Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Νέα μελέτη: Η πρόσληψη γάλακτος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη

Νέα μελέτη: Η πρόσληψη γάλακτος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη

Νέα μελέτη: Οι άνδρες με υψηλότερη πρόσληψη γαλακτοκομικών τροφίμων, ειδικά γάλακτος, αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Υγείας Loma Linda.


Η μελέτη δεν βρήκε αντίστοιχες συσχετίσεις μεταξύ αυξημένου κινδύνου καρκίνου του προστάτη και πρόσληψης ασβεστίου χωρίς γαλακτοκομικά, υποδηλώνοντας ότι άλλες ουσίες εκτός από το ασβέστιο παίζουν ρόλο στον κίνδυνο που ενέχουν τα γαλακτοκομικά τρόφιμα για καρκίνο του προστάτη. «Τα ευρήματά μας προσθέτουν σημαντική βαρύτητα σε προηγούμενα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, και όχι το μη γαλακτοκομικό ασβέστιο, ως τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του προστάτη», δήλωσε ο Gary Fraser, MBChB, Ph.D., κύριος ερευνητής της μελέτης και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Loma Linda και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αποκαλύπτουν ότι οι άνδρες που κατανάλωναν περίπου 430 γραμμάρια γαλακτοκομικών την ημέρα (1 ¾ φλιτζάνι γάλα) αντιμετώπιζαν 25% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη σε σύγκριση με τους άνδρες που κατανάλωναν μόνο 20,2 γραμμάρια γαλακτοκομικών την ημέρα (1/2 φλιτζάνι γάλα ανά εβδομάδα). Επίσης, οι άνδρες που κατανάλωναν περίπου 430 γραμμάρια γαλακτοκομικών την ημέρα αντιμετώπιζαν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του κινδύνου σε σύγκριση με τους άνδρες με μηδενική πρόσληψη γαλακτοκομικών στη διατροφή τους. Ο Fraser σημείωσε ότι τα αποτελέσματα είχαν ελάχιστη διακύμανση όταν συνέκριναν την πρόσληψη πλήρων λιπαρών έναντι γάλακτος με μειωμένα ή χωρίς λιπαρά, ενώ δεν αναφέρθηκαν σημαντικές συσχετίσεις με την κατανάλωση τυριού και γιαουρτιού.

Ο Fraser και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν τη μελέτη στο American Journal of Clinical Nutrition. Η μελέτη αξιολόγησε τις διατροφικές προσλήψεις περισσότερων από 28.000 ανδρών της Βόρειας Αμερικής με ένα ευρύ φάσμα έκθεσης σε γαλακτοκομικά προϊόντα και ασβέστιο, οι οποίοι αρχικά δεν είχαν καμία διάγνωση καρκίνου. Οι διατροφικές προσλήψεις υπολογίστηκαν από ερωτηματολόγια συχνότητας τροφής (FFQ) και επαναλαμβανόμενες 24ωρες ανακλήσεις. Ένα βασικό ερωτηματολόγιο περιελάμβανε δημογραφικά στοιχεία, οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη, σωματική δραστηριότητα, κατανάλωση αλκοόλ, προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου του προστάτη και ΔΜΣ. Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μητρώα καρκίνου για να παρακολουθήσουν την κατάσταση του καρκίνου του προστάτη των συμμετεχόντων για ένα μέσο χρονικό διάστημα σχεδόν οκτώ ετών. Μέχρι το τέλος της περιόδου της μελέτης, τα κρατικά μητρώα καρκίνου ανέφεραν 1.254 νέες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη μεταξύ των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Ως μέρος της ανάλυσής τους, ο Fraser είπε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του διαχώρισαν την πρόσληψη ασβεστίου χωρίς γαλακτοκομικά (από ξηρούς καρπούς, σπόρους, σταυρανθή και άλλα πράσινα λαχανικά, όσπρια, φρούτα και εμπλουτισμένα δημητριακά) από την πρόσληψη γαλακτοκομικών τροφίμων. Χρησιμοποίησαν ένα στατιστικό μοντέλο για να επικεντρωθούν στην πρόσληψη γαλακτοκομικών τροφίμων για να το κάνουν αυτό, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη, τη φυλή ή την ηλικία. Σύμφωνα με τον Fraser, οι πιθανοί λόγοι για αυτές τις συσχετίσεις μεταξύ του καρκίνου του προστάτη και του γαλακτοκομικού γάλακτος μπορεί να είναι η περιεκτικότητα του σε ορμόνες φύλου. Έως και το 75% των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής που θηλάζουν είναι έγκυες και ο καρκίνος του προστάτη είναι καρκίνος που ανταποκρίνεται στις ορμόνες. Επιπλέον, προηγούμενες αναφορές έχουν συσχετίσει την πρόσληψη γαλακτοκομικών και άλλων ζωικών πρωτεϊνών με υψηλότερα επίπεδα μιας ορμόνης στο αίμα. Πρόκειται για τον αυξητικό παράγοντα-1 που μοιάζει με ινσουλίνη (IGF-1), που θεωρητικά προάγει ορισμένους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του προστάτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ο καρκίνος προστάτη αυξάνει τον κίνδυνο φλεβοθρομβώσεων

Καρκίνος προστάτη: Οι μαύροι ασθενείς είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν θεραπεία υψηλής τεχνολογίας

Βακτήρια στα ούρα θα μπορούσαν να διαγνώσουν τον καρκίνο του προστάτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon