Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μπιφτέκια λαχανικών: Τα veggie burgers ταιριάζουν στην υγιεινή διατροφή;

Μπιφτέκια λαχανικών: Τα veggie burgers ταιριάζουν στην υγιεινή διατροφή;

Μπιφτέκια λαχανικών: Η κατανάλωση φυτικών τροφίμων είναι πιο υγιεινή από την κατανάλωση κυρίως ζωικών προϊόντων. Τι γίνεται όμως με τα υποκατάστατα κρέατος όπως τα μπιφτέκια λαχανικών;



Η κατανάλωση φυτικών τροφίμων είναι πιο υγιεινή από την κατανάλωση κυρίως ζωικών προϊόντων. Τι γίνεται όμως με τα υποκατάστατα κρέατος όπως τα μπιφτέκια λαχανικών; Η εις βάθος και ταυτόχρονα εκτενής έρευνα στο Wageningen University & Research επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο τα υποκατάστατα κρέατος επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία. Η υιοθέτηση αναλόγων κρέατος είναι σημαντική για την πρωτεϊνική μετάβαση. Η Stacy Pyett, Υπεύθυνη Προγράμματος Proteins for Life στο WUR, μιλά για την τρέχουσα κατάσταση και τις προκλήσεις αυτής της μετάβασης πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής καινοτομιών F&A Next.


Σε πολλούς ανθρώπους αρέσει να τρώνε κρέας, αλλά ταυτόχρονα αναζητούν εναλλακτικές με βάση τα φυτά. Ως εκ τούτου, τα μπιφτέκια λαχανικών και άλλα ανάλογα κρέατος μοιάζουν όλο και περισσότερο με το κρέας όσον αφορά τη γεύση και την υφή. Τα τελευταία χρόνια, τέτοια προϊόντα έχουν κερδίσει γρήγορα δημοτικότητα. Τώρα που αυτά τα ανάλογα κρέατος έχουν γίνει τακτικό μέρος της διατροφής μας, είναι σημαντικό να υπάρχει περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς να τα κάνουμε νόστιμα αλλά και όσο το δυνατόν πιο υγιεινά.

Τα ανάλογα κρέατος περιέχουν φυτικές πρωτεΐνες, οι οποίες μεταποιούνται σε μπιφτέκι ή άλλο προϊόν, μαζί με άλλα συστατικά. Αυτά τα προϊόντα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ερευνητές της WUR, όπως ο Markus Stieger, καθηγητής στο Food Oral Processing τόσο στην Ομάδα Sensory Science and Eating Behavior Group όσο και στην Food Quality and Design Group και τον Edoardo Capuano, Αναπληρωτή Καθηγητή στην Ποιότητα και Σχεδιασμό Τροφίμων. «Ωστόσο, οι επιπτώσεις στην υγεία των διατροφικών προτύπων πλούσιων σε κατανάλωση αναλόγων κρέατος φυτικής προέλευσης δεν είναι καλά κατανοητές», λέει ο Stieger. «Ειδικά όταν πρόκειται για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία, υπάρχουν πολύ λίγες διαθέσιμες πληροφορίες».

Πρωτεΐνες και μικροχλωρίδα του εντέρου

«Η πρώτη και κύρια πτυχή είναι η ποιότητα των πρωτεϊνών του αναλόγου κρέατος, η οποία θα πρέπει να μιμείται την ποιότητα των πρωτεϊνών κρέατος όσο το δυνατόν περισσότερο. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό», λέει ο Capuano. «Είναι επίσης η ποιότητα του προστιθέμενου λίπους καθώς και το επίπεδο άλλων θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των μετάλλων, όπως ο σίδηρος, οι βιταμίνες, ακόμη και το αλάτι, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία».

Ένα άλλο πράγμα για το οποίο επιστήμονες όπως ο Capuano γνωρίζουν ελάχιστα είναι το πώς επηρεάζεται η μικροχλωρίδα του εντέρου από την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών. «Ό,τι δεν χωνεύεται και δεν απορροφάται από το σώμα μας εκτίθεται στη μικροχλωρίδα του εντέρου μας», λέει ο Capuano. «Έτσι, η αντικατάσταση του κρέατος με ανάλογα φυτικής προέλευσης αλλάζει επίσης το χημικό περιβάλλον της μικροχλωρίδας του εντέρου. Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια είναι η επίδραση μιας τέτοιας έκθεσης».

Νέες μελέτες από τους Stieger, Capuano και άλλους ερευνητές στο Wageningen University & Research εξετάζουν τις επιπτώσεις στην υγεία των αναλόγων κρέατος. Στόχος τους είναι να απαντήσουν σε πολλές ερωτήσεις, όπως: Πώς πέπτονται οι πρωτεΐνες σε αυτά τα προϊόντα; Πώς μπορεί το σώμα να τα χρησιμοποιήσει; Πώς επηρεάζεται η μικροχλωρίδα; Και, εκτός από τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες και τα λίπη, θα μελετηθούν επίσης βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και η παρουσία πιθανών τοξικών ουσιών που προκαλούνται από τη θερμότητα.

Τέτοια ερωτήματα μπορούν να απαντηθούν μόνο αν εξεταστούν οι προκλήσεις από πολλές οπτικές γωνίες. «Για να κατανοήσουμε αυτές τις επιπτώσεις», εξηγεί ο Capuano, «χρειαζόμαστε εξειδίκευση στην ανθρώπινη διατροφή, γιατί πρέπει να κατανοήσουμε όλες τις πολύπλοκες αντιδράσεις των τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες. Χρειαζόμαστε μικροβιολόγους για να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις στη μικροχλωρίδα στο παχύ έντερο. Και χρειαζόμαστε επιστήμονες σε ζώα για να διεξάγουν μελέτες σε ζώα σχετικά με την πέψη για να συμπληρώσουν τη γνώση που αποκτήθηκε από μελέτες σε ανθρώπους».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η διατροφή σας σχετίζεται με την προσωπικότητά σας;

Ποια είναι τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης;

Ποιες τροφές επιτρέπεται να καταναλωθούν στην χορτοφαγική διατροφή;

Γιατί η σόγια είναι κατάλληλη για την υγεία μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon