Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Νέα Έρευνα: 10 διατροφικές συμβουλές για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού

Νέα Έρευνα: 10 διατροφικές συμβουλές για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού

«Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που προωθεί και υποστηρίζει την τήρηση των υγιεινών διατροφικών προτύπων από όλα τα άτομα είναι επιτακτική ανάγκη για τη δημόσια υγεία», ανέφερε η δήλωση.


Νέα Έρευνα: Η μελέτη επικεντρώνεται στη σημασία ενός συνολικού διατροφικού προτύπου Η Αμερικανική Ένωση Καρδιάς American Heart Association (AHA) περιέγραψε την Τρίτη 10 βασικά χαρακτηριστικά ενός μοτίβου υγιεινής διατροφής για την καρδιά…Η νέα επιστημονική δήλωση του οργανισμού, με τίτλο «2021 Διατροφικές οδηγίες για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας Dietary Guidance to Improve Cardiovascular Health» και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation, τονίζει τη σημασία του συνολικού διατροφικού προτύπου και όχι των μεμονωμένων τροφίμων ή θρεπτικών συστατικών, καθώς και τον κρίσιμο ρόλο της διατροφής.

Τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται, είπε η Αμερικανική Ένωση Καρδιάς AHA, μπορούν να προσαρμοστούν για να ανταποκρίνονται σε ορισμένους παράγοντες, όπως πολιτιστικές παραδόσεις, αρέσουν και αντιπαθούν τα τρόφιμα και εάν τα περισσότερα γεύματα καταναλώνονται στο σπίτι ή «εν κινήσει». Σύμφωνα με την ομάδα, η δήλωση αντικατοπτρίζει ότι μια κακή διατροφή συνδέεται έντονα με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου. Τονίζεται η σημασία ενός συνολικού διατροφικού προτύπου – αντί των «καλών» ή «κακών» τροφίμων ή θρεπτικών συστατικών, καθώς και ο ρόλος της διατροφικής εκπαίδευσης.

Η Αμερικανική Ένωση Καρδιάς AHA τονίζει τη σημασία ενός συνολικού διατροφικού προτύπου Υπογραμμίζεται επίσης η υγιεινή διατροφή νωρίς στη ζωή και η διατήρηση υγιεινών συνηθειών. «Όλοι μπορούμε να επωφεληθούμε από ένα υγιεινό για την καρδιά διατροφικό πρότυπο ανεξάρτητα από το στάδιο της ζωής και είναι δυνατό να σχεδιάσουμε ένα που να συνάδει με τις προσωπικές προτιμήσεις, τον τρόπο ζωής και τα πολιτιστικά έθιμα», δήλωσε η Alice Lichtenstein, πρόεδρος της επιστημονικής ομάδας συγγραφής δηλώσεων σε δήλωση. «Δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκο, χρονοβόρο, δαπανηρό ή μη ελκυστικό».

Τα 10 χαρακτηριστικά που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων: Εξισορρόπηση της πρόσληψης τροφής και θερμίδων με σωματική δραστηριότητα Επιλέγοντας μια μεγάλη ποικιλία για να φάτε με φρούτα και λαχανικά Επιλέγοντας δημητριακά ολικής αλέσεως,  συμπεριλαμβανομένων υγιεινών πηγών άπαχης και/ή πρωτεΐνης με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Χρήση υγρών μη τροπικών φυτικών ελαίων

Επιλέγοντας ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα και αποφεύγοντας τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα Ελαχιστοποίηση της πρόσληψης πρόσθετων σακχάρων

Επιλογή ή προετοιμασία φαγητών με λίγο ή καθόλου αλάτι Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ

Εφαρμογή της καθοδήγησης ανεξάρτητα από το πού παρασκευάζεται ή καταναλώνεται το φαγητό

Επιπλέον, για πρώτη φορά, η Αμερικανική Ένωση Καρδιάς AHA συνοψίζει στοιχεία που αφορούν τη βιωσιμότητα και απαριθμεί αρκετές προκλήσεις που καθιστούν πιο δύσκολη την υιοθέτηση και τη διατήρηση ενός μοτίβου υγιεινής διατροφής για την καρδιά.

Τα ζωικά προϊόντα που καταναλώνονται συνήθως, όπως το κόκκινο κρέας, συμβάλλουν σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που θερμαίνουν την ατμόσφαιρα της Γης και έχουν τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις όσον αφορά τη χρήση του νερού και της γης. Ωστόσο, η Αμερικανική Ένωση Καρδιάς AHA τονίζει ότι δεν είναι όλες οι βιώσιμες δίαιτες υγιεινές για την καρδιά.

Η Ένωση είπε ότι απαιτούνται ενέργειες δημόσιας υγείας και αλλαγές πολιτικής για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων και των εμποδίων στην υιοθέτηση ή τη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής για την καρδιά. Μερικές από αυτές τις προκλήσεις περιλαμβάνουν εκτεταμένη διατροφική παραπληροφόρηση, έλλειψη διατροφικής εκπαίδευσης στα σχολεία, επισιτιστική και διατροφική ανασφάλεια, δομικό ρατσισμό και διαχωρισμό στις γειτονιές και στοχευμένη εμπορία ανθυγιεινών τροφίμων και ποτών σε άτομα διαφορετικών φυλετικών και εθνοτικών καταβολών.

«Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που προωθεί και υποστηρίζει την τήρηση των υγιεινών διατροφικών προτύπων από όλα τα άτομα είναι επιτακτική ανάγκη για τη δημόσια υγεία», ανέφερε η δήλωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

11 τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, έτσι απλά

Τιπς για γεύση και υφή στη διατροφή που σας έχει συστήσει ο καρδιολόγος σας

Απολαύστε πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, είτε είστε vegan ή όχι

Ο οργανισμός των καπνιστών έχει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες από τον οργανισμό των μη καπνιστών,

Ποιά τα οφέλη στην υγεια της γρήγορης δίαιτας του μοναχού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon