Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μπανάνες: Πώς μια μπανάνα την ημέρα βοηθά την καρδιαγγειακή υγεία των γυναικών;

Μπανάνες: Πώς μια μπανάνα την ημέρα βοηθά την καρδιαγγειακή υγεία των γυναικών;

Μπανάνες: Το κάλιο βοηθά το σώμα να αποβάλλει περισσότερο νάτριο στα ούρα και στην πρόσφατη μελέτη το διαιτητικό κάλιο συνδέθηκε με τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία στις γυναίκες.


Νέα έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση μπανάνας μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Τα αβοκάντο και ο σολομός έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, συμβάλλοντας στην εξουδετέρωση των αρνητικών επιπτώσεων του αλατιού στη διατροφή και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, είπαν οι ερευνητές. Άλλα τρόφιμα πλούσια σε κάλιο περιλαμβάνουν μια ποικιλία από λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, φασόλια, γαλακτοκομικά προϊόντα και ψάρια. “Είναι γνωστό ότι η υψηλή κατανάλωση αλατιού σχετίζεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση και αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Dr. Liffert Vogt, καθηγητής κλινικής νεφρολογίας και νεφρικής φυσιολογίας στα Ιατρικά Κέντρα του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ στην Ολλανδία.

“Οι συμβουλές για την υγεία επικεντρώθηκαν στον περιορισμό της πρόσληψης αλατιού, αλλά αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί όταν η διατροφή μας περιλαμβάνει επεξεργασμένα τρόφιμα”, είπε. “Το κάλιο βοηθά το σώμα να αποβάλλει περισσότερο νάτριο στα ούρα. Στη μελέτη μας, το διαιτητικό κάλιο συνδέθηκε με τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία στις γυναίκες.” Η μελέτη περιελάμβανε σχεδόν 25.000 Βρετανούς άνδρες και γυναίκες μεταξύ 40 και 79 ετών που συμμετείχαν σε μια ερευνητική μελέτη μεταξύ 1993 και 1997. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους και αναλύθηκαν δείγματα της αρτηριακής τους πίεσης και των ούρων. Το νάτριο και το κάλιο των ούρων χρησιμοποιήθηκαν για τη μέτρηση της διατροφικής πρόσληψης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι καθώς η κατανάλωση καλίου στις γυναίκες αυξανόταν, η αρτηριακή πίεση μειώθηκε. Και όσο αυξανόταν η κατανάλωση καλίου, τόσο αυξανόταν η αρτηριακή πίεση των γυναικών.

Κάθε αύξηση του καλίου κατά 1 γραμμάριο ημερησίως συσχετίστηκε με 2,4 mm Hg χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση για αυτές τις γυναίκες. Δεν βρέθηκε σχέση μεταξύ του καλίου και της αρτηριακής πίεσης στους άνδρες. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο 19,5 ετών (που σημαίνει ότι οι μισοί παρακολουθήθηκαν περισσότερο, οι μισοί για μικρότερο χρονικό διάστημα). Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το 55% των συμμετεχόντων νοσηλεύτηκαν ή πέθαναν λόγω καρδιακής νόσου. Μετά από προσαρμογή για παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος, η χρήση καπνού, αλκοόλ και φαρμάκων που μειώνουν τα λιπίδια, διαβήτης και προηγούμενη καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με την υψηλότερη πρόσληψη καλίου είχαν 13% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής. -σχετικά προβλήματα σε σύγκριση με εκείνα με τη χαμηλότερη πρόσληψη.

Οι άνδρες είχαν 7% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων και οι γυναίκες 11% χαμηλότερο κίνδυνο, σύμφωνα με τη μελέτη. Η ποσότητα αλατιού στη διατροφή δεν επηρέασε τη σχέση μεταξύ του καλίου και των καρδιακών επεισοδίων σε κανένα από τα δύο φύλα, είπαν οι ερευνητές. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 22 Ιουλίου στο European Heart Journal. “Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το κάλιο βοηθά στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, αλλά ότι οι γυναίκες ωφελούνται περισσότερο από τους άνδρες”, δήλωσε ο Vogt σε δελτίο ειδήσεων σε περιοδικό. “Η σχέση μεταξύ του καλίου και των καρδιαγγειακών συμβάντων ήταν η ίδια ανεξάρτητα από την πρόσληψη αλατιού, υποδηλώνοντας ότι το κάλιο έχει άλλους τρόπους προστασίας της καρδιάς εκτός από την αύξηση της απέκκρισης νατρίου”. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στους ενήλικες να καταναλώνουν τουλάχιστον 3,5 γραμμάρια καλίου και λιγότερα από 2 γραμμάρια νατρίου (5 γραμμάρια αλάτι) καθημερινά.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Φτιάξτε το πιο αποτοξινωτικό smoothie που έχετε πιει!

Τι είναι το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών;

Κέικ μπανάνας με πανακότα και σάλτσα βουτύρου

Ποια είναι η θρεπτική αξία της μπανάνας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon