Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μπρόκολο : Τα οφέλη του στην υγεία

Μπρόκολο : Τα οφέλη του στην υγεία

Μπρόκολο : Η αντιοξειδωτική περιεκτικότητα του μπρόκολου μπορεί να είναι ένας από τους κύριους ευεργετίες του για την ανθρώπινη υγεία.


Το μπρόκολο είναι ένα πράσινο λαχανικό που μοιάζει αόριστα με ένα μικροσκοπικό δέντρο. Ανήκει στα φυτικά είδη που είναι γνωστά ως Brassica oleracea .  Έχει στενή σχέση με το λάχανο, τα λαχανάκια των Βρυξελλών, το λάχανο και το κουνουπίδι – όλα τα βρώσιμα φυτά αναφέρονται συλλογικά ως σταυρανθή λαχανικά. Υπάρχουν τρεις κύριες ποικιλίες μπρόκολου:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • Μπρόκολο της Καλαβρίας
  • Βλάστηση του μπρόκολου
  • Μωβ κουνουπίδι – παρά το όνομά του ένα είδος μπρόκολου
Συσκευασμένο με βιταμίνες, μέταλλα και βιοδραστικές ενώσεις
  • Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του μπρόκολου είναι η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Είναι γεμάτο με μια μεγάλη ποικιλία βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και άλλων βιοδραστικών ενώσεων.
  • Ένα φλιτζάνι (91 γραμμάρια) ακατέργαστων πακέτων μπρόκολου .
  • Υδατάνθρακες: 6 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 2,6 γραμμάρια
  • Λίπος: 0,3 γραμμάρια
  • Ίνες: 2,4 γραμμάρια
  • Βιταμίνη C: 135% του RDI
  • Βιταμίνη Α: 11% της RDI
  • Βιταμίνη Κ: 116% της RDI
  • Βιταμίνη Β9 (Φολικό οξύ): 14% του RDI
  • Κάλιο: 8% του RDI
  • Φώσφορος: 6% του RDI
  • Σελήνιο: 3% του RDI

Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά που προσφέρουν επιπτώσεις στην υγεία
  • Η αντιοξειδωτική περιεκτικότητα του μπρόκολου μπορεί να είναι ένας από τους κύριους ευεργετίες του για την ανθρώπινη υγεία.
  • Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που αναστέλλουν ή εξουδετερώνουν την κυτταρική βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη φλεγμονή και συνολικό αποτέλεσμα προστασίας της υγείας.
  • Το μπρόκολο έχει υψηλά επίπεδα γλυκοραφανίνης, μια ένωση που μετατρέπεται σε ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται σουλφοραφάνη κατά τη διάρκεια της πέψης.
  • Το μπρόκολο περιέχει επίσης μετρήσιμες ποσότητες αντιοξειδωτικών λουτεΐνης και ζεαξανθίνης , οι οποίες μπορεί να αποτρέψουν το οξειδωτικό στρες και την κυτταρική βλάβη στα μάτια σας .

Οι βιοδραστικές ενώσεις μπορεί να συμβάλουν στη μείωση της φλεγμονής

  • Το μπρόκολο περιέχει διάφορες βιοδραστικές ενώσεις που έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή στους ιστούς του σώματός σας.
  • Είναι θεωρητικό ότι πολλές ενώσεις λειτουργούν συνεργικά για να υποστηρίξουν αυτό το αποτέλεσμα, αν και μερικές φαίνεται να λειτουργούν μεμονωμένα επίσης .
  • Μια μικρή ανθρώπινη μελέτη σε καπνιστές καπνού αποκάλυψε επίσης ότι η κατανάλωση μπρόκολου οδήγησε σε σημαντική μείωση των δεικτών φλεγμονής
  • Ενώ αυτά τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς η κατανάλωση μπρόκολου επηρεάζει τη φλεγμονή στον άνθρωπο.

Ακολουθεί βίντεο για το μπρόκολο

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Σεξ και αλκοόλ : Μύθοι και αλήθειες

Σημεία του σώματος που ξεχνάμε να προστατέψουμε με αντηλιακό

Κοτόπουλο : Έτσι θα καταλάβετε ότι είστε αλλεργικοί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon