Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μούρα ιδιότητες : Οφέλη κατά του καρκίνου

Μούρα ιδιότητες : Οφέλη κατά του καρκίνου

Μούρα ιδιότητες: Σμέουρα, κράνμπερι, μύρτιλα, φράουλες, μπλε, μαύρα, κόκκινα ή λευκά, όλα τα μούρα αποτελούν ένα διατροφικό θησαυρό κι έναν πολύτιμο σύμμαχο σε σοβαρότατες ασθένειες όπως ο καρκίνος που ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φτωχά σε θερμίδες, υδατάνθρακες και λίπος, τα μούρα είναι από τα πιο ευεργετικά φρούτα για την υγεία, γεγονός που τα κατατάσσει επάξια στις πρώτες θέσεις των υπερτροφών.

Τα μούρα προσφέρουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία του οργανισμού όπως ο σίδηρος, η ριβοφλαβίνη, οι βιταμίνες C και Α, το κάλιο, ο φώσφορος, το μαγγάνιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο. Περιέχουν επίσης μια σημαντική ποσότητα φυτικών ινών και ένα ευρύ φάσμα οργανικών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων των φυτοθρεπτικών ουσιών ζεαξανθίνη, ρεσβερατρόλη, λουτεΐνη καθώς και διάφορες πολυφαινολικές ενώσεις.

Σύμμαχος ενάντια στον καρκίνο

Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και πολυφαινόλες, τα μούρα περιέχουν ανθοκυανίνες, τις λεγόμενες φυτικές χρωστικές που ευθύνονται για το έντονο χρώμα των μούρων και βρίσκονται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στα μαύρα και τα μπλε. Οι ανθοκυανίνες διαθέτουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες ενώ μερικές από αυτές αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Παράλληλα, περιέχουν φλαβονοειδή που αποδεδειγμένα δρουν αποτελεσματικά ενάντια στον καρκίνο του δέρματος. Έρευνα του αμερικανικού Πανεπιστημίου Tufts κατατάσσει το μύρτιλο ως το νούμερο ένα σε αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες  ανάμεσα σε 60 φρούτα που εξετάσθηκαν συστηματικά.

Ένας τύπος ανθοκυανίνης, γνωστός ως κυανιδίνη που εντοπίζεται στο βατόμουρο και το άγριο μύρτιλλο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αποδείχθηκε ότι αυξάνει την παραγωγή SIRT6 σε κύτταρα κατά 55 φορές. Επιπλέον, αυξάνει την έκφραση του ενζύμου σε καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου ενώ μειώνει την έκφραση των καρκινικών γονιδίων Twist1 και GLUT1. Τέλος, αυξάνει την έκφραση του γονιδίου FOXO3, το οποίο είναι κατασταλτικό του όγκου. Με άλλα λόγια, αυτή η ένωση φάνηκε να μειώνει τη δραστηριότητα των γονιδίων που προκαλούν καρκίνο και να ενισχύει τη δραστηριότητα των γονιδίων που σταματούν τον καρκίνο.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Cancer Prevention Research», αποδεικνύει ότι η κατανάλωση εκχυλίσματος μαύρων μούρων από ασθενείς που πάσχουν από οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση μπορεί να μειώσει μέχρι και κατά 59% τους πολύποδες. Τη γνώμη αυτή έρχονται να ενισχύσουν και ειδικοί του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, οι οποίοι, μετά από μελέτες σε πειραματόζωα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μαύρα μούρα αποτρέπουν την εμφάνιση κακοήθειας στη στοματική κοιλότητα, τον οισοφάγο και το παχύ έντερο. Τέλος, σύμφωνα με έρευνες του «James Graham Brown», του αμερικανικού ερευνητικού κέντρου για τον καρκίνο του μαστού η δράση των μαύρων μούρων είναι ισχυρή και κατά του καρκίνου των πνευμόνων.

Ο γιατρός Gary Stoner από το ιατρικό κέντρο Ohio State Wexner μιλάει σχετικά με την έρευνα του

https://www.youtube.com/watch?v=hivnIc9T9vE

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Διατροφή κατά του στρες: Τρόφιμα με αγχολυτική δράση

Αυτά είναι τα φρούτα με τη λιγότερη ζάχαρη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon