμό φρούτων αντί για ζαχαρούχα ποτά είχαν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα αργότερα στη ζωή τους. Ο χυμός φρούτων, παρά την περιεκτικότητά του σε ζάχαρη, περιέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες και μέταλλα που είναι ευεργετικά για την υγεία. Η Δρ Rebecca Brown, η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, τόνισε τη σημασία της λήψης πιο υγιεινών επιλογών ποτών για τα μικρά παιδιά. Εξήγησε ότι η υπερβολική κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών όχι μόνο συμβάλλει στην παχυσαρκία αλλά αυξάνει επίσης τον κίνδυνο ανάπτυξης άλλων παθήσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.
Συνιστάται στους γονείς να περιορίσουν την πρόσληψη ζαχαρούχων ποτών από τα παιδιά τους και να επιλέξουν πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις όπως νερό, γάλα ή 100% χυμός φρούτων με μέτρο. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας και να προάγουν καλύτερη συνολική υγεία για τα παιδιά τους. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά επίσης τον περιορισμό της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών για τα μικρά παιδιά και την ενθάρρυνση της κατανάλωσης ολόκληρων φρούτων. Προτείνουν να αραιώσετε τον χυμό φρούτων με νερό ή να τον σερβίρετε σε μικρές μερίδες για να μειωθεί η περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
Συμπερασματικά, η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της λήψης υγιεινών επιλογών ποτών για τα νήπια για την πρόληψη της παχυσαρκίας στην ενήλικη ζωή. Επιλέγοντας χυμό φρούτων αντί για ροφήματα με ζάχαρη, οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Η πραγματοποίηση απλών αλλαγών στη διατροφή των παιδιών τους μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μακροπρόθεσμη υγεία και ευεξία τους.