Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μπεσαμέλ: Φτιάξτε την πιο νόστιμη μπεσαμέλ που έχετε δοκιμάσει ποτέ!

Μπεσαμέλ: Φτιάξτε την πιο νόστιμη μπεσαμέλ που έχετε δοκιμάσει ποτέ!

Μπεσαμέλ: Με την εξάσκηση, η παρασκευή μιας τέλειας σάλτσας μπεσαμέλ γίνεται δεύτερη φύση και μπορείτε να την ενσωματώσετε με σιγουριά στις αγαπημένες σας συνταγές.


Μια τέλεια σάλτσα μπεσαμέλ, γνωστή και ως λευκή σάλτσα, είναι μια κρεμώδης και ευέλικτη βάση για μια ποικιλία πιάτων, όπως μακαρόνια και τυριά, λαζάνια και γκρατέν. Είναι απαραίτητο να κυριαρχήσετε αυτήν την κλασική σάλτσα για πολλές μαγειρικές εφαρμογές.

Δείτε πώς να φτιάξετε μια τέλεια σάλτσα μπεσαμέλ:

Συστατικά:

  • 2 φλιτζάνια πλήρες γάλα
  • 4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
  • 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αλάτι, για γεύση
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, για γεύση
  • Μια πρέζα αλεσμένο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

Οδηγίες παρασκευής:

  • Συγκεντρώστε τα συστατικά και τον εξοπλισμό σας:
    Πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε έτοιμα όλα τα υλικά και τον εξοπλισμό. Θα χρειαστείτε μια κατσαρόλα, ένα σύρμα και ένα μεσαίου μεγέθους μπολ.
  • Ζεσταίνουμε το γάλα:
    Ξεκινήστε ζεσταίνοντας το γάλα σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Προσέξτε να μην το φέρετε σε βράση. το θέλετε ζεστό αλλά όχι ζεματισμένο. Μπορείτε επίσης να εμποτίσετε το γάλα με γεύση προσθέτοντας ένα ξεφλουδισμένο κρεμμύδι με μερικά γαρίφαλα και ένα φύλλο δάφνης. Αφαιρέστε αυτά τα αρώματα πριν συνεχίσετε.
  • Προετοιμάστε το Roux:
    Σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Μόλις λιώσει τελείως το βούτυρο προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα για να δημιουργηθεί μια λεία πάστα, που ονομάζεται roux.
  • Μαγειρέψτε το Roux:
    Συνεχίζουμε το ψήσιμο του ρου για περίπου 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Αυτό το βήμα είναι απαραίτητο για την εξάλειψη της ωμής γεύσης του αλευριού. Το roux πρέπει να πάρει ένα χλωμό, χρυσαφί χρώμα αλλά όχι καφέ.
  • Προσθέστε σταδιακά το ζεστό γάλα:
    Ενώ ανακατεύετε ακόμα το roux, ρίχνετε σταδιακά το ζεστό γάλα. Προσθέστε το σε μικρές δόσεις στην αρχή, ανακατεύοντας δυνατά για να βεβαιωθείτε ότι το γάλα έχει ενσωματωθεί πλήρως πριν προσθέσετε κι άλλο. Αυτό αποτρέπει το σχηματισμό σβώλων.
  • Σιγοβράζουμε και αλατοπιπερώνουμε:
    Μόλις προστεθεί όλο το γάλα, συνεχίζουμε να ψήνουμε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Όσο ζεσταίνεται η μπεσαμέλ θα πήξει. Αυτή η διαδικασία συνήθως διαρκεί περίπου 5-10 λεπτά.
    Καρυκεύουμε τη σάλτσα με αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και μια πρέζα αλεσμένο μοσχοκάρυδο αν θέλουμε. Το μοσχοκάρυδο προσθέτει ένα λεπτό βάθος γεύσης, αλλά είναι προαιρετικό.

  • Ελέγξτε τη συνοχή:
    Για να δοκιμάσετε τη συνοχή της σάλτσας, βυθίστε ένα κουτάλι στη μπεσαμέλ και περάστε το δάχτυλό σας στην πλάτη. Η σάλτσα πρέπει να επικαλύπτει το κουτάλι και να αφήνει ένα καθαρό μονοπάτι χωρίς να στάζει υπερβολικά. Αν είναι πολύ πηχτό, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ζεστό γάλα για να πετύχετε την επιθυμητή συνοχή.
  • Προαιρετικά:
    Για μια εξαιρετικά λεία σάλτσα, μπορείτε να την στραγγίσετε μέσα από ένα λεπτό κόσκινο για να αφαιρέσετε τυχόν μικροσκοπικά κομμάτια ή κομμάτια ψημένο αλεύρι. Αυτό το βήμα είναι προαιρετικό, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε πιο εκλεπτυσμένη υφή.
  • Σερβίρετε ή χρησιμοποιήστε ως βάση:
    Η τέλεια σάλτσα μπεσαμέλ σας είναι έτοιμη για χρήση ή σερβίρισμα. Είναι μια ευέλικτη σάλτσα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα πιάτα ή να σερβιριστεί ως επικάλυψη. Απολαύστε τον κρεμώδη πλούτο του!

Με την εξάσκηση, η παρασκευή μιας τέλειας σάλτσας μπεσαμέλ γίνεται δεύτερη φύση και μπορείτε να την ενσωματώσετε με σιγουριά στις αγαπημένες σας συνταγές. Είναι το θεμέλιο για πολλά κλασικά πιάτα και προσθέτει ένα κρεμώδες, ανακουφιστικό στοιχείο στις γαστρονομικές σας δημιουργίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα καλύτερα ελληνικά πιάτα;

Δημιουργήστε ένα πεντανόστιμο παστίτσιο

Φτιάξτε σουφλέ ζυμαρικών για εσάς και την οικογένειά σας!

Το απόλυτο ελληνικό παραδοσιακό φαγητό!

Φτιάξτε τις δικές σας μελιτζάνες παπουτσάκια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε ταχίνι 

Ταχίνι: Το ταχίνι είναι πλούσιο σε υγιή λιπαρά, κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Αυτά τα λιπαρά είναι σημαντικά για την καρδιοαγγειακή υγεία, καθώς μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και στην αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL).

Πώς βοηθά την υγεία το μαρούλι

Από θρεπτική άποψη, το μαρούλι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. Περιέχει βιταμίνη A, η οποία είναι σημαντική για την υγεία των ματιών και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μπάπκα με κρέμα αμυγδάλου και μύρτιλα 

Γλυκό ψωμί: Η μπάπκα είναι ένα παραδοσιακό γλυκό ψωμί που προέρχεται από την Πολωνία και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε πολλές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Γιατί ο καφές μου προκαλεί ναυτία;

Καφές Ναυτία: Η καφεΐνη είναι μια ουσία που πολλοί από εμάς καταναλώνουμε καθημερινά, κυρίως μέσω του καφέ, για να ενισχύσουμε την ενέργεια και την εγρήγορση. Ωστόσο, σε κάποιους ανθρώπους, η κατανάλωση καφέ

Πώς να φτιάξετε το διάσημο ιαπωνικό ράμεν;

Ράμεν: Η προετοιμασία του στο σπίτι μπορεί να γίνει μια δημιουργική διαδικασία που σας φέρνει πιο κοντά στην ιαπωνική κουλτούρα. Δοκιμάστε να φτιάξετε το δικό σας μπολ ράμεν και απολαύστε το με φίλους ή οικογένεια!

Ποια συσκευασία ελαιολάδου είναι η καλύτερη; 

Μια από τις πιο δημοφιλείς και αποτελεσματικές συσκευασίες είναι οι γυάλινες φιάλες, οι οποίες προσφέρουν προστασία από το φως. Οι σκουρόχρωμες γυάλινες φιάλες, όπως οι πράσινες ή οι καφέ, είναι ιδανικές καθώς εμποδίζουν την είσοδο του φωτός, το οποίο μπορεί να προκαλέσει οξείδωση του ελαιολάδου

Τα οφέλη για την υγεία του βασιλικού πολτού

Βασιλικός πολτός: Περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες (όπως οι βιταμίνες B, C και E), μέταλλα (όπως το σίδηρο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο) και αντιοξειδωτικά. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, να βελτιώσουν την ενέργεια και να προάγουν τη γενική ευεξία.

Πώς να φτιάξετε σιρόπι καραμέλας εύκολα στο σπίτι

Σιρόπι Καραμέλας: Για να φτιάξετε σιρόπι καραμέλας στο σπίτι, χρειάζεστε λίγα βασικά υλικά και απλά βήματα. Αυτό το σιρόπι είναι ιδανικό για να γλυκάνετε τον καφέ σας, το παγωτό ή ακόμα και για να το προσθέσετε σε κέικ και γλυκά.

Close Icon