Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Νέα υγείας: Το πράσινο πιάτο που μειώνει έως και 26% τον κίνδυνο εμφράγματος

Νέα υγείας: Το πράσινο πιάτο που μειώνει έως και 26% τον κίνδυνο εμφράγματος

Εάν αναρωτιέστε πώς μπορείτε να εξασφαλίσετε μια υγιή καρδιά και να κρατήσετε τον καρδιολόγο μακριά, ίσως ο τρόπος να είναι πιο απλός απ’ ότι φαντάζεστε.

Μπορεί μια λαχταριστή και δροσερή σαλάτα  την ημέρα να καθυστερήσει την επίσκεψη στον καρδιολόγο, αλλά και να απομακρύνει έναν πιο σοβαρό κίνδυνο για την καρδιά; Νέα έρευνα απαντά και μας βοηθά να προστατεύσουμε ό,τι πολυτιμότερο έχουμε: την καρδιά  μας!


Η καρδιά αποτελεί ένα από τα πρωταγωνιστικά όργανα του ανθρώπινου σώματος. Μια γερή καρδιά ισοδυναμεί με πολλά και υγιή χρόνια ζωής. Εάν αναρωτιέστε πώς μπορείτε να εξασφαλίσετε μια υγιή καρδιά και να κρατήσετε τον καρδιολόγο μακριά, ίσως ο τρόπος να είναι πιο απλός απ’ ότι φαντάζεστε. Μόλις ένα μπολ πράσινης σαλάτας την ημέρα είναι αρκετό για να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Epidemiology.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε μετά την αξιολόγηση των περιπτώσεων περισσότερων από 53.000 ανθρώπων, οι οποίοι συμμετείχαν στην Δανική Μελέτη για τη Διατροφή, τον Καρκίνο και την Υγεία, που διήρκεσε συνολικά 23 χρόνια. Κατά την έναρξη της μελέτης, ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν τα 56 έτη και κανείς από αυτούς δεν παρουσίαζε κάποια καρδιαγγειακή νόσο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερες ποσότητες λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα ,ιδιαίτερα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μαρούλι- αντιμετώπιζαν 12% έως 26% μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου (εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου). Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι ένα μπολ σαλάτας την ημέρα είναι αρκετό, ώστε οι άνθρωποι να αντλήσουν αυτά τα πολύτιμα οφέλη.

Η ομάδα μελέτης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτή η ωφέλιμη επίδραση μπορεί να εξηγείται από το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια της πέψης, το νιτρικό άλας που περιλαμβάνεται σε αυτά τα τρόφιμα, μετατρέπεται σε μονοξείδιο του αζώτου, μια ένωση γνωστή για την ιδιότητά της να προκαλεί χαλάρωση και διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων.  Έτσι οι πράσινες σαλάτες πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής μας διατροφής, εξασφαλίζοντας γερή καρδιά και μακροζωία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μελιτζάνα: Φυσικός σύμμαχος κατά των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης

Ελιές: Θαύματα της υγείας και της γεύσης

Το κρυμμένο λίπος στην κοιλιά στη μέση ηλικία συνδέεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Καρότα: Ο φυσικός προστάτης κατά του καρκίνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Λαχανικά: Η φυσική λύση για υγιές σώμα και μυαλό

Λαχανικά: Τα λαχανικά αποτελούν βασικό στοιχείο μιας υγιεινής διατροφής, καθώς παρέχουν πλήθος βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών που υποστηρίζουν την υγεία του οργανισμού.

Καφές: Αυτό είναι το πιο υγιεινό είδος καφέ

Καφές: Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο, και η κατανάλωσή του συνδέεται με αρκετά οφέλη για την υγεία, εφόσον καταναλώνεται με μέτρο. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι τύποι καφέ που διαφέρουν ως προς τη θρεπτική τους αξία

Η σούπα που θα σώσει το ανοσοποιητικό σας

Σούπα τζίντζερ καρότο: Η σούπα καρότου με τζίντζερ είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή για τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Το τζίντζερ προσφέρει μια υπέροχη γεύση και ζεστασιά στη σούπα, ενώ τα καρότα είναι γεμάτα βιταμίνες και αντιοξειδωτικά

Μήπως τρώτε πολύ κοτόπουλο αντί για κόκκινο κρέας;

Η υπερβολική κατανάλωση ενός μόνο τύπου κρέατος μπορεί να οδηγήσει σε διατροφική ανισορροπία. Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες του συμπλέγματος B, οι οποίες είναι σημαντικές για την παραγωγή ενέργειας, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την υγεία του αίματος.

Γουακαμόλε: Η αυθεντική συνταγή για μια μεξικάνικη φιέστα

Γουακαμόλε: Το γουακαμόλε είναι μια παραδοσιακή μεξικάνικη συνταγή που βασίζεται στο αβοκάντο και έχει γίνει αγαπημένο συνοδευτικό σε πολλά τραπέζια. Είτε για να συνοδεύσει nachos, tacos ή ακόμα και σαν ντιπ

Close Icon