Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μούρα: Τι οφέλη παρέχουν τα μούρα στον εγκέφαλο;

Μούρα: Τι οφέλη παρέχουν τα μούρα στον εγκέφαλο;

Μούρα: Η κατανάλωση περισσότερων μούρων και η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της διανοητικής πτώσης καθώς γερνάτε, σύμφωνα με νέα έρευνα.



Η κατανάλωση περισσότερων μούρων και η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της διανοητικής πτώσης καθώς γερνάτε, σύμφωνα με νέα έρευνα. Σε μια μελέτη με περισσότερους από 900 ενήλικες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τροφές σαν αυτές — που περιέχουν αντιοξειδωτικές φλαβονόλες — προσέφεραν οφέλη στον εγκέφαλο σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Οι φλαβονόλες βρίσκονται σε φρούτα όπως τα μούρα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το τσάι και το κρασί.


Τα μούρα προσφέρουν οφέλη στον εγκέφαλο

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που έτρωγαν μια μερίδα πράσινα φυλλώδη λαχανικά την ημέρα επιβράδυναν τον ρυθμό της γνωστικής έκπτωσης κατά περίπου 32%, σε σύγκριση με άτομα που δεν κατανάλωναν τροφές με φλαβονόλες, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Thomas Holland, εκπαιδευτής εσωτερικής ιατρική στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο.

«Οι φλαβονόλες είναι και αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές», είπε. “Αυτές οι τροφές που περιέχουν φλαβονόλες καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες και αποτρέπουν την κυτταρική βλάβη. Αποτρέπουν την κυτταρική βλάβη στον εγκέφαλο καθώς και σε άλλα όργανα, όπως η καρδιά και το αγγειακό σύστημα, τα νεφρά, το συκώτι κ.λπ.”.

Ο Holland δεν θέλει να λαμβάνει φλαβονόλες από συμπληρώματα. Πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος για να εφοδιαστείτε με φλαβονόλες είναι μέσω της διατροφής. «Θα λάβετε μεγαλύτερη ποικιλία θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα», είπε. “Μου αρέσει να διατηρώ τα συμπληρώματα όπως ακριβώς αυτό, τα συμπληρώματα. Θα πρέπει να συμπληρώνουν μια υγιεινή διατροφή.”

Για τη μελέτη, η ομάδα του Holland συνέλεξε δεδομένα για 961 ενήλικες, μέσης ηλικίας 81 ετών, που δεν είχαν άνοια. Κατά μέσο όρο σε επτά χρόνια, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ετήσια ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους και έκαναν τεστ γνωστικής και μνήμης. Τα τεστ περιελάμβαναν τη μνήμη λιστών λέξεων, την ανάκληση αριθμών και την τοποθέτησή τους στη σωστή σειρά.

Ο Holland προειδοποίησε ότι η μελέτη δείχνει μια συσχέτιση μεταξύ υψηλότερων ποσοτήτων φλαβονολών και βραδύτερης γνωστικής έκπτωσης, αλλά δεν μπορεί να αποδείξει μια άμεση σχέση αιτίου-αποτελέσματος. Επίσης, οι αναμνήσεις των ανθρώπων για το τι έτρωγαν μπορεί να μην ήταν απόλυτα ακριβείς.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν τις περισσότερες φλαβονόλες, περίπου 15 mg την ημέρα (που ισοδυναμεί με περίπου 1 φλιτζάνι σκούρα φυλλώδη πράσινα), είχαν πιο αργή μείωση της μνήμης, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν τις λιγότερες, περίπου 5 mg την ημέρα. Αυτή η συσχέτιση παρέμεινε αφού ελήφθησαν υπόψη η ηλικία, το φύλο και το κάπνισμα.

Οι τροφές που συνέβαλαν περισσότερο στην επιβράδυνση της διανοητικής παρακμής ήταν το λάχανο, τα φασόλια, το τσάι, το σπανάκι, το μπρόκολο, οι ντομάτες, τα μήλα, το τσάι, το κρασί, τα πορτοκάλια, τα αχλάδια, το ελαιόλαδο και η σάλτσα ντομάτας. «Οι φυτικές τροφές περιέχουν έναν θησαυρό ισχυρών θρεπτικών συστατικών που προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία», δήλωσε η Samantha Heller, ανώτερη κλινική διατροφολόγος στο NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη.

Τα φλαβονοειδή είναι μόνο μια οικογένεια με περισσότερες από 5.000 ενώσεις που βρίσκονται στα φυτά. «Σε αυτήν την οικογένεια περιλαμβάνεται μια υποομάδα που ονομάζεται φλαβονόλες», σημείωσε. Αυτή η μελέτη επικεντρώθηκε στην περιεκτικότητα σε φλαβονόλη στη διατροφή των ανθρώπων και στη σχέση της με τη γνωστική υγεία, αλλά δεν καθόμαστε και τρώμε ένα πιάτο με φλαβονόλες για πρωινό, είπε ο Heller, ο οποίος δεν είχε κανέναν ρόλο στη μελέτη.

“Τρώμε τροφές που περιέχουν μια σειρά από φυτοθρεπτικά συστατικά [υγιεινές φυτικές ενώσεις], όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές χημικές ουσίες, όπως φλαβονόλες. Αυτά τα φυτοθρεπτικά συστατικά συνεργάζονται συνεργιστικά, ως ομάδα, και αυτό είναι που ενισχύει τα οφέλη για την υγεία μας προέρχονται τρώγοντας τα», είπε.

Αυτά τα στοιχεία αλληλεπιδρούν μεταξύ τους σε πολλές βιολογικές διεργασίες — για παράδειγμα, μειώνοντας τη φλεγμονή, υποστηρίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύοντας και επισκευάζοντας τα κύτταρα και μειώνοντας το οξειδωτικό στρες, είπε ο Heller. Τόνισε ότι ένα στοιχείο της διατροφής μάλλον δεν είναι ένας μαγικός δρόμος για μια μακρά και υγιή ζωή.

“Ίσως τα άτομα σε αυτή τη μελέτη που ακολούθησαν μια πιο φυτική διατροφή είδαν τα μεγαλύτερα γνωστικά οφέλη, αλλά αυτό δεν αξιολογήθηκε. Η έρευνα δείχνει ότι η στροφή στην κατανάλωση περισσότερων οσπρίων, λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών και δημητριακών ολικής αλέσεως μας βοηθά να ζήσουμε περισσότερο, πιο υγιή. ζει», είπε ο Χέλερ.

Ο Holland συμφώνησε ότι οι φλαβονόλες από μόνες τους δεν πρόκειται να κρατήσουν μακριά την ψυχική παρακμή. Ο καλύτερος δρόμος για τη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας, είπε, περιλαμβάνει έναν υγιεινό τρόπο ζωής με ποικίλη διατροφή φρούτων και λαχανικών, σωματική δραστηριότητα και γνωστική προπόνηση — προκαλώντας τον εαυτό σας κάθε μέρα μαθαίνοντας κάτι νέο. «Επίσης, ο ύπνος και η μείωση του στρες θα είναι όλα συλλογικά ευεργετικά για τη συνολική υγεία», είπε ο Holland. «Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς ή πολύ αργά για να αρχίσετε να κάνετε υγιείς αλλαγές».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Εντάξτε τα superfoods στην καθημερινή σας διατροφή

Τι να φάτε πριν τον ύπνο για να χάσετε βάρος & να κοιμηθείτε τέλεια

Τροφές που βοηθούν στην καταπολέμηση της άνοιας.

Συνταγές για Smoothie για πρωινo

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon