Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μύθοι και αλήθειες για το θαλασσινό αλάτι

Μύθοι και αλήθειες για το θαλασσινό αλάτι

Το θαλασσινό αλάτι παρασκευάζεται μέσω της εξάτμισης του αλμυρού, δηλαδή του θαλασσινού, νερού. Από τους προϊστορικούς χρόνους άνθρωποι σε όλο τον κόσμο το χρησιμοποιούν και βρίσκεται συνήθως σε κάθε κουζίνα.



Εκτός από τις γαστρονομικές του χρήσεις, το θαλασσινό αλάτι προστίθεται συχνά στην απολέπιση σώματος, σε λουτρά, σε ποτά και σε αμέτρητα άλλα προϊόντα. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι πιο υγιεινό από άλλους τύπους αλατιού και παρέχει πολλά οφέλη, αλλά δεν είναι επαρκής η έρευνα για την υποστήριξη αυτών των ισχυρισμών.


Θαλασσινό αλάτι έναντι επιτραπέζιου αλατιού

Το θαλασσινό αλάτι αποτελείται κυρίως από χλωριούχο νάτριο, μία ένωση που βοηθά στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών και της αρτηριακής πίεσης στο σώμα. Επειδή έχει ελάχιστη επεξεργασία, περιέχει ορισμένα μέταλλα, όπως κάλιο, σίδηρο και ασβέστιο. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο συχνά θεωρείται θρεπτικά ανώτερο από το επιτραπέζιο αλάτι, το οποίο είναι πολύ αλεσμένο και έχουν αφαιρεθεί τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του. Ωστόσο, τα θρεπτικά συστατικά στο θαλασσινό αλάτι υπάρχουν μόνο σε ίχνη. Θα πρέπει να τρώτε εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες για να πλησιάσετε ακόμη και την ποσότητα καλίου, σιδήρου, ασβεστίου ή μαγνησίου που θα μπορούσατε εύκολα να πάρετε από ολόκληρα τρόφιμα.

Οι κόκκοι του θαλασσινού αλατιού είναι επίσης μεγαλύτεροι από τους κόκκους επιτραπέζιου αλατιού. Ως αποτέλεσμα, το κανονικό αλάτι παρέχει περίπου 2.300 mg νατρίου ανά κουταλάκι του γλυκού, περίπου 6.1 γραμμάρια, ενώ το θαλασσινό αλάτι περιέχει 2.000 mg νατρίου ανά κουταλάκι του γλυκού, δηλαδή γύρω στα 4,2 γραμμάρια.

Αυτό συμβαίνει επειδή λιγότερα κοκκία θαλασσινού αλατιού μπορούν να συσκευαστούν σε ένα κουταλάκι του γλυκού σε σύγκριση με το επιτραπέζιο αλάτι. Δε συμβαίνει επειδή περιέχει λιγότερο νάτριο από το επιτραπέζιο αλάτι. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι δε συνειδητοποιούν αυτήν τη διάκριση και θεωρούν ότι το θαλασσινό αλάτι είναι πιο υγιεινό από το επιτραπέζιο αλάτι, καθώς η υπερβολική κατανάλωση νατρίου έχει συνδεθεί με υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης και αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Όμως, εάν η ποσότητα νατρίου που καταναλώνετε υπερβαίνει το συνιστώμενο όριο ή την προσωπική σας ανοχή, η χρήση θαλασσινού αλατιού αντί του κανονικού αλατιού δεν έχει καμία διαφορά.

Στην πραγματικότητα, ορισμένοι πιστεύουν ότι πρέπει να χρησιμοποιούν περισσότερο θαλασσινό αλάτι στο μαγείρεμα για να επιτύχουν το ίδιο επίπεδο γεύσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Λέσβος: Τραγικό τέλος για γυναίκα πρόσφυγα

Ερυθρά Θάλασσα: «Ωρολογιακή βόμβα» - Έκκληση για δράση

Πώς να φέρεις την ηρεμία της θάλασσας και τα οφέλη της στο μπάνιο σου

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon