Μουσακάς συνταγή: Ο μουσακάς είναι ένα κλασικό μεσογειακό πιάτο που μπορεί να υπερηφανεύεται για στρώματα από πλούσιες γεύσεις και υφές.
Ο μουσακάς είναι ένα κλασικό μεσογειακό πιάτο που μπορεί να υπερηφανεύεται για στρώματα από πλούσιες γεύσεις και υφές. Αυτή η συνταγή σας οδηγεί στα βήματα της δημιουργίας ενός λαχταριστού μουσακά που συνδυάζει αλμυρό κιμά, βελούδινη μελιτζάνα και μια λαχταριστή σάλτσα μπεσαμέλ. Τα συστατικά του μπορεί να είναι πολλά αλλά βρίσκονται σε κάθε σπίτι.
Συστατικά:
- 2 μεγάλες μελιτζάνες, κομμένες σε φέτες
- 1 κιλό αρνί ή μοσχαρίσιο κιμά
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κονσέρβα (14 oz) θρυμματισμένες ντομάτες
- 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
- Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
- Ελαιόλαδο για μαγείρεμα
- 1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
Για τη σάλτσα μπεσαμέλ:
- 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 1/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 φλιτζάνια πλήρες γάλα
- Πρέζα μοσχοκάρυδο
- Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
- 2 αυγά χτυπημένα
Ετοιμάζουμε τη μελιτζάνα:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C. Κόψτε τις μελιτζάνες σε κύκλους 1/2 ίντσας. Αλείφουμε και τις δύο πλευρές με ελαιόλαδο και τις τοποθετούμε σε ταψί.
Ψήνετε τις φέτες μελιτζάνας για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Αφήνω στην άκρη.
Μαγειρέψτε τη γέμιση κρέατος:
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε ψιλοκομμένα κρεμμύδια και σκόρδο, σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέστε τον κιμά και μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσει. Στραγγίστε το περιττό λίπος. Ανακατεύουμε με θρυμματισμένη ντομάτα, ρίγανη, κανέλα, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά, αφήνοντας τις γεύσεις να ενωθούν.
Ετοιμάστε τη σάλτσα μπεσαμέλ:
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να γίνει μια λεία πάστα. Προσθέστε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς για να αποφύγετε τους σβόλους. Μαγειρέψτε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Καρυκεύουμε με μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. Χτυπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε σταδιακά στη σάλτσα μπεσαμέλ.
Συγκεντρώστε τον μουσακά:
Σε ένα λαδωμένο ταψί, στρώστε τις μισές από τις ψητές φέτες μελιτζάνας. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση κρέατος πάνω από τη μελιτζάνα. Προσθέστε άλλη μια στρώση από φέτες μελιτζάνας. Περιχύνουμε με τη σάλτσα μπεσαμέλ από πάνω, εξασφαλίζοντας ομοιόμορφη κάλυψη. Πασπαλίζουμε με παρμεζάνα τη μπεσαμέλ.
Ψήνετε τον μουσακά στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η κορυφή και να ροδίσει.
Αφήνουμε τον μουσακά να κρυώσει για λίγα λεπτά πριν τον κόψουμε σε φέτες. Σερβίρετε ζεστό και απολαύστε αυτό το χορταστικό μεσογειακό πιάτο με συνοδευτική σαλάτα ή ψωμί με κρούστα. Αυτή η συνταγή μουσακά συνδυάζει στρώματα γεύσεων, καθιστώντας τον ένα απολαυστικό και χορταστικό γεύμα για την οικογένεια και τους φίλους
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube