Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μπορείτε να φάτε ωμό σκόρδο; Μάθετε για τα οφέλη!

Μπορείτε να φάτε ωμό σκόρδο; Μάθετε για τα οφέλη!

Το σκόρδο, με το ξεχωριστό πικάντικο άρωμα και τη γεύση του, έχει εκτιμηθεί εδώ και γενιές για τα γαστρονομικά και φαρμακευτικά του οφέλη. 



Το σκόρδο, με το ξεχωριστό πικάντικο άρωμα και τη γεύση του, έχει εκτιμηθεί εδώ και γενιές για τα γαστρονομικά και φαρμακευτικά του οφέλη. Όταν καταπίνεται ωμός, αυτός ο μέτριος βολβός, σχεδόν συγγενής με τα κρεμμύδια και τα πράσα, παρέχει μια πληθώρα πλεονεκτημάτων για την υγεία. Διάφορες ερευνητικές μελέτες έχουν επίσης αποδείξει την επίδραση της κατανάλωσης σκόρδου στην πρόληψη της πήξης του αίματος, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης, σύμφωνα με την Dr Edwina Raj, Head of Services, Clinic Nutrition and Dietetics, Aster CMI Hospital, Bengaluru. Ωστόσο, υποστηρίζει ασφαλείς συστάσεις για το σκόρδο για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην πλειονότητα των ανθρώπων. 


Υποστήριξη ανοσοποιητικού συστήματος

Το ωμό σκόρδο είναι γνωστό για τις ιδιότητές του που τονώνουν το ανοσοποιητικό. Περιέχει αλισίνη, μια ένωση που παρουσιάζει αντιμικροβιακές και αντιικές ιδιότητες, βοηθώντας το σώμα να αποκρούσει τις λοιμώξεις. Η τακτική κατανάλωση ωμού σκόρδου μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα και τη διάρκεια του κρυολογήματος και της γρίπης.

Υγεία της καρδιάς

Το σκόρδο συνδέεται με οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η αλλισίνη στο ωμό σκόρδο έχει αγγειοδιασταλτική δράση, χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνει τη ροή του αίματος.

Αντιφλεγμονώδεις Επιδράσεις

Η φλεγμονή είναι ένας κοινός παράγοντας σε διάφορες χρόνιες παθήσεις. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του σκόρδου μπορούν να βοηθήσουν στον μετριασμό του κινδύνου καταστάσεων όπως η οστεοαρθρίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις διαταραχές. Η αλλισίνη, που προέρχεται από φρεσκοτριμμένο σκόρδο, ανακαλύφθηκε ότι έχει αντιικές ιδιότητες και είναι αποτελεσματική έναντι ενός ευρέος φάσματος βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των πολυανθεκτικών στελεχών του E. coli, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Microbiology.

Αντιοξειδωτική Προστασία

Το σκόρδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες στον οργανισμό. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες, δυνητικά μειώνοντας τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου και επιβραδύνοντας τη διαδικασία γήρανσης.

Μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο 

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι το ωμό σκόρδο μπορεί να έχει ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου. Οι βιοδραστικές ενώσεις του μπορεί να αναστείλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και να μειώσουν τον κίνδυνο διαφόρων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του στομάχου και του παχέος εντέρου.

Πεπτική Υγεία

Το σκόρδο μπορεί να προάγει την υγιή πέψη διεγείροντας την παραγωγή πεπτικών ενζύμων. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση γαστρεντερικών προβλημάτων όπως φούσκωμα και αέρια.

Αποτοξίνωση

Το ωμό σκόρδο υποστηρίζει τις φυσικές διαδικασίες αποτοξίνωσης του σώματος, βοηθώντας στην αποβολή των επιβλαβών τοξινών και των βαρέων μετάλλων από το σύστημα.

Αντιμυκητιακές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες

Το σκόρδο είναι ένας φυσικός αντιμικροβιακός παράγοντας. Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των μυκητιασικών και βακτηριακών λοιμώξεων, καθιστώντας το μια πολύτιμη προσθήκη στη διατροφή σας όταν αντιμετωπίζετε μικρά προβλήματα υγείας.

Οφέλη για το δέρμα

Οι αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες του σκόρδου μπορούν να ωφελήσουν το δέρμα. Η τοπική εφαρμογή θρυμματισμένου σκόρδου μπορεί να βοηθήσει σε δερματικές παθήσεις όπως ακμή, μυκητιάσεις και κονδυλώματα.

Διαχείριση βάρους

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους προάγοντας τον κορεσμό και ενισχύοντας τον μεταβολισμό. Αν και δεν είναι ένα μαγικό φάρμακο απώλειας βάρους, μπορεί να είναι μια χρήσιμη προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Σκόρδο - Το φυσικό φάρμακο για τον καρκίνο

Ο συνδυασμός μπρόκολου και σκόρδου για την πρόληψη του καρκίνου

Πουρές πατάτας με σπανάκι και ψητό σκόρδο

Νόστιμο και υγιεινό χούμους με φασόλια και σκορδολέμονο

Πώς να απαλλαγούμε από την "αναπνοή σκόρδου";

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon