Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Νάτριο κάλιο: Λιγότερο νάτριο και περισσότερο κάλιο για χαμηλότερο ρίσκο καρδιακών παθήσεων

Νάτριο κάλιο: Λιγότερο νάτριο και περισσότερο κάλιο για χαμηλότερο ρίσκο καρδιακών παθήσεων

Νάτριο κάλιο: Λιγότερο νάτριο και περισσότερο κάλιο στη διατροφή σας οδηγεί σε χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 10.000 ενήλικες.


Λιγότερο νάτριο και περισσότερο κάλιο στη διατροφή σας οδηγεί σε χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 10.000 ενήλικες. Προηγούμενες μελέτες είχαν οδηγήσει σε σύγχυση σχετικά με το εάν η μείωση των σημερινών επιπέδων αλατιού στη διατροφή μπορεί να έχει αντίστροφα αποτελέσματα, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (CVD). Ωστόσο, τα νέα δεδομένα θα πρέπει να σταματήσουν αυτούς τους φόβους. Αυτό δήλωσε ο Yuan Ma, ερευνητής επιδημιολογίας στο Harvard T. H. Chan School of Public Health και κύριος συγγραφέας της μελέτης.

“Η μελέτη μας συνδύασε δεδομένα μεμονωμένων συμμετεχόντων υψηλής ποιότητας από έξι μελέτες κοόρτης όπου το νάτριο μετρήθηκε με την πλέον αξιόπιστη μέθοδο, δηλαδή πολλαπλά δείγματα ούρων 24 ωρών. Τα αποτελέσματά μας θα βοηθήσουν να διευκρινιστεί ο ρόλος του νατρίου στην καρδιαγγειακή νόσο – ότι η χαμηλότερη κατανάλωση σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου στους περισσότερους πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ”. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν την Κυριακή στην ετήσια διαδικτυακή συνάντηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και δημοσιεύτηκαν ταυτόχρονα στο New England Journal of Medicine.

Η σημασία του νατρίου

Το νάτριο είναι ένα από τα συστατικά του επιτραπέζιου αλατιού και υπάρχει φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα. Ωστόσο, πολύ υψηλότερες ποσότητες προστίθενται επίσης συχνά σε εμπορικά επεξεργασμένα, συσκευασμένα και παρασκευασμένα τρόφιμα. Το κάλιο υπάρχει φυσικά σε:

  • φρούτα όπως οι μπανάνες
  • φυλλώδη χόρτα
  • φασόλια
  • ξηρούς καρπούς
  • γαλακτοκομικά
  • αμυλούχα λαχανικά

Έχει αντίθετη επίδραση από το νάτριο, βοηθώντας στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και στην αύξηση της έκκρισης νατρίου ενώ μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Στη νέα μελέτη, ο Ma διεξήγαγε μια συγκεντρωτική ανάλυση δεδομένων από τις εξής μεγάλες μελέτες:

  • Μελέτη παρακολούθησης των επαγγελματιών υγείας
  • Μελέτη για την υγεία των νοσοκόμων
  • Μελέτη για την υγεία των νοσοκόμων II
  • Πρόληψη της νεφρικής και αγγειακής νόσου τελικού σταδίου
  • Δοκιμές για αποφυγή υπέρτασης

Ανέλυσαν τα μεμονωμένα δεδομένα απέκκρισης νατρίου και καλίου, καθώς και τη συχνότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου (η οποία περιλαμβάνει καρδιακές προσβολές) και εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα δεδομένα προήλθαν από πολλαπλά δείγματα ούρων 24 ωρών, τα οποία οι ερευνητές είπαν ότι είναι η πιο αξιόπιστη μέθοδος για την αξιολόγηση της πρόσληψης νατρίου ενός ατόμου. Αυτά τα δείγματα ελήφθησαν από περισσότερους από 10.000 γενικά υγιείς ενήλικες με μελέτη παρακολούθησης καρδιαγγειακών συμβάντων για σχεδόν εννέα χρόνια κατά μέσο όρο.

Η σημασία των ευρημάτων

Η υψηλότερη πρόσληψη αλατιού συσχετίστηκε σημαντικά με υψηλότερο καρδιακό κίνδυνο με τρόπο δόσης-απόκρισης. Η ημερήσια πρόσληψη νατρίου κυμαινόταν από περίπου 2.000 χιλιοστόγραμμα (mg) σε ορισμένα άτομα σε περισσότερα από 6.000 mg σε άλλα. Οι τρέχουσες διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές των ΗΠΑ συνιστούν στους ενήλικες να περιορίζουν την πρόσληψη νατρίου σε λιγότερο από 2.300 mg την ημέρα — αυτό είναι ίσο με περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι. Η νέα μελέτη διαπίστωσε, ωστόσο, ότι για κάθε 1.000 mg ημερησίως αύξηση στην έκκριση νατρίου, ο κίνδυνος για καρδιακή νόσο αυξήθηκε κατά 18%. Αντίθετα, για κάθε 1.000 mg ημερησίως αύξηση της απέκκρισης καλίου, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου ήταν 18% χαμηλότερος.

Ως εκ τούτου, η υψηλότερη αναλογία νατρίου προς κάλιο συσχετίστηκε σημαντικά με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, κατέληξε η ομάδα. “Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της χρήσης ενός αξιόπιστου βιοδείκτη για τη μέτρηση της συνήθους πρόσληψης νατρίου και την αξιολόγηση της σχέσης της με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Τα ευρήματα παρέχουν περαιτέρω υποστήριξη για στρατηγικές δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένων των κανονισμών, της επισήμανσης των τροφίμων και της προώθησης υγιεινών διατροφικών προτύπων για τη μείωση της πρόσληψης νατρίου και την αύξηση της πρόσληψης καλίου”.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Φτιάξτε υποαλλεργικό σαπούνι από μπανάνα

Επιλέξτε την μπανάνα για τη γεύση αλλά και για τα πολύτιμα οφέλη υγείας της

Η μπανάνα σύμμαχός σας για έναν υπέροχο ύπνο

Και οι φλούδες της μπανάνας είναι ωφέλιμες για τον οργανισμό μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon