Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μπρόκολο: Σε πόσα λεπτά μαγειρέματος χάνει την αντικαρκινική του δράση 

Μπρόκολο: Σε πόσα λεπτά μαγειρέματος χάνει την αντικαρκινική του δράση 

Μπρόκολο: Το μαγείρεμα στον ατμό, για παράδειγμα, συνιστάται συχνά ως ένας από τους καλύτερους τρόπους παρασκευής του μπρόκολου διατηρώντας παράλληλα τα θρεπτικά συστατικά του.


Το μπρόκολο είναι ευρέως αναγνωρισμένο για τα πολυάριθμα οφέλη του για την υγεία, ιδιαίτερα τις αντικαρκινικές του ιδιότητες, που αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό σε ενώσεις όπως η σουλφοραφάνη. Αυτή η ένωση σχηματίζεται όταν το μπρόκολο τεμαχίζεται ή μασάται και θεωρείται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του καρκίνου ενισχύοντας τα ένζυμα αποτοξίνωσης, μειώνοντας τη φλεγμονή και αναστέλλοντας την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Ωστόσο, η μέθοδος μαγειρέματος και η διάρκεια μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη διατήρηση αυτών των ευεργετικών ενώσεων.

Όταν εξετάζετε πόσο καιρό μπορεί να μαγειρευτεί το μπρόκολο πριν αρχίσει να χάνει την αντικαρκινική του δράση, είναι απαραίτητο να εξετάσετε διάφορες μεθόδους μαγειρέματος. Το μαγείρεμα στον ατμό, για παράδειγμα, συνιστάται συχνά ως ένας από τους καλύτερους τρόπους παρασκευής του μπρόκολου διατηρώντας παράλληλα τα θρεπτικά συστατικά του. Μελέτες δείχνουν ότι το άτμισμα του μπρόκολου για περίπου 5-7 λεπτά του επιτρέπει να διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος του ειδικού διατροφικού του προφίλ, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων σουλφοραφάνης.

Αντίθετα, μέθοδοι όπως το βράσιμο μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σημαντική απώλεια θρεπτικών συστατικών. Όταν βράσει για πολύ καιρό (πάνω από 10 λεπτά), το μπρόκολο μπορεί να χάσει ένα σημαντικό μέρος των βιταμινών και των ευεργετικών του ενώσεων, συμπεριλαμβανομένης της σουλφοραφάνης. Ομοίως, το ψήσιμο του μπρόκολου σε μικροκύματα για 3-4 λεπτά τείνει να είναι μια εξαιρετική επιλογή, διατηρώντας μεγάλο μέρος της θρεπτικής του αξίας, ενώ παράλληλα αποδίδει μια τρυφερή υφή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παίζει ρόλο και ο τρόπος παρασκευής. Για παράδειγμα, το κόψιμο ή το κόψιμο του μπρόκολου πριν το μαγείρεμα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διαθεσιμότητας σουλφοραφάνης. Αφήνοντας το ψιλοκομμένο μπρόκολο να καθίσει για λίγα λεπτά πριν το μαγείρεμα μπορεί να ενεργοποιήσει το ένζυμο μυροσινάση, το οποίο αυξάνει περαιτέρω τον σχηματισμό σουλφοραφάνης.

Συμπερασματικά, για να μεγιστοποιήσετε τα αντικαρκινικά οφέλη του μπρόκολου, σκεφτείτε το μαγείρεμα στον ατμό για 5-7 λεπτά ή το φούρνο μικροκυμάτων για περίπου 3-4 λεπτά. Αποφύγετε το παρατεταμένο βράσιμο για να ελαχιστοποιήσετε την απώλεια θρεπτικών συστατικών. Η ενσωμάτωση του ωμού ή ελαφρά μαγειρεμένου μπρόκολου στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των ιδιοτήτων του που προάγουν την υγεία. Τελικά, η ισορροπία και οι μέθοδοι μαγειρέματος είναι κρίσιμες για τη διατήρηση αυτών των πλεονεκτημάτων ενώ απολαμβάνετε αυτό το θρεπτικό λαχανικό ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να προετοιμαστείτε σωστά για μια βραδινή έξοδο

Τι να αποφεύγετε να τρώτε μαζί με μπανάνες

Τραγανά τηγανητά κολοκυθάκια: Μια τέλεια τραγανή και αλμυρή απόλαυση

Γλυκό του κουταλιού μανιτάρι: Η σαρκώδης λιχουδιά με οφέλη για υγεία και γεύση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Close Icon