Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μπορεί μια σωστή διατροφή να συμβάλλει και στην αειφορία;

Μπορεί μια σωστή διατροφή να συμβάλλει και στην αειφορία;

Η υγιεινή διατροφή είναι χρέος κάθε υπεύθυνου ανθρώπου απέναντι στον εαυτό του αλλά και στο περιβάλλον. 

Πλήθος ερευνών τις τελευταίες δεκαετίες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η υγιεινή διατροφή συμβάλλει τα μέγιστα στη διατήρηση της καλής υγείας, στην πρόληψη της αρρώστιας και στην ανάκτηση της υγείας.  Η υγιεινή διατροφή είναι χρέος κάθε υπεύθυνου ανθρώπου απέναντι στον εαυτό του αλλά και στο περιβάλλον. Και εδώ έρχεται ένα σημαντικό ερώτημα. Τελικά ό,τι κάνει καλό στην υγεία μας κάνει καλό και στον πλανήτη μας; Μπορεί η υγιεινή διατροφή να συμβάλλει και στην αειφορία;

 

Εδώ θα ανοίξουμε μια παρένθεση, εξηγώντας ότι αειφορία σημαίνει  κάλυψη των αναγκών του παρόντος χωρίς να διακυβεύει την ικανότητα των επόμενων γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες. Τις τελευταίες δεκαετίες πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει την αυξανόμενη υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με έρευνα Γάλλων, μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί και να μην έχει την καλύτερη επίδραση στο περιβάλλον. Οι μέθοδοι γεωργίας και η μεταφορά προϊόντων ευθύνεται περίπου για το 15%-30% των εκπομπών αερίου του φαινομένου του θερμοκηπίου κυρίως στις αναπτυγμένες χώρες. Μια εξήγηση που μπορεί να δοθεί σε αυτό, είναι ότι η υγιεινή διατροφή συντελεί στην κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών, οπότε το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο και το νιτρικό οξείδιο (αέρια που συντελούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου) παράγονται από μηχανές που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα και απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα και συντελούν τελικά στην κλιματική αλλαγή.

Στη συγκεκριμένη έρευνα βρέθηκε ωστόσο ότι για κάθε 100 γρ. κρέατος που παράγεται εκπέμπονται στο περιβάλλον 1.600 γρ. διοξειδίου του άνθρακα, ποσότητα 14 φορές μεγαλύτερη από αυτήν που εκπέμπεται από την παραγωγή λαχανικών, φρούτων και δημητριακών και υπερδιπλάσια από αυτή που εκπέμπεται για την παραγωγή ψαριών, πουλερικών και χοιρινών. Αυτή η τεράστια διαφορά μειώθηκε κατά πολύ όταν οι ερευνητές κατέγραψαν πόσα γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα εκπέμπονταν ανά 100 θερμίδες. Δηλαδή βρήκαν ότι εκπέμπονταν 857 γρ. διοξειδίου του άνθρακα ανα 100 θερμίδες κρέατος, τριπλάσιες εκπομπές (και όχι 14πλάσιες) συγκριτικά με την ποσότητα ενέργειας των φρούτων και λαχανικών.

Αλλά..

Το αξιοσημείωτο είναι ότι όταν οι ερευνητές, μελετώντας πόσες θερμίδες προσλάμβαναν οι συμμετέχοντες, διαπίστωσαν ότι η διατροφή αυτών που ήταν πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και ψάρια, δηλαδή μια σωστή διατροφή ως προς την υγεία, συσχετιζόταν με αυξημένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με τη διατροφή εκείνων που περιελάμβανε γλυκά, αλμυρά και κόκκινο κρέας, δηλαδή κακής ποιότητας διατροφή. Η εξήγηση που έδωσαν οι ερευνητές είναι ότι όσοι ακολουθούν μια διατροφή με φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και ψάρι συνήθως καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα για να χορτάσουν, σε σχέση με εκείνους που τρώνε κυρίως κρέας.

Επίσης, τα θαλασσινά θεωρούντο ανέκαθεν απαραίτητη ομάδα σε μια ισορροπημένη διατροφή. Από τη μια πλευρά, τα θαλασσινά θεωρούνται υγιεινά, γιατί είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα από την άλλη όμως, με την αυξημένη κατανάλωσή τους μειώνονται συνεχώς τα ιχθυοαποθέματα. Εδώ και πολλά χρόνια, ο αριθμός των απειλούμενων από την υπεραλίευση ειδών έχει αυξηθεί σημαντικά. Αν συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός αλίευσης, ενδέχεται να αφανιστούν πολλά είδη τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Είστε εθισμένος στη Ζάχαρη; Λύσεις για να απαλλαγείτε από αυτό

Πώς η διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος επηρεάζει την επιλογή της μερίδας

Η αίσθηση της γεύσης μας βοηθά να ρυθμίσουμε το φαγητό μας

Γιατί πρέπει να ενημερώνεστε ως καταναλωτής για καλύτερη υγεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Aυτά είναι τα πιο θρεπτικά πρωινά γεύματα για τα παιδιά σας

Πρωινό παιδιά: Ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρωινό είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και την ευεξία των παιδιών. Ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες επιλογές πρωινού για παιδιά που παρέχουν ενέργεια

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Γευστική επιλογή: Υγιεινό ριζότο λαχανικών

Αυτό το λαχταριστό ριζότο λαχανικών είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Εύκολη στην παρασκευή, συνδυάζει θρεπτικά συστατικά με απλότητα, προσφέροντας μια υπέροχη γεύση.

Close Icon