Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μουσακάς: Φτιάξτε τον μουσακά που θα σας ξετρελάνει

Μουσακάς: Φτιάξτε τον μουσακά που θα σας ξετρελάνει

Μουσακάς:Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο μουσακάς είναι δύσκολο φαγητό. Ωστόσο, αυτό δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα! Μπορεί να σας πάρει αρκετή ώρα για να τον ετοιμάσετε, αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.


Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο μουσακάς είναι δύσκολο φαγητό. Ωστόσο, αυτό δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα! Κάνοντας τον μουσακά σας χρειάζεται να έχετε κάνει τα 3 παρακάτω βήματα: προετοιμασία των μελιτζανών, προετοιμασία της σάλτσας ντομάτας αρνιού ή βοείου κρέατος και ετοιμασία της μπεσαμέλ. Μπορεί να σας πάρει αρκετή ώρα για να τον ετοιμάσετε, αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.

Ένας πεντανόστιμος μουσακάς

Βασικά συστατικά:

  • 6 μελιτζάνες
  • 5 πατάτες (προαιρετικά)
  • φυτικό έλαιο (για το τηγάνισμα των μελιτζάνων)

Για τη σάλτσα κρέατος

  • 750γρ. κιμάς βοδινού ή αρνιού
  • 2 κόκκινα κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
  • 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
  • 1 κονσέρβα ψιλοκομμένες ντομάτες (400γρ)
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • Πρέζα θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Μια πρέζα κανέλα ή ένα ξυλάκι κανέλας
  • 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα μπεσαμέλ

  • 900ml γάλα
  • 120γρ βούτυρο
  • 120γρ αλεύρι
  • μια πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 2 κρόκους αυγού
  • 100γρ κεφαλοτύρι ή το αγαπημένο σας σκληρό τυρί
  • αλάτι για γεύση

Οδηγίες παρασκευής:

Για να ετοιμάσετε αυτή την ελληνική συνταγή μουσακά, ξεκινήστε με την προετοιμασία των μελιτζανών. Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και τα κόβουμε σε φέτες πάχους 1 εκ. Αλατοπιπερώνουμε και τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι για περίπου μισή ώρα.

Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες με άφθονο νερό και πιέζουμε με τα χέρια μας, για να απαλλαγούμε από το υπερβολικό νερό. Τα στεγνώνουμε και τα τηγανίζουμε σε άφθονο λάδι, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Τοποθετούμε τις τηγανητές μελιτζάνες σε κάποιο χαρτί, για να απορροφήσουν το λάδι. Αφήνουμε στην άκρη όταν γίνει.

Αν προσθέσουμε πατάτες στον μουσακά σας, πρέπει να τις κόψουμε σε φέτες πλάτους 0,5 εκ.. Τα τηγανίζουμε ή τα ψήνουμε με τον ίδιο τρόπο όπως οι μελιτζάνες. Αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη όταν γίνουν.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα κρέατος για τον μουσακά.  Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να χρωματιστούν ελαφρά. Ανακατεύουμε τον κιμά που με μια ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε. Όταν αρχίσει να ροδίσει, προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει το σκόρδο. Ρίχνουμε το κόκκινο κρασί για να το σβήσουμε και περιμένουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τις κονσερβοποιημένες ντομάτες, τη ζάχαρη, μια πρέζα κανέλα, 1 δάφνη και μια καλή πρέζα αλάτι και πιπέρι. Φέρνουμε σε βρασμό και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με το καπάκι για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν οι περισσότεροι χυμοί. Αφήνουμε στην άκρη όταν γίνει.

Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ για τον μουσακά. Με ένα μεγάλο τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε συνεχώς το αλεύρι για να φτιάξουμε μια πάστα. Προσθέτουμε ζεστό γάλα σε σταθερή ροή. Συνεχίζουμε το χτύπημα για να αποτρέψουμε τη σάλτσα μας από το να γίνει άμορφη. Αν η σάλτσα χρειάζεται ακόμα να σφίξει, βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Η συνοχή του θα πρέπει να μοιάζει με μια παχιά κρέμα.

Αφαιρούμε το τηγάνι με τη μπεσαμέλ από το μάτι και ανακατεύουμε με τους κρόκους αυγού, αλάτι, πιπέρι, μια πρέζα μοσχοκάρυδο και το μεγαλύτερο μέρος του τριμμένου τυριού. Κρατούμε λίγο τυρί για να πασπαλίσουμε από πάνω! Χτυπάμε γρήγορα, για να αποτρέψουμε τα αυγά από το να γυρίσουν μια ομελέτα!  Αλατοπιπερώνουμε. Παίρνουμε ένα κουτάλι γεμάτο μπεσαμέλ και το ανακατεύουμε με τη σάλτσα κρέατος. Αφήνουμε τη μπεσαμέλ στην άκρη.

Τώρα ήρθε η ώρα να συναρμολογήσουμε τον μουσακά. Για αυτή τη συνταγή μουσακά θα χρειαστούμε ένα μεγάλο ταψί, περίπου 20x30cm. Βουτυρώνουμε πρώτα τον πάτο και τις πλευρές του ταψιού και στρώνουμε τις πατάτες (αν τις χρησιμοποιούμε) και μετά τις μισές μελιτζάνες. Περιχύνουμε με όλη τη σάλτσα κρέατος και απλώνουμε ομοιόμορφα. Προσθέτουμε μια δεύτερη στρώση μελιτζάνες από πάνω με όλη τη μπεσαμέλ και λειαίνουμε με μια σπάτουλα.

Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C και ψήνουμε τον μουσακά για περίπου 60 λεπτά ή μέχρι η κρούστα του να πάρει χρώμα. Παρόλο που θα είναι πραγματικά δύσκολο να το κάνουμε, θα πρέπει να περιμένουμε να κρυώσει ο μουσακάς και να ζεσταθεί στην αφή πριν κόψουμε σε κομμάτια. Αυτό θα αποτρέψει τη σάλτσα μπεσαμέλ από το να χυθεί έξω όταν κόβουμε τα κομμάτια μας.

Σερβίρουμε τον Μουσακά με μια δροσιστική παραδοσιακή ελληνική σαλάτα και απολαμβάνουμε με ένα ποτήρι κρασί!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Συνταγή της ημέρας : χειμωνιάτικος μουσακάς με κρούστα γιαουρτιού

Απολαύστε έναν υγιεινό vegan μουσακά

Ένα κλασικό φαγητό που ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους

Οι 7 καλύτερες υπερτροφές για τα παιδιά

Συνταγή της ημέρας : Πένες ριγωτές με κρέμα τυριού και ζαμπόν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon