Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μπλε φρούτα και λαχανικά: Τα οφέλη της κατανάλωσης μπλε φρούτων και λαχανικών για την υγεία [vid]

Μπλε φρούτα και λαχανικά: Τα οφέλη της κατανάλωσης μπλε φρούτων και λαχανικών για την υγεία [vid]

Μπλε φρούτα και λαχανικά: Αυτές οι τροφές είναι επίσης εξαιρετικές για τη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και με τη φλεγμονή να είναι η ρίζα σχεδόν όλων των ασθενειών, είναι κρίσιμο να καταναλώνουμε όσα περισσότερα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα μπορούμε.


Μπλε και μωβ φρούτα και λαχανικά – ειδικά τα βατόμουρα και τα μύρτιλα – είναι ίσως η πιο ισχυρή ομάδα τροφίμων με αντιοξειδωτικά. Η μπλε χρωστική τους προέρχεται από τις ανθοκυανίνες, ένα αντιοξειδωτικό που περιέχει φυσικές πολυφαινόλες. Όσο πιο σκούρο είναι το φρούτο ή το λαχανικό, τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά αυτού του είδους περιέχει. Τα μύρτιλα, για παράδειγμα, περιέχουν 15 διαφορετικές ανθοκυανίνες.

Αυτές οι τροφές είναι επίσης εξαιρετικές για τη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και με τη φλεγμονή να είναι η ρίζα σχεδόν όλων των ασθενειών, είναι κρίσιμο να καταναλώνουμε όσα περισσότερα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα μπορούμε.

Η δύναμη των ανθοκυανινών προέρχεται από το πώς σχετίζονται με τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες αναγκάζουν το σώμα να βρίσκεται υπό συνεχή οξειδωτική πίεση, καθώς ψάχνει πάντα για τη σύνδεση ζευγών ελεύθερων ηλεκτρονίων και όταν δεν μπορούν να βρουν το ταίριασμα τους, προκαλούν βλάβη στα συστήματα του σώματος. Οι ανθοκυανίνες δρουν δωρίζοντας ένα ηλεκτρόνιο σε ελεύθερες ρίζες, επιτρέποντάς τους να γίνουν αβλαβή μόρια προτού μπορέσουν να προκαλέσουν βλάβη στο σώμα. Για αυτόν τον λόγο, οι ανθοκυανίνες μειώνουν άμεσα τη φλεγμονή στο σώμα.

Ποια είναι τα οφέλη της κατανάλωσης μπλε φρούτων και λαχανικών;

Δεδομένου ότι οι ανθοκυανίνες μειώνουν το οξειδωτικό στρες στο σώμα, επεκτείνουν επίσης τη διάρκεια ζωής μας μειώνοντας τη μακροπρόθεσμη βλάβη στα συστήματα του σώματος. Τα γνωστά οφέλη τους περιλαμβάνουν:

  • Συμβολή στη συνολική υγεία και στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών που προκαλούν ασθένειες
  • Υποστήριξη της ανοσοποιητικής υγείας
  • Υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου
  • Αύξηση των επιπέδων καλής χοληστερόλης (HLD)
  • Μείωση της αρτηριακής πίεσης
  • Προστασία από ορισμένες μορφές καρκίνου
  • Προστασία από τον διαβήτη
  • Αποφυγή κρυολογήματος και γρίπης

 

Τι λένε οι μελέτες για τα “μπλε τρόφιμα” και τη μακροζωία

Εάν οι ανθοκυανίνες μειώνουν το οξειδωτικό στρες που συμβάλλει στη γήρανση, τότε θα ήταν λογικό τα μύρτιλα, τα βατόμουρα και άλλα μπλε και μωβ φρούτα και λαχανικά να αυξάνουν τη μακροζωία. Αλλά τι λέει η έρευνα σχετικά; Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με διάφορες μελέτες, οι ανθοκυανίνες που βρέθηκαν σε μπλε τρόφιμα επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης και μειώνουν τις περιπτώσεις ασθενειών.

Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Experimental Gerontology” διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα από μύρτιλο αύξησε τη μέση διάρκεια ζωής της μύγας των φρούτων κατά 10 τοις εκατό. Το εκχύλισμα μύρτιλου λειτούργησε αυξάνοντας την έκφραση γονιδίων που μακραίνουν τη διάρκεια ζωής και μειώνοντας την έκφραση γονιδίων που επιτάχυναν τη διαδικασία γήρανσης.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Antioxidants” διαπίστωσε ότι τα μύρτιλα προσφέρουν ένα “υγιές πακέτο” βιοδραστικών ενώσεων που συμβάλλουν στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη στους ανθρώπους. Τα υψηλότερα σάκχαρα στο αίμα που σχετίζονται με τον διαβήτη μπορούν να συμβάλουν σε επιπλοκές όπως καρδιακές παθήσεις και νεφρική νόσο.

Η μνήμη επηρεάστηκε επίσης από την κατανάλωση ανθοκυανινών. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Journal of Agricultural and Food Chemistry” ισχυρίστηκε ότι η συνεπής κατανάλωση βατόμουρων μπορεί να αποτρέψει ή να μετριάσει τον νευροεκφυλισμό του εγκεφάλου, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη της άνοιας και του Αλτσχάιμερ.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί να προσθέσεις acai berries και blueberries στη διατροφή σου

Πώς να πετύχετε τις πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών τη μέρα

Φράουλες : Δείτε αν είναι ασφαλή τροφή για τα μωρά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon