Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Νικήστε τη δυσπεψία τρώγοντας ακτινίδια

Νικήστε τη δυσπεψία τρώγοντας ακτινίδια

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη η κατανάλωση ενός ακτινιδίου μετά από ένα πλούσιο γεύμα μπορεί να βελτιώσει την πέψη και να ανακουφίσει από το φούσκωμα και τη δυσπεψία. Κι αυτό γιατί το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε ένα ένζυμο που ονομάζεται ακτινιδίνη (actinidin) το οποίο υπάρχει μόνο στο συγκεκριμένο φρούτο.

Η ακτινιδίνη φαίνεται πως βοηθάει να διασπαστούν ταχύτερα οι πρωτεΐνες σε τροφές όπως είναι το άσπρο και κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια και η σόγια. Η ακτινιδίνη είναι ταχύτερη και από τα πεπτικά ένζυμα. Έτσι οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το ακτινίδιο μπορεί να βοηθήσει όλους εκείνους τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα δυσπεψίας με τη διατροφή που κάνουν.

Ακτινιδίνη για το φούσκωμα

“Από τα ευρήματά μας, φάνηκε ότι η κατανάλωση ακτινιδίων συμβάλλει στην αύξηση του ρυθμού απορρόφησης της πρωτεΐνης από το λεπτό έντερο, επιδρώντας θετικά στη γενικότερη ενεργειακή της εκμετάλλευση από τον ανθρώπινο οργανισμό”, αναφέρει η κύρια συγγραφέας της μελέτης δρ Λαβντίπ Καούρ. “Η ταχύτερη και πιο ολοκληρωμένη πέψη πρωτεϊνούχων τροφών πραγματοποιείται με τη βοήθεια της ακτινιδίνης, ενός ενζύμου που εντοπίζεται μόνο στο ακτινίδιο», προσθέτει.«Κάτι τέτοιο υποδεικνύει ότι η κατανάλωση ακτινιδίου μετά από ένα βαρύ πρωτεϊνούχο γεύμα, θα μπορούσε να προσφέρει αποτελεσματική λύση ιδιαίτερα στην περίπτωση ατόμων με προβλήματα πέψης, όπως είναι τα φουσκώματα και η δυσπεψία».

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ακτινιδίνη είναι ικανή να διασπά πρωτεϊνούχες τροφές όπως π.χ. το γιαούρτι, το τυρί, ο τόννος και τα αβγά, ακόμη και από μόνη της, χωρίς τα υπόλοιπα πεπτικά ένζυμα. Να σημειωθεί ότι το γεγονός ότι το ακτινίδιο, όταν προστίθεται στο γάλα προσδίδει μια πικρή γεύση οφείλεται στη δράση του ενζύμου το οποίο διασπά την πρωτεΐνη του γάλακτος (καζεϊνη) σε μικρότερα κομμάτια (πεπτίδια και αμινοξέα). Αυτά τα μικρότερα κομμάτια ευθύνονται για την πικρή γεύση.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Aυτά είναι τα πιο θρεπτικά πρωινά γεύματα για τα παιδιά σας

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Γευστική επιλογή: Υγιεινό ριζότο λαχανικών

Αυτό το λαχταριστό ριζότο λαχανικών είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Εύκολη στην παρασκευή, συνδυάζει θρεπτικά συστατικά με απλότητα, προσφέροντας μια υπέροχη γεύση.

Close Icon