Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μούρα: Αξίζουν μια θέση στη διατροφή σου

Μούρα: Αξίζουν μια θέση στη διατροφή σου

Μούρα: Εδώ και αιώνες τα µούρα αποτελούν µέρος της ανθρώπινης διατροφής. Φύτρωναν στα δάση και σήµερα τα περισσότερα είδη αποτελούν απογόνους δασόβιων καλλιεργειών. Μπλε, µοβ κόκκινα, άσπρα, όποιο χρώµα και αν διαλέξετε, όποιο είδος και αν γευτείτε, το σίγουρο είναι ότι θα επωφεληθείτε από τα ευεργετικά τους συστατικά.


  • Acai berry

Έχει σκούρο μοβ χρώμα και μοιάζει με τον καρπό της ελιάς ή με κεράσι. Το acai berry θεωρείται ότι συμβάλλει σημαντικά και στην αύξηση της λίμπιντο, γι’ αυτό και πολλοί το αποκαλούν «βιάγκρα του τροπικού δάσους». Μας γεμίζει ενέργεια και αυξάνει την απόδοσή μας σε κάθε δραστηριότητα και ειδικά στη σεξουαλική. Οι καρποί του περιέχουν πλήθος βιταμινών (Α, Β1, Β2, Β3, C και Ε), ω-3, ω-6 και ω-9 λιπαρά οξέα, αμινοξέα, υδατάνθρακες, μέταλλα (ασβέστιο, σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο), φυτικές ίνες, στερόλες (β-σιτοστερόλη, καμπεστερόλη, σιγμαστερόλη), αντιοξειδωτικές ουσίες.

Εχει βρεθεί ότι το acai berry έχει 10 έως 30 φορές περισσότερες ανθοκυανίνες από το κόκκινο κρασί. Πρόκειται για φυσικές χρωστικές ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, οι οποίες εκτός από χρώση προσδίδουν και σημαντική διατροφική αξία σε φρούτα και λαχανικά (π.χ. βατόμουρα, κεράσια, κόκκινα σταφύλια, μελιτζάνες κ.λπ.). Το βασικό πλεονέκτημα του φρούτου αυτού είναι οι μοναδικής αξίας αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει. Αυτές λοιπόν μαζί με τα πλούσια θρεπτικά συστατικά του θωρακίζουν τον οργανισμό και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα ώστε να είμαστε προστατευμένοι απέναντι σε ιούς και λοιμώξεις.

  • Μύρτιλα Blueberries

Πολλοί τα ονομάζουν «βατόμουρα της νιότης». Ο χαρακτηρισμός αυτός δικαιολογείται από την πλούσια θρεπτική τους αξία. Τα μύρτιλα έχουν μια ελαφριά υπόξινη γεύση, είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C και E, β-καροτίνη και πολυφαινόλες, όλες ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Η κύρια αντιοξειδωτική τους ουσία είναι οι ανθοκυανιδίνες, στις οποίες οφείλουν και το χρώμα τους. Αποτελούν, επίσης, καλή πηγή καλίου, μαγνησίου και φωσφόρου, φυτικών ινών, τανινών, μυρτιλίνης, οργανικών οξέων (γλυκοκινόνες, γλυκοσίδες), σακχάρων και πηκτίνης. Τα μύρτιλα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και νάτριο, ενώ είναι φτωχά σε θερμίδες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Το πρωινό ρόφημα με κολλαγόνο που θα σε κάνει να λάμπεις

Οι σωστές διατροφικές συνήθειες για την υγεία του πεπτικού συστήματος

Τα καλύτερα detox tips που πρέπει να ακολουθήσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon