Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μούρα ιδιότητες : Οφέλη κατά του καρκίνου

Μούρα ιδιότητες : Οφέλη κατά του καρκίνου


Μούρα ιδιότητες: Σμέουρα, κράνμπερι, μύρτιλα, φράουλες, μπλε, μαύρα, κόκκινα ή λευκά, όλα τα μούρα αποτελούν ένα διατροφικό θησαυρό κι έναν πολύτιμο σύμμαχο σε σοβαρότατες ασθένειες όπως ο καρκίνος που ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φτωχά σε θερμίδες, υδατάνθρακες και λίπος, τα μούρα είναι από τα πιο ευεργετικά φρούτα για την υγεία, γεγονός που τα κατατάσσει επάξια στις πρώτες θέσεις των υπερτροφών.

Τα μούρα προσφέρουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία του οργανισμού όπως ο σίδηρος, η ριβοφλαβίνη, οι βιταμίνες C και Α, το κάλιο, ο φώσφορος, το μαγγάνιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο. Περιέχουν επίσης μια σημαντική ποσότητα φυτικών ινών και ένα ευρύ φάσμα οργανικών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων των φυτοθρεπτικών ουσιών ζεαξανθίνη, ρεσβερατρόλη, λουτεΐνη καθώς και διάφορες πολυφαινολικές ενώσεις.


Σύμμαχος ενάντια στον καρκίνο

Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και πολυφαινόλες, τα μούρα περιέχουν ανθοκυανίνες, τις λεγόμενες φυτικές χρωστικές που ευθύνονται για το έντονο χρώμα των μούρων και βρίσκονται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στα μαύρα και τα μπλε. Οι ανθοκυανίνες διαθέτουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες ενώ μερικές από αυτές αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Παράλληλα, περιέχουν φλαβονοειδή που αποδεδειγμένα δρουν αποτελεσματικά ενάντια στον καρκίνο του δέρματος. Έρευνα του αμερικανικού Πανεπιστημίου Tufts κατατάσσει το μύρτιλο ως το νούμερο ένα σε αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες  ανάμεσα σε 60 φρούτα που εξετάσθηκαν συστηματικά.

Ένας τύπος ανθοκυανίνης, γνωστός ως κυανιδίνη που εντοπίζεται στο βατόμουρο και το άγριο μύρτιλλο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αποδείχθηκε ότι αυξάνει την παραγωγή SIRT6 σε κύτταρα κατά 55 φορές. Επιπλέον, αυξάνει την έκφραση του ενζύμου σε καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου ενώ μειώνει την έκφραση των καρκινικών γονιδίων Twist1 και GLUT1. Τέλος, αυξάνει την έκφραση του γονιδίου FOXO3, το οποίο είναι κατασταλτικό του όγκου. Με άλλα λόγια, αυτή η ένωση φάνηκε να μειώνει τη δραστηριότητα των γονιδίων που προκαλούν καρκίνο και να ενισχύει τη δραστηριότητα των γονιδίων που σταματούν τον καρκίνο.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Cancer Prevention Research», αποδεικνύει ότι η κατανάλωση εκχυλίσματος μαύρων μούρων από ασθενείς που πάσχουν από οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση μπορεί να μειώσει μέχρι και κατά 59% τους πολύποδες. Τη γνώμη αυτή έρχονται να ενισχύσουν και ειδικοί του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, οι οποίοι, μετά από μελέτες σε πειραματόζωα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μαύρα μούρα αποτρέπουν την εμφάνιση κακοήθειας στη στοματική κοιλότητα, τον οισοφάγο και το παχύ έντερο. Τέλος, σύμφωνα με έρευνες του «James Graham Brown», του αμερικανικού ερευνητικού κέντρου για τον καρκίνο του μαστού η δράση των μαύρων μούρων είναι ισχυρή και κατά του καρκίνου των πνευμόνων.

Ο γιατρός Gary Stoner από το ιατρικό κέντρο Ohio State Wexner μιλάει σχετικά με την έρευνα του

https://www.youtube.com/watch?v=hivnIc9T9vE

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Διατροφή κατά του στρες: Τρόφιμα με αγχολυτική δράση

Αυτά είναι τα φρούτα με τη λιγότερη ζάχαρη

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon