Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μπάμπκα με Σοκολάτα: Η Γλυκιά Απόλαυση από την Ανατολική Ευρώπη

Μπάμπκα με Σοκολάτα: Η Γλυκιά Απόλαυση από την Ανατολική Ευρώπη

Μπάμπκα με Σοκολάτα: Το Babka είναι ένα απολαυστικό γλυκό ψωμί της Ανατολικής Ευρώπης που είναι γνωστό για την πλούσια, τρυφερή υφή του και τους στροβιλισμούς γλυκιάς γέμισης. Ακολουθεί μια απλοποιημένη συνταγή για μια νόστιμη σοκολατένια babka:


Το Babka είναι ένα απολαυστικό γλυκό ψωμί της Ανατολικής Ευρώπης που είναι γνωστό για την πλούσια, τρυφερή υφή του και τους στροβιλισμούς γλυκιάς γέμισης. Ακολουθεί μια απλοποιημένη συνταγή για μια νόστιμη σοκολατένια babka.

Συστατικά:

Για τη ζύμη:

3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν επιπλέον για το ξεσκόνισμα
1/4 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
2 1/4 κουταλάκια του γλυκού (1 πακέτο) ενεργή ξηρή μαγιά
1/2 φλιτζάνι ζεστό γάλα (περίπου 45°C)
2 μεγάλα αυγά
1/2 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση σοκολάτας:

3/4 φλιτζανιού ημίγλυκα κομματάκια σοκολάτας ή ψιλοκομμένη σοκολάτα
1/4 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο
1/4 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
Οδηγίες:

Ετοιμάζουμε τη ζύμη:

Σε ένα μικρό μπολ διαλύουμε τη μαγιά και μια πρέζα ζάχαρη στο χλιαρό γάλα. Αφήστε το να καθίσει για περίπου 5-10 λεπτά μέχρι να αφρίσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης ή στο μπολ ενός μίξερ με εξάρτημα με γάντζο ζύμης, συνδυάστε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι.
Προσθέστε το μείγμα της μαγιάς, τα αυγά και το μαλακωμένο βούτυρο στα ξηρά συστατικά. Ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
Ζυμώνουμε τη ζύμη για περίπου 8-10 λεπτά με το χέρι σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ή 5-7 λεπτά με το μίξερ, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.
Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη ή πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1-2 ώρες.
Φτιάχνουμε τη γέμιση σοκολάτας:

Σε μια μικρή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και τη σοκολάτα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη και τη σκόνη κακάο μέχρι να ενωθούν καλά. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρώς.
Συναρμολογήστε το babka:

Χτυπάμε την φουσκωμένη ζύμη και την ανοίγουμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια σε ένα μεγάλο ορθογώνιο, περίπου 12×18 ίντσες.
Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση σοκολάτας πάνω από τη ζύμη, αφήνοντας ένα μικρό περίγραμμα στις άκρες.
Ξεκινώντας από τη μία μακριά πλευρά, τυλίγουμε σφιχτά τη ζύμη σε ένα κούτσουρο.
Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι ή κόφτη πίτσας, κόψτε προσεκτικά το κούτσουρο στη μέση κατά μήκος, εκθέτοντας τα στρώματα της γέμισης.
Ψήστε την μπάμπκα:

Στρίψτε τα δύο μισά μαζί, κρατώντας τις κομμένες πλευρές στραμμένες προς τα επάνω για να φαίνονται οι στρώσεις.
Μεταφέρετε τη στριφτή ζύμη σε μια λαδόκολλα ή στρογγυλή φόρμα για κέικ. Σκεπάζουμε χαλαρά με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει ξανά για περίπου 30-45 λεπτά.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 175°C. Ψήνετε την babka για 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί.
Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει στο ταψί για 10-15 λεπτά πριν το μεταφέρετε σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς.

Μόλις κρυώσει, κόβουμε σε φέτες τη μπάμπκα και σερβίρουμε. Είναι νόστιμο, απολαμβάνετε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Αυτή η συνταγή σοκολάτας babka δίνει ένα όμορφα στροβιλισμένο, παρακμιακό ψωμί που είναι τέλειο για να το μοιραστείτε με φίλους και την οικογένειά σας με καφέ ή τσάι. Απολαύστε τις πλούσιες γεύσεις και την απαλή υφή αυτής της κλασικής απόλαυσης!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες τροφές βοηθούν στην μείωση του στρες;

Φτιάξτε τις δικές σας τρούφες σοκολάτας, την πιο απολαυστικά εύκολη απόλαυση

Ένας γλυκός συνδυασμός σοκολάτας, καραμελών και φιστικιών!

Πώς να φτιάξετε ένα υγιεινό γλυκό για τα παιδιά σας;

Φτιαχνοντάς ένα πεντανόστιμο Μιλφέιγ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon