Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μπρόκολο ογκρατέν: Δημιουργήστε ένα εύκολο και υγιεινό γεύμα κάνοντας το μπρόκολο ογκρατέν

Μπρόκολο ογκρατέν: Δημιουργήστε ένα εύκολο και υγιεινό γεύμα κάνοντας το μπρόκολο ογκρατέν

Μπρόκολο ογκρατέν: Είτε ψάχνετε για ένα συνοδευτικό πιάτο για ένα ιδιαίτερο δείπνο είτε για ένα ανακουφιστικό χορτοφαγικό κυρίως πιάτο, το μπρόκολο ογκρατέν είναι μια ικανοποιητική και νόστιμη επιλογή.



Το μπρόκολο ογκρατέν είναι ένα νόστιμο  πιάτο που συνδυάζει την καλοσύνη του μπρόκολου με μια κρεμώδη, τυρένια σάλτσα και μια χρυσαφένια επικάλυψη από φρυγανιά. Είναι ένα τέλειο συνοδευτικό πιάτο ή ακόμα και κύριο πιάτο για ένα χορτοφαγικό γεύμα. Ακολουθεί μια απλή και γευστική συνταγή για μπρόκολο ογκρατέν.


Συστατικά

  • 1 μεγάλο κεφάλι μπρόκολο, κομμένο σε μπουκετάκια
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί τσένταρ
  • 1/4 φλιτζανιού τριμμένη παρμεζάνα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κρεμμυδιού
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
  • 1/2 φλιτζάνι φρυγανιά
  • Φρέσκο μαϊντανό για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Οδηγίες παρασκευής

  • Προθερμάνετε το φούρνο: Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 190°C . Βουτυρώστε ένα ταψί με βούτυρο ή σπρέι μαγειρικής και αφήστε το στην άκρη.
  • Αχνίστε το μπρόκολο: Γεμίστε μια μεγάλη κατσαρόλα με περίπου μια ίντσα νερό και αφήστε το να πάρει βράση. Τοποθετήστε ένα καλάθι ατμού ή ένα σουρωτήρι πάνω από το νερό που βράζει και προσθέστε τα μπουκετάκια μπρόκολου. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αχνίστε το μπρόκολο για περίπου 5-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσει αλλά να παραμείνει ελαφρώς τραγανό. Στραγγίξτε το μπρόκολο και αφήστε το στην άκρη.
  • Ετοιμάστε τη σάλτσα τυριού: Σε μια μεσαία κατσαρόλα, λιώστε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το αλεύρι και χτυπήστε συνεχώς για περίπου 1 λεπτό για να δημιουργηθεί μια ροή. Ρίχνετε σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα για να αποφύγετε σβώλους. Μαγειρέψτε τη σάλτσα για περίπου 2-3 λεπτά μέχρι να πήξει. Προσθέστε το τριμμένο τυρί τσένταρ, την παρμεζάνα, τη σκόνη σκόρδου, τη σκόνη κρεμμυδιού, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε μέχρι να λιώσουν τα τυριά και η σάλτσα να γίνει λεία και κρεμώδης.
  • Συνδυάστε το μπρόκολο και τη σάλτσα τυριού: Προσθέστε το μπρόκολο στον ατμό στη σάλτσα τυριού και ανακατέψτε απαλά για να καλύψετε ομοιόμορφα τα μπουκετάκια.
  • Προετοιμάστε την επικάλυψη από φρυγανιά: Σε ένα μικρό μπολ, συνδυάστε τη φρυγανιά με μια κουταλιά της σούπας λιωμένο βούτυρο. Ανακατέψτε μέχρι η φρυγανιά να καλυφθεί ομοιόμορφα.
  • Συναρμολογήστε και ψήστε: Μεταφέρετε το μείγμα μπρόκολου και τυριού στο λαδωμένο ταψί. Πασπαλίστε ομοιόμορφα το μείγμα φρυγανιάς από πάνω. Τοποθετήστε το σκεύος στον προθερμασμένο φούρνο και ψήστε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει και να φουσκώσει.
  • Σερβίρετε και γαρνίρετε: Βγάλτε το πιάτο από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει για λίγα λεπτά. Γαρνίρετε με φρέσκο μαϊντανό, αν θέλετε. Σερβίρετε το μπρόκολο ογκρατέν ζεστό ως νόστιμο συνοδευτικό ή ως κύριο πιάτο με τραγανό ψωμί ή ρύζι.

Η κρεμώδης και τυρένια σάλτσα σε συνδυασμό με το τρυφερό-θρυμματισμένο μπρόκολο και την τραγανή επικάλυψη από φρυγανιά κάνει το μπρόκολο ογκρατέν ένα ακαταμάχητο πιάτο. Είναι ένας φανταστικός τρόπος για να απολαύσετε τα θρεπτικά οφέλη του μπρόκολου και ταυτόχρονα να επιδοθείτε σε ένα ανακουφιστικό και γευστικό γεύμα. Ο συνδυασμός γεύσεων και υφών δημιουργεί μια τέλεια ισορροπία που θα ευχαριστήσει τόσο τους ενήλικες όσο και τα παιδιά.

Αυτή η συνταγή για μπρόκολο ογκρατέν μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Μη διστάσετε να προσθέσετε άλλα συστατικά, όπως μαγειρεμένο ζαμπόν σε κύβους, σοταρισμένα κρεμμύδια ή μανιτάρια για επιπλέον γεύση και ποικιλία. Μπορείτε επίσης να πειραματιστείτε με διαφορετικούς τύπους τυριών για να δημιουργήσετε τη δική σας μοναδική εκδοχή.

Είτε ψάχνετε για ένα συνοδευτικό πιάτο για ένα ιδιαίτερο δείπνο είτε για ένα ανακουφιστικό χορτοφαγικό κυρίως πιάτο, το μπρόκολο ογκρατέν είναι μια ικανοποιητική και νόστιμη επιλογή. Μαζέψτε λοιπόν τα υλικά, ακολουθήστε τα βήματα της συνταγής και απολαύστε την κρεμώδη, τυρένια νοστιμιά αυτού του απολαυστικού πιάτου!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορείτε να καταναλώνετε κουνουπίδι καθημερινά;

Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος του κουνουπιδιού;

Πόσο σημαντικές είναι οι βιταμίνες για τον οργανισμό μας;

Η κατανάλωση μπρόκολου ή λάχανου μπορεί να περιορίσει τη σοβαρότητά των δερματικών αλλεργιών

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon