Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μπριάμ: Φτιάξτε ένα νόστιμο και καλοκαιρινό πιάτο

Μπριάμ: Φτιάξτε ένα νόστιμο και καλοκαιρινό πιάτο

Μπριάμ: Το μπριάμ είναι ένα πιάτο που μπορείτε να το απολαύσετε μόνο του ή να το σερβίρετε μαζί με τραγανό ψωμί, φέτα ή ακόμα και ψητά κρέατα.


Το μπριάμ είναι ένα νόστιμο ελληνικό ψητό πιάτο λαχανικών που ξεχειλίζει από γεύσεις και χρώματα. Είναι ένα δημοφιλές καλοκαιρινό πιάτο που συνδυάζει διάφορα λαχανικά εποχής, βότανα και ελαιόλαδο. Δείτε πώς μπορείτε να φτιάξετε μπριάμ.

Συστατικά συνταγής

  • 2 μεσαίου μεγέθους πατάτες, κομμένες σε χοντρές φέτες
  • 2 κολοκυθάκια μεσαίου μεγέθους, κομμένα σε φέτες
  • 2 μελιτζάνες μεσαίου μεγέθους, κομμένες σε φέτες
  • 2 κόκκινες πιπεριές, κομμένες σε φέτες
  • 2 κίτρινες πιπεριές, κομμένες σε φέτες
  • 2 ντομάτες, κομμένες σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
  • Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
  • Φρέσκο μαϊντανό ή βασιλικό για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Οδηγίες παρασκευής

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200°C.

Σε ένα μεγάλο ταψί ή ταψί ψησίματος, τοποθετήστε τις φέτες πατάτας, τις φέτες κολοκυθιού, τις φέτες μελιτζάνας, τις φέτες πιπεριάς, τις φέτες ντομάτας, τις φέτες κρεμμυδιού και το ψιλοκομμένο σκόρδο. Απλώστε τα ομοιόμορφα.

Περιχύστε τα λαχανικά με το ελαιόλαδο, φροντίζοντας να καλυφθούν καλά. Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας ή ένα κουτάλι για να ανακατέψετε απαλά τα λαχανικά για να μοιραστεί το λάδι.

Πασπαλίστε τα λαχανικά με την αποξηραμένη ρίγανη, το αποξηραμένο θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι. Και πάλι, ανακατέψτε απαλά για να διασφαλίσετε ότι τα καρυκεύματα είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα.

Καλύψτε το ταψί ή το ταψί ψησίματος με αλουμινόχαρτο, δημιουργώντας μια σφιχτή σφραγίδα.

Τοποθετήστε το σκεύος στον προθερμασμένο φούρνο και ψήστε για περίπου 45 λεπτά έως 1 ώρα ή μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν. Ελέγξτε το σκεύος στα μισά του ψησίματος για να ανακατέψετε τα λαχανικά.

Μόλις τα λαχανικά μαγειρευτούν στην επιθυμητή τρυφερότητα, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 10-15 λεπτά. Αυτό θα επιτρέψει στα λαχανικά να αποκτήσουν μια ελαφρώς τραγανή και καραμελωμένη υφή.

Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε το μπριάμ να κρυώσει για λίγα λεπτά.

Σερβίρετε το μπριάμ ζεστό ως κύριο πιάτο ή ως συνοδευτικό. Μπορείτε να το γαρνίρετε με φρέσκο μαϊντανό ή βασιλικό για περισσότερη φρεσκάδα και γεύση.

Το μπριάμ είναι ένα πιάτο που μπορείτε να το απολαύσετε μόνο του ή να το σερβίρετε μαζί με τραγανό ψωμί, φέτα ή ακόμα και ψητά κρέατα. Τα ζωντανά χρώματα, τα αρωματικά βότανα και ο συνδυασμός ψητών λαχανικών το καθιστούν ένα απολαυστικό και υγιεινό καλοκαιρινό πιάτο που θα εντυπωσιάσει την οικογένεια και τους φίλους σας. Απολαύστε το!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μεγάλη Τρίτη: Τι τρώμε σήμερα όσοι νηστεύουμε;

Ελληνικό παραδοσιακό μπριάμ για boost βιταμινών

Φροντίστε τον εαυτό σας...μαγειρεύοντάς σας υγιεινά

Ratatouille - Το μπριάμ που θα σας μείνει αξέχαστο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon