Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μωβ λάχανο: Τα ευεργετικά οφέλη για την υγεία και τον οργανισμό

Μωβ λάχανο: Τα ευεργετικά οφέλη για την υγεία και τον οργανισμό

Μωβ λάχανο: Το μωβ λάχανο αποτελεί μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Επίσης, είναι καλή πηγή φυλικού οξέος και βιταμινών του συμπλέγματος Β που συμβάλουν στην καλή υγεία του νευρικού μας συστήματος, καθώς και καλίου που ρυθμίζει την πίεση. Παράλληλα, περιέχει βιταμίνη Κ που είναι απαραίτητη για την καλή πήξη του αίματος.

Το μπλε μπορεί να είναι το πιο δημοφιλές χρώμα στον κόσμο, αλλά είναι τόσο σπάνιο στη φύση που οι επιστήμονες κατέφυγαν σε τεχνητές χρωστικές και χημικές ουσίες για να δημιουργήσουν όλα τα αγαπημένα μας μπλε προϊόντα – συμπεριλαμβανομένων γλυκών, ποτών, δισκίων φαρμάκων, καλλυντικών και ρούχων.

Το μωβ λάχανο ωστόσο, απολύτως φυσικό και σημαντικό για την υγεία του οργανισμού, αποτελεί μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Επίσης, είναι καλή πηγή φυλικού οξέος και βιταμινών του συμπλέγματος Β που συμβάλουν στην καλή υγεία του νευρικού μας συστήματος, καθώς και καλίου που ρυθμίζει την πίεση. Παράλληλα, περιέχει βιταμίνη Κ που είναι απαραίτητη για την καλή πήξη του αίματος.

Από τα σημαντικότερα συστατικά του είναι ουσίες, όπως οι ινδόλες, οι ανθκυανίνες και οι σουλφοραφάνες. Σε σχέση με το άσπρο λάχανο έχει πολύ περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες (όπως ανθοκυανίνες), ενώ και η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C είναι 6-8 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του άσπρου.

Επειδή τα συστατικά που περιέχει το μωβ λάχανο αντιδρούν με τα συνήθη μαχαιροπήρουνα και μπορεί να σκουρύνουν τα φύλλα του, χρησιμοποιείται ανοξείδωτα μαχαίρια για την κοπή του.

Αν θέλετε να το μαγειρέψετε, ψιλοκόψτε το και κρατήστε το 5-10 λεπτά πριν το βάλετε στη φωτιά, ενώ καλό είναι να μην υπόκειται σε υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος πάνω από 5-10 λεπτά. Επίσης, για να πάρετε τη μέγιστη βιταμίνη C από το λάχανο της σαλάτας, πλύντε το και κόψτε το αμέσως πριν το καταναλώσετε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Διατροφή : Τα πιο υγιή λαχανικά του πλανήτη

Διατροφή : Τροφές για υγιή δέρμα

Ποια λαχανικά βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Απόλαυστικό σπιτικό burger με αγνά υλικά

Σπιτικό Burger: Τα σπιτικά μπέργκερ είναι μια εξαιρετική επιλογή για ένα νόστιμο γεύμα που μπορείς να προσαρμόσεις σύμφωνα με τις προτιμήσεις σου. Είναι εύκολα στην παρασκευή τους

Aυτά είναι τα πιο θρεπτικά πρωινά γεύματα για τα παιδιά σας

Πρωινό παιδιά: Ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρωινό είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και την ευεξία των παιδιών. Ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες επιλογές πρωινού για παιδιά που παρέχουν ενέργεια

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Close Icon