Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μπορείτε να μάθετε να απολαμβάνετε φαγητά που δεν σας αρέσουν;

Μπορείτε να μάθετε να απολαμβάνετε φαγητά που δεν σας αρέσουν;

Τι γίνεται όμως με το να αποκτήσετε μια γεύση για φαγητά που δεν προκαλούν τόσο επιθυμητά συναισθήματα, αλλά είναι καλά για εσάς, όπως το λάχανο ή τα λιπαρά ψάρια;


Τόσο η γενετική όσο και το περιβάλλον διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στον καθορισμό των διατροφικών προτιμήσεων. Οι δίδυμες μελέτες εκτιμούν ότι η γενετική έχει μέτρια επίδραση στις διατροφικές προτιμήσεις (μεταξύ 32% και 54%, ανάλογα με τον τύπο τροφής) σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Η γεύση είναι η συνολική εντύπωση που έχετε όταν τρώτε

Ωστόσο, δεδομένου ότι το πολιτιστικό μας περιβάλλον και τα τρόφιμα στα οποία εκτιθέμεθα διαμορφώνουν επίσης τις προτιμήσεις μας, αυτές οι προτιμήσεις μαθαίνονται σε μεγάλο βαθμό. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της μάθησης λαμβάνει χώρα κατά την παιδική ηλικία, στο σπίτι και σε άλλα μέρη που τρώμε. Αυτό δεν είναι εκμάθηση σχολικών βιβλίων. Είναι η μάθηση μέσω της εμπειρίας (τρώγοντας), η οποία συνήθως οδηγεί σε αυξημένη προτίμηση στο φαγητό – ή παρακολουθώντας τι κάνουν οι άλλοι (μοντελοποίηση), που μπορεί να οδηγήσει σε θετικές ή αρνητικές συσχετίσεις.

Η έρευνα έχει δείξει πώς οι περιβαλλοντικές επιρροές στις προτιμήσεις των τροφίμων αλλάζουν μεταξύ της παιδικής ηλικίας και της ενηλικίωσης. Για τα παιδιά, ο κύριος παράγοντας είναι το περιβάλλον του σπιτιού, κάτι που είναι λογικό καθώς τα παιδιά είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από τα τρόφιμα που παρασκευάζονται και τρώγονται στο σπίτι. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τους ενήλικες και τους εφήβους είναι πιο ποικίλοι.

Η διαδικασία της ‘απόκτησης’ γεύσης

Ο καφές και η μπύρα είναι καλά παραδείγματα πικρών φαγητών για τα οποία οι άνθρωποι «αποκτούν» μια γεύση καθώς μεγαλώνουν. Η ικανότητα να ξεπεραστεί η αντιπάθεια αυτών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό:

  • το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο καταναλώνονται. Για παράδειγμα, σε πολλές χώρες μπορεί να συνδέονται με το πέρασμα στην ενηλικίωση.
  • τις φυσιολογικές επιδράσεις των ενώσεων που περιέχουν—καφεΐνη στον καφέ και αλκοόλ στην μπύρα. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν αυτά τα αποτελέσματα επιθυμητά.

 

Τι γίνεται όμως με το να αποκτήσετε μια γεύση για φαγητά που δεν προκαλούν τόσο επιθυμητά συναισθήματα, αλλά είναι καλά για εσάς, όπως το λάχανο ή τα λιπαρά ψάρια; Είναι δυνατόν να κερδίσουμε μια αποδοχή για αυτά;

Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να μάθετε να απολαμβάνετε φαγητά που αυτή τη στιγμή δεν απολαμβάνετε:

  • Φάτε και συνεχίστε να τρώτε. Χρειάζεται μόνο μια μικρή μερίδα για να δημιουργήσετε μια προτίμηση για μια συγκεκριμένη γεύση με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να χρειαστούν 10–15 προσπάθειες ή περισσότερες για να μπορέσετε να πείτε ότι σας αρέσει το φαγητό. καλύψτε την πικράδα τρώγοντας το με άλλα τρόφιμα ή συστατικά που περιέχουν αλάτι ή ζάχαρη. Για παράδειγμα, μπορείτε να συνδυάσετε την πικρή ρόκα με μια γλυκιά σάλτσα σαλάτας.
  • Τρώτε το επανειλημμένα σε θετικό πλαίσιο. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το τρώτε αφού παίξετε το αγαπημένο σας άθλημα ή με άτομα που σας αρέσουν. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να το φάτε με φαγητά που ήδη απολαμβάνετε. αν είναι ένα συγκεκριμένο λαχανικό, δοκιμάστε να το συνδυάσετε με την αγαπημένη σας πρωτεΐνη.
  • Φάτε το όταν πεινάτε. Σε μια πεινασμένη κατάσταση, θα είστε πιο πρόθυμοι να δεχτείτε μια γεύση που μπορεί να μην εκτιμάτε με γεμάτο στομάχι.
  • Υπενθυμίστε στον εαυτό σας γιατί θέλετε να απολαύσετε αυτό το φαγητό. Μπορεί να αλλάζετε τη διατροφή σας για λόγους υγείας ή επειδή έχετε μετακομίσει χώρες και παλεύετε με την τοπική κουζίνα. Ο λόγος σας θα σας βοηθήσει να παρακινήσετε.
  • Ξεκινήστε νωρίς (αν είναι δυνατόν). Είναι πιο εύκολο για τα παιδιά να μάθουν να αρέσουν τα νέα φαγητά καθώς οι γεύσεις τους είναι λιγότερο εδραιωμένες.
  • Να θυμάστε: όσο περισσότερα φαγητά σας αρέσουν, τόσο πιο εύκολο θα είναι να μάθετε να σας αρέσουν οι άλλοι.

Μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή είναι απαραίτητη για την καλή υγεία. Η επιλεκτική διατροφή μπορεί να γίνει πρόβλημα εάν οδηγεί σε ανεπάρκειες βιταμινών και μετάλλων —ειδικά αν αποφεύγετε ολόκληρες ομάδες τροφίμων, όπως τα λαχανικά. Ταυτόχρονα, η κατανάλωση πάρα πολλών νόστιμων αλλά ενεργειακά πυκνών τροφών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως η παχυσαρκία. Το να κατανοήσετε πώς έχουν διαμορφωθεί οι διατροφικές σας προτιμήσεις και πώς μπορούν να εξελιχθούν, είναι ένα πρώτο βήμα για να μπείτε στο μονοπάτι της πιο υγιεινής διατροφής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τροφές που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες

Γιατί οι Ιάπωνες αγαπούν τόσο πολύ τις πατάτες;

Τροπικά φρούτα: Γιατί να τα εντάξουμε στη διατροφή μας 365 ημέρες τον χρόνο;

Πώς η διακοπή του φαγητού στις 8 μ.μ. μεταμορφώνει τη ζωή σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το κέικ μπανάνας με κανέλα είναι μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια γλυκιά λιχουδιά που συνδυάζει τη γεύση της μπανάνας με το άρωμα της κανέλας. Είναι ιδανικό για πρωινό, σνακ ή και επιδόρπιο

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Close Icon