Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Νέα έρευνα συνδέει την κατανάλωση καφέ με το μειωμένο λίπος στην κοιλιά

Νέα έρευνα συνδέει την κατανάλωση καφέ με το μειωμένο λίπος στην κοιλιά

Οι γυναίκες που πίνουν δύο ή τρια φλιτζάνια καφέ την ημέρα διαπιστώθηκε ότι έχουν χαμηλότερο συνολικό ποσοστό λίπους στο σώμα καθώς και κοιλιακό λίπος συγκριτικά με όσες πίνουν λιγότερο καφέ, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στη The Journal of Nutrition.

Ακόμη μια έρευνα που υποστηρίζει τα οφέλη του καφέ στην υγεία. Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές μελέτησαν τα αρχεία του αμερικανικού ΕΟΔΥ ( Center for Disease Control, CDC) και εξέτασαν τη σχέση ανάμεσα στα φλιτζάνια καφέ που κατανάλωναν οι γυναίκες ημερησίως και το συνολικό ποσοστό λίπους στο σώμα αλλά και την κοιλιά.

Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες ηλικίας 20-44 ετών που έπιναν δύο ή τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν τα χαμηλότερο ποσοστά λίπους στο σώμα, 3,4% χαμηλότερα συγκριτικά με όσους δεν έπιναν καφέ. Για τις γυναίκες ηλικίας 45-69 ετών εκείνες που έπιναν τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ είχαν ποσοστό λίπους κατά 4,1% χαμηλότερο συγκριτικά με εκείνες που δεν έπιναν καφέ .

Συνολικά, το μέσο συνολικό ποσοστό σωματικού λίπους ήταν 2,8% χαμηλότερο στις γυναίκες όλων των ηλικιών που έπιναν δύο ή τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Τα ευρήματα ήταν παρόμοια είτε ο καφές που καταναλώθηκε ήταν με ή χωρίς καφεΐνη, και μεταξύ των καπνιστών / μη καπνιστών και εκείνων που πάσχουν από χρόνιες νόσους σε σύγκριση με εκείνους που είναι υγιείς.

Στους άνδρες, η σχέση ήταν λιγότερο σημαντική, αν και οι άνδρες ηλικίας 20-44 ετών που έπιναν δύο ή τρία φλιτζάνια την ημέρα είχαν 1,3% λιγότερο ολικό λίπος και 1,8% λιγότερο λίπος στον κορμό (κοιλιακό λίπος) σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν καφέ.

Για τον επικεφαλής ερευνητή Δρ. Lee Smith από το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin η εξήγηση μάλλον κρύβεται στα βιοδραστικά συστατικά του καφέ, πέραν της καφεΐνης, που ρυθμίζουν το βάρος και δυνητικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μάχη κατά της παχυσαρκίας.

Βέβαια καθίσταται σαφές ότι επρόκειτο για μια μελέτη παρατήρησης και αναμφίβολα χρειάζονται περισσότερες για να τεκμηριωθεί αυτός ο συσχετισμός. «Ο καφές ή τα δραστικά συστατικά του μπορούν να ενσωματωθούν σε ένα πλάνο υγιεινής διατροφής για τη μείωση του φορτίου χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με την επιδημία παχυσαρκίας» επισημαίνουν ο Δρ. Smith. Υπολογίζεται ότι ετησίως καταναλώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο επτά εκατομμύρια τόνοι καφέ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Πόσο υγιεινό είναι το έλαιο καρύδας για την μαγειρική;

Έλαιο καρύδας: Το λάδι καρύδας είναι ένα δημοφιλές λάδι που χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, ιδιαίτερα σε χώρες με τροπικό κλίμα. Παρά τις αντιφάσεις γύρω από τη χρήση του, το λάδι καρύδας έχει πολλά οφέλη για την υγεία

Close Icon