Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μπορείτε να μάθετε να απολαμβάνετε φαγητά που δεν σας αρέσουν;

Μπορείτε να μάθετε να απολαμβάνετε φαγητά που δεν σας αρέσουν;

Τι γίνεται όμως με το να αποκτήσετε μια γεύση για φαγητά που δεν προκαλούν τόσο επιθυμητά συναισθήματα, αλλά είναι καλά για εσάς, όπως το λάχανο ή τα λιπαρά ψάρια;



Τόσο η γενετική όσο και το περιβάλλον διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στον καθορισμό των διατροφικών προτιμήσεων. Οι δίδυμες μελέτες εκτιμούν ότι η γενετική έχει μέτρια επίδραση στις διατροφικές προτιμήσεις (μεταξύ 32% και 54%, ανάλογα με τον τύπο τροφής) σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες.


Η γεύση είναι η συνολική εντύπωση που έχετε όταν τρώτε

Ωστόσο, δεδομένου ότι το πολιτιστικό μας περιβάλλον και τα τρόφιμα στα οποία εκτιθέμεθα διαμορφώνουν επίσης τις προτιμήσεις μας, αυτές οι προτιμήσεις μαθαίνονται σε μεγάλο βαθμό. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της μάθησης λαμβάνει χώρα κατά την παιδική ηλικία, στο σπίτι και σε άλλα μέρη που τρώμε. Αυτό δεν είναι εκμάθηση σχολικών βιβλίων. Είναι η μάθηση μέσω της εμπειρίας (τρώγοντας), η οποία συνήθως οδηγεί σε αυξημένη προτίμηση στο φαγητό – ή παρακολουθώντας τι κάνουν οι άλλοι (μοντελοποίηση), που μπορεί να οδηγήσει σε θετικές ή αρνητικές συσχετίσεις.

Η έρευνα έχει δείξει πώς οι περιβαλλοντικές επιρροές στις προτιμήσεις των τροφίμων αλλάζουν μεταξύ της παιδικής ηλικίας και της ενηλικίωσης. Για τα παιδιά, ο κύριος παράγοντας είναι το περιβάλλον του σπιτιού, κάτι που είναι λογικό καθώς τα παιδιά είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από τα τρόφιμα που παρασκευάζονται και τρώγονται στο σπίτι. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τους ενήλικες και τους εφήβους είναι πιο ποικίλοι.

Η διαδικασία της ‘απόκτησης’ γεύσης

Ο καφές και η μπύρα είναι καλά παραδείγματα πικρών φαγητών για τα οποία οι άνθρωποι «αποκτούν» μια γεύση καθώς μεγαλώνουν. Η ικανότητα να ξεπεραστεί η αντιπάθεια αυτών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό:

  • το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο καταναλώνονται. Για παράδειγμα, σε πολλές χώρες μπορεί να συνδέονται με το πέρασμα στην ενηλικίωση.
  • τις φυσιολογικές επιδράσεις των ενώσεων που περιέχουν—καφεΐνη στον καφέ και αλκοόλ στην μπύρα. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν αυτά τα αποτελέσματα επιθυμητά.

 

Τι γίνεται όμως με το να αποκτήσετε μια γεύση για φαγητά που δεν προκαλούν τόσο επιθυμητά συναισθήματα, αλλά είναι καλά για εσάς, όπως το λάχανο ή τα λιπαρά ψάρια; Είναι δυνατόν να κερδίσουμε μια αποδοχή για αυτά;

Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να μάθετε να απολαμβάνετε φαγητά που αυτή τη στιγμή δεν απολαμβάνετε:

  • Φάτε και συνεχίστε να τρώτε. Χρειάζεται μόνο μια μικρή μερίδα για να δημιουργήσετε μια προτίμηση για μια συγκεκριμένη γεύση με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να χρειαστούν 10–15 προσπάθειες ή περισσότερες για να μπορέσετε να πείτε ότι σας αρέσει το φαγητό. καλύψτε την πικράδα τρώγοντας το με άλλα τρόφιμα ή συστατικά που περιέχουν αλάτι ή ζάχαρη. Για παράδειγμα, μπορείτε να συνδυάσετε την πικρή ρόκα με μια γλυκιά σάλτσα σαλάτας.
  • Τρώτε το επανειλημμένα σε θετικό πλαίσιο. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το τρώτε αφού παίξετε το αγαπημένο σας άθλημα ή με άτομα που σας αρέσουν. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να το φάτε με φαγητά που ήδη απολαμβάνετε. αν είναι ένα συγκεκριμένο λαχανικό, δοκιμάστε να το συνδυάσετε με την αγαπημένη σας πρωτεΐνη.
  • Φάτε το όταν πεινάτε. Σε μια πεινασμένη κατάσταση, θα είστε πιο πρόθυμοι να δεχτείτε μια γεύση που μπορεί να μην εκτιμάτε με γεμάτο στομάχι.
  • Υπενθυμίστε στον εαυτό σας γιατί θέλετε να απολαύσετε αυτό το φαγητό. Μπορεί να αλλάζετε τη διατροφή σας για λόγους υγείας ή επειδή έχετε μετακομίσει χώρες και παλεύετε με την τοπική κουζίνα. Ο λόγος σας θα σας βοηθήσει να παρακινήσετε.
  • Ξεκινήστε νωρίς (αν είναι δυνατόν). Είναι πιο εύκολο για τα παιδιά να μάθουν να αρέσουν τα νέα φαγητά καθώς οι γεύσεις τους είναι λιγότερο εδραιωμένες.
  • Να θυμάστε: όσο περισσότερα φαγητά σας αρέσουν, τόσο πιο εύκολο θα είναι να μάθετε να σας αρέσουν οι άλλοι.

Μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή είναι απαραίτητη για την καλή υγεία. Η επιλεκτική διατροφή μπορεί να γίνει πρόβλημα εάν οδηγεί σε ανεπάρκειες βιταμινών και μετάλλων —ειδικά αν αποφεύγετε ολόκληρες ομάδες τροφίμων, όπως τα λαχανικά. Ταυτόχρονα, η κατανάλωση πάρα πολλών νόστιμων αλλά ενεργειακά πυκνών τροφών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως η παχυσαρκία. Το να κατανοήσετε πώς έχουν διαμορφωθεί οι διατροφικές σας προτιμήσεις και πώς μπορούν να εξελιχθούν, είναι ένα πρώτο βήμα για να μπείτε στο μονοπάτι της πιο υγιεινής διατροφής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τροφές που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες

Γιατί οι Ιάπωνες αγαπούν τόσο πολύ τις πατάτες;

Τροπικά φρούτα: Γιατί να τα εντάξουμε στη διατροφή μας 365 ημέρες τον χρόνο;

Πώς η διακοπή του φαγητού στις 8 μ.μ. μεταμορφώνει τη ζωή σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon