Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μπαγιάτικο ψωμί: Εύκολο και θρεπτικό σνακ με σοκολάτα

Μπαγιάτικο ψωμί: Εύκολο και θρεπτικό σνακ με σοκολάτα

Μπαγιάτικο ψωμί: Πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε φτιάχνοντας κάτι νόστιμο και ταυτόχρονα πολύ θρεπτικό;


Έχει περισσέψει ψωμί για πολλές ημέρες στην κουζίνα και δεν ξέρετε τι να το κάνετε; Ευτυχώς, υπάρχει μια υπέροχη  λύση για να γίνει ένα από τα βασικά υλικά σε μια πεντανόστιμη γκρανόλα σοκολάτας. Η διαδικασία είναι πολύ απλή, γρήγορη και μας δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο τρόπο το μπαγιάτικο ψωμί φτιάχνοντας ένα νόστιμο και θρεπτικό πρωινό ή απογευματινό σνακ.

Μήπως δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ γκρανόλα ή ακόμα και αν προ ολίγου δεν γνωρίζατε καν την ύπαρξή της,  τότε μάθετε πως πρόκειται για ένα μείγμα με βάση τη βρώμη, ένα από τα πιο δημοφιλή και πολυχρησιμοποιημένα πια superfoods. Πέρα από βρώμη, η γκρανόλα περιέχει συνήθως αποξηραμένα φρούτα (από δαμάσκηνα και χουρμάδες μέχρι βερίκοκα και μπανάνες), διάφορους ξηρούς καρπούς (ωμούς ή ψημένους), κάποιο λάδι, συνήθως φυτικής προέλευσης και μια γλυκαντική ουσία, όπως μέλι ή σιρόπι αγαύης. Σε αυτή τη συνταγή το προζυμένιο ψωμί δίνει στο μείγμα μας μια έξτρα τραγανότητα (αφού θα ψηθεί στο φούρνο) και πιο γεμάτη γεύση, ενώ παράλληλα θα το απογειώσουμε γευστικά με προσθήκη σοκολάτας.

Υλικά

150 γρ. ξερό (ψωμί με προζύμι (χωρίς κόρες)
70 γρ. βρώμη
75 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
100 γρ. μέλι
25 ml φυτικό λάδι
1 κουτ. σούπας σκόνη κακάο
80γρ. σοκολάτα υγείας, χοντροκομμένη σε μικρά κομμάτια

Διαδικασία

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C.
  • Κόβουμε το ψωμί σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, στη συνέχεια προσθέτουμε τη βρώμη  και τα καρύδια.
  • Ανακατεύουμε το μέλι και το λάδι σε ένα μικρό τηγάνι πάνω σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν και στη συνέχεια προσθέτουμε το κακάο και ¼ κουτ. γλυκού αλάτι.
  • Το ρίχνουμε πάνω από το μείγμα του ψωμιού και χρησιμοποιούμε μία σπάτουλα σιλικόνης για να ανακατέψουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο ταψί αφού πρώτα έχουμε στρώσουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  • Ψήνουμε για 30-35′, ανακατεύοντας περιοδικά για να σπάμε το μείγμα μας σε μικρότερα κομμάτια.
  • Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Τέλος, σερβίρουμε (προαιρετικά) με γιαούρτι και μέλι.

 

 

  • Αφού η γκρανόλα κρυώσει, την αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο μέχρι 2 εβδομάδες.
  • Εάν θέλουμε να τη διατηρήσουμε για περισσότερο καιρό, τη συντηρούμε σε μικρά σακουλάκια (σε μερίδες) στην κατάψυξη έως και 3 μήνες  αν και δεν θα μείνει τόσο πολύ!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα πιο ευκολοσυνδυάσιμα συνοδευτικά για κοτόπουλο;

Γαρίδες πικάντικες με ρεβύθια και ταχίνι

Ιαπωνική εταιρεία κατασκευής συμπληρωμάτων διατροφής ερευνά πέντε θανάτους

Ένα από τα καλύτερα φαγητά με μπαρμπούνια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Close Icon