Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μπρόκολο: Σε πόσα λεπτά μαγειρέματος χάνει την αντικαρκινική του δράση 

Μπρόκολο: Σε πόσα λεπτά μαγειρέματος χάνει την αντικαρκινική του δράση 

Μπρόκολο: Το μαγείρεμα στον ατμό, για παράδειγμα, συνιστάται συχνά ως ένας από τους καλύτερους τρόπους παρασκευής του μπρόκολου διατηρώντας παράλληλα τα θρεπτικά συστατικά του.


Το μπρόκολο είναι ευρέως αναγνωρισμένο για τα πολυάριθμα οφέλη του για την υγεία, ιδιαίτερα τις αντικαρκινικές του ιδιότητες, που αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό σε ενώσεις όπως η σουλφοραφάνη. Αυτή η ένωση σχηματίζεται όταν το μπρόκολο τεμαχίζεται ή μασάται και θεωρείται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του καρκίνου ενισχύοντας τα ένζυμα αποτοξίνωσης, μειώνοντας τη φλεγμονή και αναστέλλοντας την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Ωστόσο, η μέθοδος μαγειρέματος και η διάρκεια μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη διατήρηση αυτών των ευεργετικών ενώσεων.

Όταν εξετάζετε πόσο καιρό μπορεί να μαγειρευτεί το μπρόκολο πριν αρχίσει να χάνει την αντικαρκινική του δράση, είναι απαραίτητο να εξετάσετε διάφορες μεθόδους μαγειρέματος. Το μαγείρεμα στον ατμό, για παράδειγμα, συνιστάται συχνά ως ένας από τους καλύτερους τρόπους παρασκευής του μπρόκολου διατηρώντας παράλληλα τα θρεπτικά συστατικά του. Μελέτες δείχνουν ότι το άτμισμα του μπρόκολου για περίπου 5-7 λεπτά του επιτρέπει να διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος του ειδικού διατροφικού του προφίλ, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων σουλφοραφάνης.

Αντίθετα, μέθοδοι όπως το βράσιμο μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σημαντική απώλεια θρεπτικών συστατικών. Όταν βράσει για πολύ καιρό (πάνω από 10 λεπτά), το μπρόκολο μπορεί να χάσει ένα σημαντικό μέρος των βιταμινών και των ευεργετικών του ενώσεων, συμπεριλαμβανομένης της σουλφοραφάνης. Ομοίως, το ψήσιμο του μπρόκολου σε μικροκύματα για 3-4 λεπτά τείνει να είναι μια εξαιρετική επιλογή, διατηρώντας μεγάλο μέρος της θρεπτικής του αξίας, ενώ παράλληλα αποδίδει μια τρυφερή υφή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παίζει ρόλο και ο τρόπος παρασκευής. Για παράδειγμα, το κόψιμο ή το κόψιμο του μπρόκολου πριν το μαγείρεμα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διαθεσιμότητας σουλφοραφάνης. Αφήνοντας το ψιλοκομμένο μπρόκολο να καθίσει για λίγα λεπτά πριν το μαγείρεμα μπορεί να ενεργοποιήσει το ένζυμο μυροσινάση, το οποίο αυξάνει περαιτέρω τον σχηματισμό σουλφοραφάνης.

Συμπερασματικά, για να μεγιστοποιήσετε τα αντικαρκινικά οφέλη του μπρόκολου, σκεφτείτε το μαγείρεμα στον ατμό για 5-7 λεπτά ή το φούρνο μικροκυμάτων για περίπου 3-4 λεπτά. Αποφύγετε το παρατεταμένο βράσιμο για να ελαχιστοποιήσετε την απώλεια θρεπτικών συστατικών. Η ενσωμάτωση του ωμού ή ελαφρά μαγειρεμένου μπρόκολου στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των ιδιοτήτων του που προάγουν την υγεία. Τελικά, η ισορροπία και οι μέθοδοι μαγειρέματος είναι κρίσιμες για τη διατήρηση αυτών των πλεονεκτημάτων ενώ απολαμβάνετε αυτό το θρεπτικό λαχανικό ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να προετοιμαστείτε σωστά για μια βραδινή έξοδο

Τι να αποφεύγετε να τρώτε μαζί με μπανάνες

Τραγανά τηγανητά κολοκυθάκια: Μια τέλεια τραγανή και αλμυρή απόλαυση

Γλυκό του κουταλιού μανιτάρι: Η σαρκώδης λιχουδιά με οφέλη για υγεία και γεύση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί δεν πρέπει οι χουρμάδες να λείπουν από την διατροφή των παιδιών μας;

Χουρμάδες: Οι χουρμάδες είναι ένα εξαιρετικό φρούτο με πολλές θρεπτικές αξίες και οφέλη για την υγεία, ειδικά για τα παιδιά. Πλούσιοι σε βιταμίνες, μέταλλα και φυσικά σάκχαρα, οι χουρμάδες μπορούν να αποτελέσουν μια υγιεινή

Έπεσε πολύ πιπέρι στο φαγητό; Πώς να το σώσετε! 

Μερικές φορές, η προσθήκη οξέος μπορεί να αναδείξει τις γεύσεις και να μειώσει την αίσθηση της καυτεράδας. Δοκιμάστε να προσθέσετε χυμό λεμονιού ή ξίδι. Αυτό μπορεί να δώσει μια φρεσκάδα στο πιάτο και να το κάνει πιο ισορροπημένο.

Ένα φυσικό σνακ που μπορεί να ενισχύσει την πεπτική υγεία.

Ηλιόσποροι: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, υγιή λίπη, αντιοξειδωτικά και μαγνήσιο, υποστηρίζουν την καλή πέψη, αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα και διατηρούν την υγεία του εντέρου.

Η μέθοδος του πιάτου και πώς να την εφαρμόσεις στη διατροφή σου 

Το ένα τέταρτο του πιάτου σου θα πρέπει να είναι αφιερωμένο σε πρωτεΐνες, όπως κοτόπουλο, ψάρι, φασόλια, φακές ή tofu. Οι πρωτεΐνες είναι σημαντικές για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των ιστών.

Πώς ο άνηθος βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης

Άνηθος: Χάρη στις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιλιπιδικές του ιδιότητες, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της LDL και των τριγλυκεριδίων, βελτιώνοντας έτσι τη συνολική υγεία της καρδιάς.

Τα οφέλη ενός δυνατού διατροφικού «ζευγαριού» 

Φακές με ρύζι: Οι φακές και το ρύζι μπορούν να μαγειρευτούν γρήγορα και εύκολα, καθιστώντας τα ιδανική επιλογή για πολυάσχολες μέρες. Μπορούν να σερβιριστούν με διάφορες σάλτσες, λαχανικά ή μπαχαρικά, προσφέροντας ποικιλία και γεύση.

3 Εύκολοι τρόποι για να αυξήσετε την πρωτεΐνη σε κάθε σας γεύμα

Πρωτεΐνη: Η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης στα γεύματα είναι σημαντική για τη μυϊκή ανάπτυξη, την αποκατάσταση και τη γενική υγεία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσθέσουμε περισσότερη πρωτεΐνη στα γεύματά μας,

Close Icon