Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μπαγιάτικο ψωμί: Εύκολο και θρεπτικό σνακ με σοκολάτα

Μπαγιάτικο ψωμί: Εύκολο και θρεπτικό σνακ με σοκολάτα

Μπαγιάτικο ψωμί: Πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε φτιάχνοντας κάτι νόστιμο και ταυτόχρονα πολύ θρεπτικό;


Έχει περισσέψει ψωμί για πολλές ημέρες στην κουζίνα και δεν ξέρετε τι να το κάνετε; Ευτυχώς, υπάρχει μια υπέροχη  λύση για να γίνει ένα από τα βασικά υλικά σε μια πεντανόστιμη γκρανόλα σοκολάτας. Η διαδικασία είναι πολύ απλή, γρήγορη και μας δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο τρόπο το μπαγιάτικο ψωμί φτιάχνοντας ένα νόστιμο και θρεπτικό πρωινό ή απογευματινό σνακ.

Μήπως δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ γκρανόλα ή ακόμα και αν προ ολίγου δεν γνωρίζατε καν την ύπαρξή της,  τότε μάθετε πως πρόκειται για ένα μείγμα με βάση τη βρώμη, ένα από τα πιο δημοφιλή και πολυχρησιμοποιημένα πια superfoods. Πέρα από βρώμη, η γκρανόλα περιέχει συνήθως αποξηραμένα φρούτα (από δαμάσκηνα και χουρμάδες μέχρι βερίκοκα και μπανάνες), διάφορους ξηρούς καρπούς (ωμούς ή ψημένους), κάποιο λάδι, συνήθως φυτικής προέλευσης και μια γλυκαντική ουσία, όπως μέλι ή σιρόπι αγαύης. Σε αυτή τη συνταγή το προζυμένιο ψωμί δίνει στο μείγμα μας μια έξτρα τραγανότητα (αφού θα ψηθεί στο φούρνο) και πιο γεμάτη γεύση, ενώ παράλληλα θα το απογειώσουμε γευστικά με προσθήκη σοκολάτας.

Υλικά

150 γρ. ξερό (ψωμί με προζύμι (χωρίς κόρες)
70 γρ. βρώμη
75 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
100 γρ. μέλι
25 ml φυτικό λάδι
1 κουτ. σούπας σκόνη κακάο
80γρ. σοκολάτα υγείας, χοντροκομμένη σε μικρά κομμάτια

Διαδικασία

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C.
  • Κόβουμε το ψωμί σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, στη συνέχεια προσθέτουμε τη βρώμη  και τα καρύδια.
  • Ανακατεύουμε το μέλι και το λάδι σε ένα μικρό τηγάνι πάνω σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν και στη συνέχεια προσθέτουμε το κακάο και ¼ κουτ. γλυκού αλάτι.
  • Το ρίχνουμε πάνω από το μείγμα του ψωμιού και χρησιμοποιούμε μία σπάτουλα σιλικόνης για να ανακατέψουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο ταψί αφού πρώτα έχουμε στρώσουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  • Ψήνουμε για 30-35′, ανακατεύοντας περιοδικά για να σπάμε το μείγμα μας σε μικρότερα κομμάτια.
  • Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Τέλος, σερβίρουμε (προαιρετικά) με γιαούρτι και μέλι.

 

 

  • Αφού η γκρανόλα κρυώσει, την αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο μέχρι 2 εβδομάδες.
  • Εάν θέλουμε να τη διατηρήσουμε για περισσότερο καιρό, τη συντηρούμε σε μικρά σακουλάκια (σε μερίδες) στην κατάψυξη έως και 3 μήνες  αν και δεν θα μείνει τόσο πολύ!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα πιο ευκολοσυνδυάσιμα συνοδευτικά για κοτόπουλο;

Γαρίδες πικάντικες με ρεβύθια και ταχίνι

Ιαπωνική εταιρεία κατασκευής συμπληρωμάτων διατροφής ερευνά πέντε θανάτους

Ένα από τα καλύτερα φαγητά με μπαρμπούνια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon