Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μυρωδικά: Γιατί πρέπει να προσθέτουμε μυρωδικά στο φαγητό μας;

Μυρωδικά: Γιατί πρέπει να προσθέτουμε μυρωδικά στο φαγητό μας;

Μυρωδικά: Ο συνδυασμός τροφών με βότανα που καταναλώνονται μαζί μπορεί να ενισχύσει τη συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα του γεύματος.


Τα μυρωδικά είναι πλούσια σε φυτοχημικά –ιδίως αντιοξειδωτικά– τα οποία πιστεύεται ότι είναι καλά για την υγεία της καρδιάς και την προστασία από τον καρκίνο. Τα μυρωδικά είναι το ιδανικό συστατικό για τον μάγειρα που φροντίζει την υγεία του, δίνοντάς σας μια μεγάλη ποικιλία από υπέροχες γεύσεις χωρίς να προσθέτετε αλάτι ή λίπος. Τα μυρωδικά μπορούν να μετατρέψουν ένα συνηθισμένο πιάτο σε κάτι ξεχωριστό.

Γιατί τα μυρωδικά είναι σημαντικά για την υγεία

Προσθέτετε μερικά κλωνάρια μαϊντανό στα γεύματά σας, στον πουρέ ή μια σαλάτα, ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό και ρίγανη στη σάλτσα μακαρονιών; Αν δεν το κάνετε, χάνετε έναν απίστευτα απλό τρόπο για να βελτιώσετε την υγεία σας. Η τακτική προσθήκη βοτάνων στα γεύματα όχι μόνο ενισχύει τη γεύση αλλά έχει και οφέλη για την υγεία. Τα μυρωδικά έχουν μακρά ιστορία στα τρόφιμα και την υγεία σε πολλούς πολιτισμούς, όπως η μεσογειακή και η ασιατική διατροφή, όπου η συμπερίληψή τους είναι σε μεγάλο βαθμό τρόπος ζωής.

Τι είναι ένα βότανο;

Τα μυρωδικά είναι συνήθως ολόκληρα τα φύλλα των φυτών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική για να προσθέσουν γεύση. Ο μαϊντανός, το δεντρολίβανο και ο βασιλικός είναι μερικά από τα κοινά φυλλώδη βότανα. Άλλα μέρη του φυτού που χρησιμοποιούνται φρέσκα ταξινομούνται επίσης γενικά ως βότανα, για παράδειγμα σκόρδο, κρεμμύδια και βολβοί μάραθου. Τα μυρωδικά θα μπορούσαν να ονομαστούν τα πρώτα και πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα λειτουργικά τρόφιμα χάρη στη συμβολή τους στην υγεία. Σκεφτείτε τα βότανα ως μέρος της ομάδας φρούτων και λαχανικών.

Τα οφέλη για την υγεία των βοτάνων

Τα βότανα είναι πλούσια σε φυτοχημικά (χημικές ουσίες που βρίσκονται σε φυτικές τροφές που είναι καλές για την υγεία μας), ιδιαίτερα σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι οι εσωτερικοί σωματοφύλακες του σώματος που περιλαμβάνουν πολύπλοκες αντιδράσεις που εξουδετερώνουν ορισμένες από τις βλαβερές συνέπειες των βανδάλων στο σώμα (ελεύθερες ρίζες). Η ζημιά συμβαίνει μέσα στο σώμα μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται οξείδωση (όπως η σκουριά ενός αυτοκινήτου) που δεν είναι ορατή.

Αυτοί οι βάνδαλοι σχηματίζονται από τη φθορά της καθημερινής ζωής, τη λειτουργία του σώματος (ανάπτυξη, γήρανση και άσκηση) και τους ρύπους (ειδικά το κάπνισμα). Η περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά των βοτάνων συγκρίνεται ευνοϊκά με άλλα τρόφιμα που είναι γνωστά για την πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά – όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Συνδυασμός τροφών

Ο συνδυασμός τροφών με βότανα που καταναλώνονται μαζί μπορεί να ενισχύσει τη συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα του γεύματος. Η έρευνα δείχνει ότι οι συνδυασμοί των βιοδραστικών ενώσεων μπορεί να είναι πιο ισχυροί σε ένα μεικτό γεύμα. Για παράδειγμα, η προσθήκη μόλις 3 γραμμαρίων μαντζουράνας αυξάνει την αντιοξειδωτική ικανότητα μιας σαλάτας πάνω από 200%. Βότανα πλούσια σε αντιοξειδωτικά περιλαμβάνουν ρίγανη, θυμάρι, μαντζουράνα, μέντα, φασκόμηλο και δεντρολίβανο.

