Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μπανάνες tips: Πώς να διατηρήσετε τις μπανάνες φρέσκες περισσότερο;

Μπανάνες tips: Πώς να διατηρήσετε τις μπανάνες φρέσκες περισσότερο;

Μπανάνες tips: Αποφύγετε το ενοχλητικό μαύρισμα στις μπανάνες υπερβολικά σύντομα, μαθαίνοντας πώς να τις αποθηκεύετε σωστά για να μεγαλώσετε τη διάρκεια ζωής τους.


Αφού αγοράσατε ωραίες πράσινες σχεδόν μπανάνες, θεωρήσατε ότι έχετε αρκετές ημέρες (ίσως και μια εβδομάδα) για να τις χρησιμοποιήσετε μέχρι να χαλάσουν. Όλοι όμως γνωρίζουμε ότι οι μπανάνες έχουν την τάση να ωριμάζουν αρκετά γρήγορα. Ευτυχώς, όπως και τα hacks για να ωριμάσουν τα προϊόντα πιο γρήγορα, υπάρχουν απλοί τρόποι για να παρατείνετε το κίτρινο στάδιο μιας μπανάνας. Εκτός αν είναι σε φρουτοσαλάτα ή smoothies, οι μπανάνες δεν ταιριάζουν με άλλα φρούτα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα φρούτα που απελευθερώνουν πολύ αέριο αιθυλένιο καθώς ωριμάζουν. Συνεπώς, οι μεγαλύτεροι ένοχοι πίσω από την πρόωρη ωρίμανση των μπανάνων είναι τα αβοκάντο, τα ροδάκινα, οι ντομάτες, τα μήλα και τα σύκα.

Μην αποθηκεύετε λοιπόν τις μπανάνες με τα υπόλοιπα φρούτα ή λαχανικά. Πάρτε μια ξεχωριστή κρεμάστρα μπανάνας. Γιατί να κρεμάσετε τις μπανάνες σας;  Αυτό αποτρέπει τα σκούρα σημάδια και μειώνει επίσης την πιθανότητα έκθεσης της σάρκας της μπανάνας στο οξυγόνο. Αυτό θα την κάνει να ωριμάσει πολύ πιο γρήγορα. Τι άλλο όμως μπορούμε να κάνουμε για να καθυστερήσουμε την ωρίμανση του τροπικού αυτού φρούτου;

  • Τυλίξτε το κοτσάνι σε πλαστική μεμβράνη: Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι μερικά τσαμπιά στο κατάστημα έρχονται με το κοτσάνι τυλιγμένο σε πλαστική μεμβράνη. Προσθέστε πλαστική μεμβράνη στο σπίτι, αν χρειαστεί. Μεγάλο μέρος του αερίου αιθυλενίου που αυξάνει τον ρυθμό με τον οποίο οι μπανάνες ωριμάζουν απελευθερώνονται στην κορυφή του κοτσανιού. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, απομακρύνετε τις μπανάνες και τυλίξτε κάθε κοτσάνι ξεχωριστά.
  • Μόλις ωριμάσουν, τα βάζουμε στο ψυγείο: Οι ψυχρότερες θερμοκρασίες επιβραδύνουν επίσης τη διαδικασία χημικής ωρίμανσης. Μόλις οι μπανάνες ωριμάσουν ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, αποθηκεύστε τις στο ψυγείο. Είναι εντάξει αν η φλούδα γίνει καφέ, ή ακόμα και μαύρη. Αυτή η αλλαγή χρώματος προέρχεται από τη χρωστική ουσία στη φλούδα. Δεν επηρεάζει τα φρούτα που πρέπει να έχουν καλή γεύση και υφή.
  • Αν οι μπανάνες ξεφλουδιστούν, προσθέστε εσπεριδοειδή: Όπως και με τις φέτες μήλου, η προσθήκη χυμού λεμονιού ή λάιμ σε αποφλοιωμένες μπανάνες μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της φρεσκάδας τους. Βασικά, τα εσπεριδοειδή επιβραδύνουν τη διαδικασία οξείδωσης. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε χυμό πορτοκάλι λάιμ ή χυμό ανανά. Εάν έχετε κόψει ήδη την μπανάνα, ρίξτε τη με ένα κουταλάκι του γλυκού χυμό εσπεριδοειδών. Εάν η μπανάνα είναι ακόμα ολόκληρη ή μόλις μειωθεί στο μισό, μπορείτε να την βουρτσίσετε με το χυμό. Αν χρειαστεί αραιώστε το χυμό με νερό.
  • Δώστε στις μπανάνες ένα λουτρό με ξύδι: Αυτό μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά το ξύδι είναι μια άλλη εναλλακτική λύση στα εσπεριδοειδή. Όπως και με τον χυμό εσπεριδοειδών, το ξύδι μπορεί επίσης να αραιωθεί με νερό. Εάν εξακολουθείτε να έχετε μια παρατεταμένη γεύση, απλά ξεπλύνετε τις μπανάνες σας καλά πριν τις καταναλώσετε.
  • Για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, παγώστε: Εάν διατηρείτε μπανάνες για περισσότερο από μερικές ημέρες, βάλτε τις στην κατάψυξη αντί για το ψυγείο. Οι κατεψυγμένες μπανάνες διαρκούν τουλάχιστον 30 ημέρες. Ξεπαγώστε στον πάγκο σε θερμοκρασία δωματίου και απολαύστε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μοιραζόμαστε πράγματι το 50% του DNA μας με τις μπανάνες;

Φτιάξτε βραζιλιάνικα Brigadeiro με σοκολάτα και μπανάνα

Μπορούν οι τετράποδοι φίλοι μας να καταναλώσουν μπανάνες;

DIY μάσκες ομορφιάς με μπανάνα για λείο δέρμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon