Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μπρόκολο: Γιατί πρέπει να εντάξουμε το μπρόκολο στην διατροφή μας;

Μπρόκολο: Γιατί πρέπει να εντάξουμε το μπρόκολο στην διατροφή μας;

Μπρόκολο: Το μπρόκολο είναι μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, η οποία για τους περισσότερους από εμάς είναι εξαιρετικά ευεργετική – υποστηρίζει την πεπτική διαδικασία και παρέχει μια πηγή καυσίμου για τα υγιή βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο μας.


Το μπρόκολο είναι ένα διακλαδισμένο, πράσινο λαχανικό με μωβ ή πιο συχνά πράσινα μπουμπούκια. Ανήκει στην οικογένεια brassica, μαζί με το κουνουπίδι και το λάχανο και μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή μαγειρεμένο.

Γιατί πρέπει να τρώμε μπρόκολο;

1. Καλό για την υγεία της καρδιάς. Μια μελέτη της Nutrition Research διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση μπρόκολου στον ατμό μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων μειώνοντας τη συνολική ποσότητα χοληστερόλης στο σώμα. Μια άλλη μελέτη στις ΗΠΑ διαπίστωσε επίσης ότι η αύξηση των λαχανικών στη διατροφή, ειδικά των λαχανικών brassica όπως το μπρόκολο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

2. Περιέχει αντικαρκινικές ενώσεις. Αν και δεν υπάρχουν μεμονωμένες «υπερτροφές» που μπορούν να αποτρέψουν τον καρκίνο και ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο δεν σχετίζονται με τη διατροφή, υπάρχουν στοιχεία ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου. Ένα βασικό συστατικό του μπρόκολου είναι ένα φυτοχημικό γνωστό ως σουλφοραφάνη, το οποίο είναι επίσης υπεύθυνο για την ελαφρώς πικρή γεύση του μπρόκολου. Μελέτες έχουν δείξει ότι η σουλφοραφάνη μπορεί να παίξει ρόλο στην ενίσχυση της αποτοξίνωσης των τοξινών που μεταφέρονται στον αέρα, όπως ο καπνός του τσιγάρου, και θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου. Περαιτέρω έρευνα έχει δείξει ότι το μπρόκολο μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Τα φύτρα μπρόκολου είναι μια ακόμη πιο συμπυκνωμένη πηγή αυτών των ενώσεων που καταπολεμούν τον καρκίνο. Μπορείτε εύκολα να φυτρώσετε σπόρους μπρόκολου στο περβάζι σας, όπως θα κάνατε με κάρδαμο.

3. Μπορεί να είναι καλό για την υγεία των ματιών. Το μπρόκολο περιέχει τα καροτενοειδή, τη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη που, σε μελέτες του 2003 και του 2006, συνδέθηκαν με μειωμένο κίνδυνο οφθαλμικών διαταραχών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Το μπρόκολο περιέχει επίσης βήτα-καροτίνη, την οποία το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α, η ανεπάρκεια της οποίας σχετίζεται με τη νυχτερινή τύφλωση.

4. Μπορεί να υποστηρίξει την ορμονική ισορροπία. Τα λαχανικά Brassica, όπως το μπρόκολο, περιέχουν μια φυτική ένωση που ονομάζεται ινδόλη-3-καρβινόλη (I3C), η οποία δρα ως φυτικό οιστρογόνο και μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των ορμονών ρυθμίζοντας τα επίπεδα οιστρογόνων. Το I3C έχει επίσης δείξει πολλά υποσχόμενο μέσο μείωσης του κινδύνου καρκίνου του μαστού και του αναπαραγωγικού καρκίνου που προκαλείται από οιστρογόνα τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, αν και απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε αυτόν τον τομέα. Το Brassicas, όπως και το μπρόκολο, φαίνεται να επηρεάζει τον μεταβολισμό των οιστρογόνων δυνητικά μετατοπίζοντάς τον σε μια πιο ευνοϊκή σύνθεση.

5. Μπορεί να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα. Όντας πλούσιες σε θείο, οι μπράσικες όπως το μπρόκολο μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία του εντέρου και ως εκ τούτου να βελτιώσουν την άμυνά σας έναντι των λοιμώξεων. Αυτό συμβαίνει επειδή το θείο υποστηρίζει την παραγωγή γλουταθειόνης, η οποία είναι σημαντική για τη διατήρηση της ακεραιότητας της επένδυσης του εντέρου, καθώς και για την υποστήριξη της επισκευής της. Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, η γλουταθειόνη δρα σε όλο το σώμα προστατεύοντας τα κύτταρα από φλεγμονώδεις βλάβες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πικάντικες γαρίδες με μπρόκολο στην κατσαρόλα

Πώς μπορεί να ρυθμιστεί το σάκχαρο με τη μεσογειακή διατροφή;

Επιστροφή στο σχολείο πώς θα γίνει πιο ομαλά η προσαρμογή μικρών και μεγάλων;

Φροντίστε τα μαλλιά σας αμέσως μετά τις διακοπές σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Close Icon