Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Νέες κατευθυντήριες για το συσχετισμό λιπαρών και καρδιάς

Νέες κατευθυντήριες για το συσχετισμό λιπαρών και καρδιάς


Την ανάγκη αναθεώρησης των κατευθυντήριων οδηγιών που ισχύουν παγκοσμίως για τη διατροφή αναδεικνύουν νέα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, στη Βαρκελώνη.

Πρόκειται για στοιχεία από τη μελέτη Prospective Urban-Rural Epidemiology (PURE), που έγινε σε 18 χώρες, με τη συμμετοχή πάνω από 135.000 ατόμων και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων σχετίζεται με χειρότερη συνολικά θνησιμότητα και μη καρδιαγγειακή θνησιμότητα, ενώ τα πολλά λιπαρά σχετίζονται με μικρότερο κίνδυνο.

«Τα ευρήματα της PURE δεν επιβεβαιώνουν την ισχύουσα οδηγία για περιορισμό των λιπαρών σε λιγότερο από το 30% της ενεργειακής μας πρόσληψης και τον κορεσμένων σε κάτω από το 10%, αφού ο περιορισμός αυτό δεν συντελεί σε βελτίωση της υγείας. Αντιθέτως, ο περιορισμός των υδατανθράκων μπορεί να έχει οφέλη σημαντικά υγείας», υποστήριξε η Δρ Μαχσιντ Νεχγκχαν, από το Πανεπιστήμιο Μακ Μάστερ του Καναδά.

Η PURE έγινε σε δείγμα 135.335 ατόμων, 35-70 ετών, από χώρες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, της Νότιας Αμερικής, της Μέσης Ανατολής, της Νότιας Ασίας, την Κίνα, την Νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική. Από τους 5.796 θανάτους και τα 4.784 μείζονα καρδιαγγειακά επεισόδια, που καταγράφηκαν σε διάστημα 7,4 ετών, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η πρόσληψη υδατανθράκων στο υψηλότερο έναντι του χαμηλότερου τεταρτημόριου, σχετίστηκε με 28% αύξηση της θνησιμότητας, αλλά όχι με καρδιαγγειακό κίνδυνο. Αντίθετα, η υψηλή έναντι της χαμηλής κατανάλωσης λιπαρών συντελούσε σε 23% μείωση της θνησιμότητα, 18% μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και 30%μειωμένο κίνδυνο μη καρδιαγγειακής θνησιμότητας.

Κάθε είδος λιπαρών σχετιζόταν με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας: 14% μικρότερο για τα κορεσμένα, 19% για τα ακόρεστα και 20% για τα πολυακόρεστα. Η υψηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών επίσης σχετίστηκε με 21% μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Η μελέτη επιβεβαίωση, επίσης, ότι ενώ η LDL («κακή») χοληστερόλη αυξάνει με την αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, η HDL («καλή») χοληστερόλη επίσης αυξάνει, οπότε το τελικό αποτέλεσμα είναι μια μείωση στην αναλογία ολικής χοληστερόλης/HDL.

Από την PURE αναδεικνύεται επίσης ότι μια σχετικά μέτρια κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και οσπρίων, μπορεί να συμβάλλει σε μείωση του ατομικού καρδιαγγειακού κινδύνου και θανάτου. «Είναι η πρώτη φορά που αναδεικνύεται η σχέση της φυτικής διατροφής με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε χώρες ποικίλης οικονομικής ανάπτυξης και τμημάτων της Γης», είπε ο Άντριου Μεντε που συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα της PURE.

Παλαιότερες μελέτες στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη σύστηναν την κατανάλωση 400-800 γραμμαρίων, ημερησίως, φρούτων, λαχανικών και οσπρίων, γεγονός που μπορεί να μην ήταν οικονομικά εφικτό ειδικά σε χώρες χαμηλού εισοδηματικού προφίλ.

Ωστόσο, από τη PURE προκύπτει ότι η κατανάλωση 375-500 γραμ. φυτικών τροφίμων καθημερινά είναι εξίσου ωφέλιμη με τις υψηλότερες ποσότητες. Ειδικά τα φρούτα και τα όσπρια απένειμαν οφέλη, ενώ για τα λαχανικά δεν ίσχυε το ίδιο.

Οι τρεις ή περισσότερες μερίδες φρούτων την ημέρα συντελούσαν σε 18% μειωμένο κίνδυνο μη καρδιαγγειακής θνησιμότητας και 19% μείωση της θνησιμότητα συνολικά. Τα πολλά όσπρια σχετίστηκαν επίσης με σημαντική μείωση της μη καρδιαγγειακής και συνολικής θνησιμότητας επίσης.

Σε ότι αφορά φρέσκα και επεξεργασμένα λαχανικά, τα πρώτα υπερίσχυαν ως προς τη μείωση της θνησιμότητας, εν αντιθέσει με τα μαγειρεμένα. «Τα ευρήματα από την παρούσα μελέτη είναι ισχυρά, εφαρμόσιμα και παρέχουν αποδείξεις ότι θα πρέπει να αλλάξουμε τις ισχύουσες διατροφικές πολιτικές μας. Πολλοί άνθρωποι δεν καταναλώνουν τη βέλτιστη ποσότητα φρούτων, λαχανικών και οσπρίων», υπενθυμίζει ο ερευνητής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Muffins καρύδας: Η ιδανική συνταγή για τους λάτρεις της καρύδας

Αποξηραμένοι Χουρμάδες: Τα οφέλη που ίσως δεν γνωρίζατε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπανάνα: Το φρούτο που πρέπει να εντάξετε στην διατροφή σας για μία ομαλή εγκυμοσύνη

Μπανάνα: Ορισμένα φρούτα προσφέρουν εξαιρετικά οφέλη για την υγεία της εγκύου και την ανάπτυξη του εμβρύου. Ένα από τα πιο σημαντικά φρούτα για την εγκυμοσύνη είναι η μπανάνα, η οποία έχει πολλαπλά οφέλη

Λαχανικά Ανοσοποιητικό: Αυτά τα λαχανικά θα θωρακίσουν το ανοσοποιητικό σας

Λαχανικά Ανοσοποιητικό: Η καλή υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή μας. Ορισμένα λαχανικά περιέχουν συστατικά που ενισχύουν την ανοσοποιητική λειτουργία και προστατεύουν τον οργανισμό από λοιμώξεις και ασθένειες.

Winter spice Γκρανόλα: Υγεινή συνταγή για γκρανόλα με χειμωνιάτικες γεύσεις

Winter spice Γκρανόλα: Η χειμωνιάτικη granola με μπαχαρικά είναι η τέλεια επιλογή για το πρωινό ή το απογευματινό σνακ κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ο συνδυασμός των ζεστών και αρωματικών μπαχαρικών, όπως κανέλα, γαρίφαλο και τζίντζερ,

Μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας και ταχίνι: Ένα υγιεινό γλύκισμα ιδανικό για παιδιά

Μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας και ταχίνι: Τα μπισκότα ταχίνι με σοκολάτα είναι ένας υπέροχος συνδυασμός γεύσεων που εντυπωσιάζει και τους πιο απαιτητικούς. Η πλούσια γεύση του ταχινιού συνδυάζεται τέλεια με την πλούσια, γλυκιά γεύση της σοκολάτας

Λωτοί: Το μυστικό για τα υγιή και λαμπερά μαλλιά των ονείρων σας

Λωτοί: Ο καρπός λωτού είναι γνωστός για τις θρεπτικές του ιδιότητες και τα οφέλη του για την υγεία, αλλά μπορεί να προσφέρει και εξαιρετικά αποτελέσματα στην υγεία των μαλλιών. Πλούσιος σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά

Σκανδιναβική διατροφή: Πόσο υγιεινό είναι αυτό το διατροφικό πλάνο;

Σκανδιναβική διατροφή: Παρέχει ισορροπία, ευεξία και μια πιο συνειδητή προσέγγιση στη διατροφή και είναι μια καλή επιλογή για όσους αναζητούν μια υγιεινή, φιλική προς το περιβάλλον διατροφή.

Αχλάδια: 5 οφέλη που θα σας εκπλήξουν

Αχλάδια: Τα αχλάδια είναι ένα φρούτο που πολλές φορές παραμελείται, αν και έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Εκτός από τη γλυκιά και δροσερή γεύση τους, τα αχλάδια προσφέρουν πλήθος θρεπτικών συστατικών που μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική υγεία μας.

Καρύδια: Το μυστικό για να παραμείνετε υγιείς όλο τον χειμώνα

Καρύδια: Τα καρύδια είναι ένα εξαιρετικό τρόφιμο που μπορεί να συμβάλει στην υγεία μας, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Με την άφιξη του ψυχρού καιρού, οι διατροφικές ανάγκες του οργανισμού μας αλλάζουν, και τα καρύδια είναι ιδανικά

Close Icon