Υποκατάστατο γεύσης

Η πιο υγιεινή επιλογή μείωσης του νατρίου και των κορεσμένων λιπαρών στις συνταγές μπορεί να κάνει ορισμένα πιάτα ήπια. Αλλά η εισαγωγή των βοτάνων αντικαθιστά αυτή τη χαμένη γεύση, εισάγοντας πιο φρέσκες, πιο εύγευστες γεύσεις. Η χρήση βοτάνων ως εναλλακτικών αρωματικών ουσιών, αντικαθιστώντας ή μειώνοντας την ποσότητα αλατιού που χρησιμοποιείται, μπορεί να εξηγήσει τη συσχέτισή τους με τη μειωμένη αρτηριακή πίεση.

Βότανα που προστατεύουν την καρδιά

Η κατανάλωση σκόρδου θεωρείται ότι είναι υγιής για την καρδιά, επειδή περιέχει μια ένωση που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ολικής και της LDL-χοληστερόλης (συχνά αποκαλούμενη κακή χοληστερόλη). Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών σε ορισμένα βότανα έχουν τη δυνατότητα να αναστέλλουν την οξείδωση της επιβλαβούς LDL-χοληστερόλης, παρέχοντας περαιτέρω προστασία της καρδιάς.

Η μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών είναι επίσης κλειδί για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και η συμπερίληψη βοτάνων στη μαγειρική σας μπορεί να σας βοηθήσει να το πετύχετε.

Βότανα που προστατεύουν τον καρκίνο

Οι δράσεις ορισμένων φυτοχημικών ουσιών στα βότανα μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, που είναι και οι δύο παράγοντες κινδύνου για καρκίνους.

Το λεμονόχορτο, ο βασιλικός, ο μαϊντανός, το δεντρολίβανο και η μέντα (ή τα ενεργά συστατικά τους) έχουν αποδειχθεί ότι έχουν αντικαρκινογόνες ιδιότητες σε εργαστηριακή έρευνα. Αν και αυτό δεν σημαίνει ότι θα προλάβουν τον καρκίνο στους ανθρώπους σε κανονικές ποσότητες που καταναλώνονται.

Αποθήκευση και προετοιμασία βοτάνων

Ένα βότανο σε γλάστρα πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως ένα φυτό σε γλάστρα: κρατήστε το στο φως της ημέρας και μην αφήσετε το χώμα να στεγνώσει. Τα βότανα με κοτσάνια μπορούν να μπουν στο νερό ή να διατηρηθούν σε πλαστική σακούλα – παγιδεύστε όσο περισσότερο αέρα γίνεται όταν το σφραγίζετε. αποθηκεύστε στο κάτω μέρος του ψυγείου.

Αποξηραμένα μυρωδικά: Όταν χρησιμοποιείτε αποξηραμένα βότανα, χρησιμοποιήστε ένα πασπάλισμα για ήπιες γεύσεις. Ξανακλείστε τα βάζα καλά και φυλάξτε τα σε δροσερό σκοτεινό μέρος.

Πάστες μυρωδικά: Πωλούνται στο τμήμα των σούπερ μάρκετ με απλή ψύξη με φρέσκα βότανα. Διατηρείται στο ψυγείο.

Αποξηραμένα με κατάψυξη: Αυτά έχουν όλα τα οφέλη των φρέσκων βοτάνων με την ευκολία του αποξηραμένου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χαλούμι στη σχάρα με σάλτσα μούρων και βότανα

Απολαύστε δείπνο με ζυμαρικά και μπρόκολο

Εύκολα ψητά κεφτεδάκια για όλη την οικογένεια!

Συνταγή με γεμιστές πιπεριές για περιόδους νηστείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Τα τηγανητά αβγά γίνονται καλύτερα αν μπορείς να τα συνδυάσεις 

Ένας άλλος δημοφιλής συνδυασμός είναι τα τηγανητά αυγά με ντομάτα και φέτα. Η φρεσκάδα της ντομάτας και η αλμυρή γεύση της φέτας δίνουν μια μεσογειακή αίσθηση στο πιάτο. Μπορείτε να κόψετε ντομάτες σε φέτες και να τις τηγανίσετε ελαφρώς πριν προσθέσετε τα αυγά, προσθέτοντας έτσι χρώμα και γεύση.

Close Icon