Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μπρόκολο: Πώς μπορεί το μπρόκολο να βοηθήσει τον οργανισμό μας;

Μπρόκολο: Πώς μπορεί το μπρόκολο να βοηθήσει τον οργανισμό μας;

Μπρόκολο: Το μπρόκολο είναι ένα διακλαδισμένο, πράσινο λαχανικό με μωβ ή πιο συχνά πράσινα μπουμπούκια. Ανήκει στην οικογένεια brassica, μαζί με το κουνουπίδι και το λάχανο και μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή μαγειρεμένο.


Το μπρόκολο είναι ένα διακλαδισμένο, πράσινο λαχανικό με μωβ ή πιο συχνά πράσινα μπουμπούκια. Ανήκει στην οικογένεια brassica, μαζί με το κουνουπίδι και το λάχανο και μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή μαγειρεμένο.

Γιατί πρέπει να τρώμε μπρόκολο;

1. Καλό για την υγεία της καρδιάς. Μια μελέτη της Nutrition Research διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση μπρόκολου στον ατμό μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων μειώνοντας τη συνολική ποσότητα χοληστερόλης στο σώμα. Μια άλλη μελέτη στις ΗΠΑ διαπίστωσε επίσης ότι η αύξηση των λαχανικών στη διατροφή, ειδικά των λαχανικών brassica όπως το μπρόκολο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

2. Περιέχει αντικαρκινικές ενώσεις. Αν και δεν υπάρχουν μεμονωμένες «υπερτροφές» που μπορούν να αποτρέψουν τον καρκίνο και ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο δεν σχετίζονται με τη διατροφή, υπάρχουν στοιχεία ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου. Ένα βασικό συστατικό του μπρόκολου είναι ένα φυτοχημικό γνωστό ως σουλφοραφάνη, το οποίο είναι επίσης υπεύθυνο για την ελαφρώς πικρή γεύση του μπρόκολου. Μελέτες έχουν δείξει ότι η σουλφοραφάνη μπορεί να παίξει ρόλο στην ενίσχυση της αποτοξίνωσης των τοξινών που μεταφέρονται στον αέρα, όπως ο καπνός του τσιγάρου, και θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου. Περαιτέρω έρευνα έχει δείξει ότι το μπρόκολο μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Τα φύτρα μπρόκολου είναι μια ακόμη πιο συμπυκνωμένη πηγή αυτών των ενώσεων που καταπολεμούν τον καρκίνο. Μπορείτε εύκολα να φυτρώσετε σπόρους μπρόκολου στο περβάζι σας, όπως θα κάνατε με κάρδαμο.

3. Μπορεί να είναι καλό για την υγεία των ματιών. Το μπρόκολο περιέχει τα καροτενοειδή, τη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη που, σε μελέτες του 2003 και του 2006, συνδέθηκαν με μειωμένο κίνδυνο οφθαλμικών διαταραχών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Το μπρόκολο περιέχει επίσης βήτα-καροτίνη, την οποία το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α, η ανεπάρκεια της οποίας σχετίζεται με τη νυχτερινή τύφλωση.

4. Μπορεί να υποστηρίξει την ορμονική ισορροπία. Τα λαχανικά Brassica, όπως το μπρόκολο, περιέχουν μια φυτική ένωση που ονομάζεται ινδόλη-3-καρβινόλη (I3C), η οποία δρα ως φυτικό οιστρογόνο και μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των ορμονών ρυθμίζοντας τα επίπεδα οιστρογόνων. Το I3C έχει επίσης δείξει πολλά υποσχόμενο μέσο μείωσης του κινδύνου καρκίνου του μαστού και του αναπαραγωγικού καρκίνου που προκαλείται από οιστρογόνα τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, αν και απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε αυτόν τον τομέα. Το Brassicas, όπως και το μπρόκολο, φαίνεται να επηρεάζει τον μεταβολισμό των οιστρογόνων δυνητικά μετατοπίζοντάς τον σε μια πιο ευνοϊκή σύνθεση.

5. Μπορεί να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα. Όντας πλούσιες σε θείο, οι μπράσικες όπως το μπρόκολο μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία του εντέρου και ως εκ τούτου να βελτιώσουν την άμυνά σας έναντι των λοιμώξεων. Αυτό συμβαίνει επειδή το θείο υποστηρίζει την παραγωγή γλουταθειόνης, η οποία είναι σημαντική για τη διατήρηση της ακεραιότητας της επένδυσης του εντέρου, καθώς και για την υποστήριξη της επισκευής της. Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, η γλουταθειόνη δρα σε όλο το σώμα προστατεύοντας τα κύτταρα από φλεγμονώδεις βλάβες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες τροφές μας προλαμβάνουν από τον καρκίνο;

Μπορεί ο φούρνος μικροκυμάτων να σκοτώσει τα μικρόβια σαλμονέλας;

Τι πρέπει να τρώμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τι οφέλη παρέχουν τα μούρα στον εγκέφαλο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon