Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μπορεί μια σωστή διατροφή να συμβάλλει και στην αειφορία;

Μπορεί μια σωστή διατροφή να συμβάλλει και στην αειφορία;

Η υγιεινή διατροφή είναι χρέος κάθε υπεύθυνου ανθρώπου απέναντι στον εαυτό του αλλά και στο περιβάλλον. 



Πλήθος ερευνών τις τελευταίες δεκαετίες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η υγιεινή διατροφή συμβάλλει τα μέγιστα στη διατήρηση της καλής υγείας, στην πρόληψη της αρρώστιας και στην ανάκτηση της υγείας.  Η υγιεινή διατροφή είναι χρέος κάθε υπεύθυνου ανθρώπου απέναντι στον εαυτό του αλλά και στο περιβάλλον. Και εδώ έρχεται ένα σημαντικό ερώτημα. Τελικά ό,τι κάνει καλό στην υγεία μας κάνει καλό και στον πλανήτη μας; Μπορεί η υγιεινή διατροφή να συμβάλλει και στην αειφορία;

 


Εδώ θα ανοίξουμε μια παρένθεση, εξηγώντας ότι αειφορία σημαίνει  κάλυψη των αναγκών του παρόντος χωρίς να διακυβεύει την ικανότητα των επόμενων γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες. Τις τελευταίες δεκαετίες πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει την αυξανόμενη υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με έρευνα Γάλλων, μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί και να μην έχει την καλύτερη επίδραση στο περιβάλλον. Οι μέθοδοι γεωργίας και η μεταφορά προϊόντων ευθύνεται περίπου για το 15%-30% των εκπομπών αερίου του φαινομένου του θερμοκηπίου κυρίως στις αναπτυγμένες χώρες. Μια εξήγηση που μπορεί να δοθεί σε αυτό, είναι ότι η υγιεινή διατροφή συντελεί στην κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών, οπότε το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο και το νιτρικό οξείδιο (αέρια που συντελούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου) παράγονται από μηχανές που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα και απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα και συντελούν τελικά στην κλιματική αλλαγή.

Στη συγκεκριμένη έρευνα βρέθηκε ωστόσο ότι για κάθε 100 γρ. κρέατος που παράγεται εκπέμπονται στο περιβάλλον 1.600 γρ. διοξειδίου του άνθρακα, ποσότητα 14 φορές μεγαλύτερη από αυτήν που εκπέμπεται από την παραγωγή λαχανικών, φρούτων και δημητριακών και υπερδιπλάσια από αυτή που εκπέμπεται για την παραγωγή ψαριών, πουλερικών και χοιρινών. Αυτή η τεράστια διαφορά μειώθηκε κατά πολύ όταν οι ερευνητές κατέγραψαν πόσα γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα εκπέμπονταν ανά 100 θερμίδες. Δηλαδή βρήκαν ότι εκπέμπονταν 857 γρ. διοξειδίου του άνθρακα ανα 100 θερμίδες κρέατος, τριπλάσιες εκπομπές (και όχι 14πλάσιες) συγκριτικά με την ποσότητα ενέργειας των φρούτων και λαχανικών.

Αλλά..

Το αξιοσημείωτο είναι ότι όταν οι ερευνητές, μελετώντας πόσες θερμίδες προσλάμβαναν οι συμμετέχοντες, διαπίστωσαν ότι η διατροφή αυτών που ήταν πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και ψάρια, δηλαδή μια σωστή διατροφή ως προς την υγεία, συσχετιζόταν με αυξημένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με τη διατροφή εκείνων που περιελάμβανε γλυκά, αλμυρά και κόκκινο κρέας, δηλαδή κακής ποιότητας διατροφή. Η εξήγηση που έδωσαν οι ερευνητές είναι ότι όσοι ακολουθούν μια διατροφή με φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και ψάρι συνήθως καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα για να χορτάσουν, σε σχέση με εκείνους που τρώνε κυρίως κρέας.

Επίσης, τα θαλασσινά θεωρούντο ανέκαθεν απαραίτητη ομάδα σε μια ισορροπημένη διατροφή. Από τη μια πλευρά, τα θαλασσινά θεωρούνται υγιεινά, γιατί είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα από την άλλη όμως, με την αυξημένη κατανάλωσή τους μειώνονται συνεχώς τα ιχθυοαποθέματα. Εδώ και πολλά χρόνια, ο αριθμός των απειλούμενων από την υπεραλίευση ειδών έχει αυξηθεί σημαντικά. Αν συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός αλίευσης, ενδέχεται να αφανιστούν πολλά είδη τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Είστε εθισμένος στη Ζάχαρη; Λύσεις για να απαλλαγείτε από αυτό

Πώς η διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος επηρεάζει την επιλογή της μερίδας

Η αίσθηση της γεύσης μας βοηθά να ρυθμίσουμε το φαγητό μας

Γιατί πρέπει να ενημερώνεστε ως καταναλωτής για καλύτερη υγεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon