Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Νέα μελέτη: Η πρόσληψη γάλακτος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη

Νέα μελέτη: Η πρόσληψη γάλακτος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη

Νέα μελέτη: Οι άνδρες με υψηλότερη πρόσληψη γαλακτοκομικών τροφίμων, ειδικά γάλακτος, αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Υγείας Loma Linda.


Η μελέτη δεν βρήκε αντίστοιχες συσχετίσεις μεταξύ αυξημένου κινδύνου καρκίνου του προστάτη και πρόσληψης ασβεστίου χωρίς γαλακτοκομικά, υποδηλώνοντας ότι άλλες ουσίες εκτός από το ασβέστιο παίζουν ρόλο στον κίνδυνο που ενέχουν τα γαλακτοκομικά τρόφιμα για καρκίνο του προστάτη. «Τα ευρήματά μας προσθέτουν σημαντική βαρύτητα σε προηγούμενα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, και όχι το μη γαλακτοκομικό ασβέστιο, ως τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του προστάτη», δήλωσε ο Gary Fraser, MBChB, Ph.D., κύριος ερευνητής της μελέτης και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Loma Linda και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αποκαλύπτουν ότι οι άνδρες που κατανάλωναν περίπου 430 γραμμάρια γαλακτοκομικών την ημέρα (1 ¾ φλιτζάνι γάλα) αντιμετώπιζαν 25% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη σε σύγκριση με τους άνδρες που κατανάλωναν μόνο 20,2 γραμμάρια γαλακτοκομικών την ημέρα (1/2 φλιτζάνι γάλα ανά εβδομάδα). Επίσης, οι άνδρες που κατανάλωναν περίπου 430 γραμμάρια γαλακτοκομικών την ημέρα αντιμετώπιζαν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του κινδύνου σε σύγκριση με τους άνδρες με μηδενική πρόσληψη γαλακτοκομικών στη διατροφή τους. Ο Fraser σημείωσε ότι τα αποτελέσματα είχαν ελάχιστη διακύμανση όταν συνέκριναν την πρόσληψη πλήρων λιπαρών έναντι γάλακτος με μειωμένα ή χωρίς λιπαρά, ενώ δεν αναφέρθηκαν σημαντικές συσχετίσεις με την κατανάλωση τυριού και γιαουρτιού.

Ο Fraser και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν τη μελέτη στο American Journal of Clinical Nutrition. Η μελέτη αξιολόγησε τις διατροφικές προσλήψεις περισσότερων από 28.000 ανδρών της Βόρειας Αμερικής με ένα ευρύ φάσμα έκθεσης σε γαλακτοκομικά προϊόντα και ασβέστιο, οι οποίοι αρχικά δεν είχαν καμία διάγνωση καρκίνου. Οι διατροφικές προσλήψεις υπολογίστηκαν από ερωτηματολόγια συχνότητας τροφής (FFQ) και επαναλαμβανόμενες 24ωρες ανακλήσεις. Ένα βασικό ερωτηματολόγιο περιελάμβανε δημογραφικά στοιχεία, οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη, σωματική δραστηριότητα, κατανάλωση αλκοόλ, προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου του προστάτη και ΔΜΣ. Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μητρώα καρκίνου για να παρακολουθήσουν την κατάσταση του καρκίνου του προστάτη των συμμετεχόντων για ένα μέσο χρονικό διάστημα σχεδόν οκτώ ετών. Μέχρι το τέλος της περιόδου της μελέτης, τα κρατικά μητρώα καρκίνου ανέφεραν 1.254 νέες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη μεταξύ των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Ως μέρος της ανάλυσής τους, ο Fraser είπε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του διαχώρισαν την πρόσληψη ασβεστίου χωρίς γαλακτοκομικά (από ξηρούς καρπούς, σπόρους, σταυρανθή και άλλα πράσινα λαχανικά, όσπρια, φρούτα και εμπλουτισμένα δημητριακά) από την πρόσληψη γαλακτοκομικών τροφίμων. Χρησιμοποίησαν ένα στατιστικό μοντέλο για να επικεντρωθούν στην πρόσληψη γαλακτοκομικών τροφίμων για να το κάνουν αυτό, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη, τη φυλή ή την ηλικία. Σύμφωνα με τον Fraser, οι πιθανοί λόγοι για αυτές τις συσχετίσεις μεταξύ του καρκίνου του προστάτη και του γαλακτοκομικού γάλακτος μπορεί να είναι η περιεκτικότητα του σε ορμόνες φύλου. Έως και το 75% των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής που θηλάζουν είναι έγκυες και ο καρκίνος του προστάτη είναι καρκίνος που ανταποκρίνεται στις ορμόνες. Επιπλέον, προηγούμενες αναφορές έχουν συσχετίσει την πρόσληψη γαλακτοκομικών και άλλων ζωικών πρωτεϊνών με υψηλότερα επίπεδα μιας ορμόνης στο αίμα. Πρόκειται για τον αυξητικό παράγοντα-1 που μοιάζει με ινσουλίνη (IGF-1), που θεωρητικά προάγει ορισμένους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του προστάτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ο καρκίνος προστάτη αυξάνει τον κίνδυνο φλεβοθρομβώσεων

Καρκίνος προστάτη: Οι μαύροι ασθενείς είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν θεραπεία υψηλής τεχνολογίας

Βακτήρια στα ούρα θα μπορούσαν να διαγνώσουν τον καρκίνο του προστάτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon